Takaisin listaukseen

Kinkamon Aalto Varkaudessa

Osoite: Kinkamontie 114, 78310 Varkaus Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Opastukset: Opastetut kierrokset ja esittelyt tilauksesta. Tiedustelut puhelinnumeroon 0405079898 tai sähköpostiosoitteeseen jukka.levainen@gmail.com.

Teemat: Aallon kodit, Luonto, Saunat ja altaat, Teolliset ympäristöt, Uinti

Kotisivu: Kinkamon Aalto

Kinkamo on ensimmäinen Alvar Aallon Varkauteen toteutettu rakennus ja se rakennettiin A. Ahlströmin tehtaiden virkamiehistölle lomamajaksi Kopolanniemeen. Se on hyvä esimerkki Aallon pyrkimyksestä sovittaa rakennus luontoon; Kinkamo sijaitsee rantamaisemassa metsän siimeksessä eikä näy kauemmas järvelle. Viikonloppumajan toteuttamisesta päätti Warkauden Tehtaan Klubi-yhdistyksen yleinen kokous toukokuun 12. päivänä 1937. Nimikilpailun perusteella nimeksi tuli Kinkamo vuonna 1939.

Kinkamo on Alvar ja Aino Aallon yhteistyötä. Alvar Aallolta tilattiin viikonloppuhuvilan piirustukset vuonna 1937. Kinkamon sisustussuunnitelmat ovat Aino Aallon käsialaa. Pitkässä rakennuksessa on Aallolle tyypillisten vinojen pylväiden tukema, tilava katettu terassi, sisällä iso avoin oleskelutila takkoineen, nukkumatilasiivessä neljä ”makuukoijaa” miehille ja kolme naisille, keittiö, kuivaushuone ja talonhoitajan huone. Rakennuksen horisontaalista linjaa korostaa vaakalaudoitus sekä kapeat vaakamuotoiset yläikkunat siiven kohdalla.

Kinkamossa arkkitehtipariskunta Aalto leikitteli harvinaisella tavalla historiallisilla motiiveilla. Talonpoikainen asumisperinne näkyy alun perin avoimissa makuualkoveissa, joiden kalustus koostuu kiinteistä kerrossängyistä. Toinen salin kalustoista on yksilöllisesti suunniteltu ja löytyy tiettävästi vain Kinkamosta. Suuressa tuvanpöydässä ja irtotuoleissa yhdistyy harvinaisesti ajan funktionalismi keskiaikaan viittaaviin mielikuviin. Pikkutuolien kaartuvan selkäosan reikäkoriste auttaa käytännöllisyydessään tuolin siirtämistä. Linnatyyliin petsatun kaluston liittää selkeimmin valtaistuintuolia jäljittelevä yksi korkeampiselkäinen tuoli, jossa on selkänojan yläosassa lävisteiset neliapilat ja keskellä kruunu. Pöydän yläpuolella on suora viiden lampun kattokruunu, jossa toistuu tämän tuolit motiivit.

Lomamajan tontilla sijaitsi vuoteen 1976 saakka Kristian Gullichsenin moduulitalosta muunneltu sauna, joka on sittemmin korvattu arkkitehti Seppo Mykrän suunnittelemalla. Warkauden Tehtaan Klubi myi rakennuksen A. Ahlström Oy:lle 1953, joka maksoi summan Mannerheim-liiton Varkauden osastolle. Vuonna 1994 Kinkamo siirtyi Enso Gutzeit Oy:n edustuskäyttöön. Keväällä 2019 rakennuksen osti varkautelainen maanrakennusalan yrittäjä Jukka Leväinen ja juhla- ja kokouspalveluita tarjoava Kinkamon Aalto -yritys perustettiin.

Kinkamo on Alvar ja Aino Aallon yhteistyötä ja se rakennettiin Warkauden Tehtaan Klubin lomamajaksi 1939.
Kuva: Visit Varkaus

Kinkamon sisustussuunnitelmat ovat Aino Aallon käsialaa. Kuva: Kinkamon Aalto

Kinkamo on ensimmäinen Alvar Aallon Varkauteen toteutettu rakennus ja se rakennettiin A. Ahlströmin tehtaiden virkamiehistölle lomamajaksi Kopolanniemeen. Se on hyvä esimerkki Aallon pyrkimyksestä sovittaa rakennus luontoon; Kinkamo sijaitsee rantamaisemassa metsän siimeksessä eikä näy kauemmas järvelle.
Kinkamon salin kalusto
Kinkamon salin kalusto on yksilöllisesti suunniteltu ja löytyy tiettävästi vain Kinkamosta. Kuva: Kinkamon Aalto
Kinkamo sisäänkäynti
Kinkamon sisäänkäynti. Kuva: Visit Varkaus
Kinkamon Aalto, palju
Kinkamon Aalto tarjoaa hienot puitteet monipuolisille juhla- ja kokouspalveluille. Kuva: Kinkamon Aalto
Kinkamon tuvan kalusto
Tuvan pöydässä ja irtotuoleissa yhdistyy harvinaisesti ajan funktionalismi keskiaikaan viittaaviin mielikuviin. Kuva: Kinkamon Aalto

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Varkauteen ja Kinkamoon

Varkaus sijaitsee valtateiden 5 ja 23 varrella. Varkauteen on hyvät juna- ja linja-autoyhteydet eri puolilta Suomea. Varkauden matkakeskuksessa (Relanderinkatu 22) pysähtyvät sekä junat että linja-autot. Varkaus sijaitsee noin 320 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä Varkauteen pääsee junallaOnnibussilla sekä Matkahuollon busseilla. Varkauteen pääsee myös veneellä Saimaan syväväylää pitkin jopa mereltä saakka. Paikallisliikennettä Varkaudessa hoitaa Kuopion Liikenne Oy. Varkauden aluetaksi palvelee numerossa 0100 86 100.

Kinkamo sijaitsee noin 9 kilometrin päässä Varkauden keskustasta osoitteessa Kinkamontie 114. Kinkamon pihapiirissä on runsaasti parkkitilaa ja isommallakin ajoneuvolla voi saapua. Kinkamoon voi tulla myös vesiteitse. Kinkamon venelaiturille voi saapua isommallakin aluksella mutta saunarakennuksen laituri ei kuitenkaan ole yleinen veneparkki. Kinkamossa voi vierailla tilauksesta opastetulla kierroksella tai varaamalla tilat juhla -ja kokouskäyttöön.

Lue lisää Varkauden matkailusta 

Tutustu Alvar Aallon Varkauteen mobiilioppaan avulla

Tutustu Alvar Aalto -matkailureitin kiertomatkoihin Varkaudessa

Opastetut kierrokset

Opastetut kierrokset ja esittelyt tilauksesta. Tiedustelut puhelinnumeroon 0405079898 tai sähköpostiosoitteeseen jukka.levainen@gmail.com.