Takaisin listaukseen

Kulttuurimatka Länsi-Suomessa

Kaupunki: Alajärvi, Eura, Pori, Raasepori, Seinäjoki, Turku, Suomi

Kesto: 8 pv

Kohteet: Kauttuan ruukinpuisto Eurassa, Terassitalo Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa, Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Alvar Aallon Alajärvi, Villa Skeppet, Paimion parantola

Henkilöä: 2-4

Saatavilla: Juhannuksesta elokuun loppuun

Majoitus: Ei sisälly

Kuljetus: Not included

Turku – Rauma – Eura – Pori – Noormarkku – Kristiinankaupunki – Närpiö – Vaasa – Isokyrö – Seinäjoki – (Alajärvi) – Tampere – Forssa – Tammisaari – Fiskars – Paimio – Turku (8 pv + 1 optiopäivä)

Kohokohdat:

  • Kauttuan ruukinpuisto Eurassa, Terrassitalo
  • Noormarkun ruukki Porissa, Villa Mairea
  • Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus
  • Alajärvien Aalto-keskus, Villa Väinölä
  • Villa Skeppet
  • Paimion parantola

This seven-night tour allows you to discover the top cultural sights in Western Finland. You can begin your tour from Turku or Vaasa as both towns are connected to Sweden by car ferry (Viking Line, Tallink Silja or Wasaline). You may head in either direction and take the tour throughout the year. You can manage the duration and route according to your own timetable.

Eura terassitalo004
Alvar Allon suunnittelema terassitalo Eurassa. Kuva: Tomi Glad / Glad Media Oy
Villa Mairea, Johanna Kokkola
Villa Mairea is located in the Noormarkku Ironworks area, where it was designed as a home for Aalto's friends Maire and Harry Gullichsen. Photo: Johanna Kokkola
Opastettu kävelykierros Aalto-keskuksessa Seinäjoella
Opastettu kävelykierros Aalto-keskuksessa on mainio tapa tutustua Seinäjoen tarinaan. Kuva: Visit Seinäjoki
Alajärvi Aalto center from the street
Alvar Aalto - Villa Skeppet_246
Olohuoneen veistoksellinen avotakka on Aallon paikan päällä suunnittelema. Kuva: Pyry Kantonen
Paimio Sanatorium staircase photo Maija Holma Alvar Aalto Foundation
The color schemes of Paimio Sanatorium were co designed with Eino Kauria. Photo: Maija Holma, Alvar Aalto Foundation

Ohjelma

Päivä 1: Päivä 1. Turku - Rauma - Eura (Turku – Rauma 90 km / 1 h 15 min; Rauma – Eura 40 km / 35 min)

–          Saapuminen laivalla Turkuun

–          Turun kohteet

–          lounas

–          lähtö kohti Raumaa, jossa Unescon kohde Vanha Rauma ja Sammallahden mäki, Merimuseo

–          jatketaan Euraan, jossa Kauttuan Ruukki opastettuna, majoitus ja sauna Alvar Aallon suunnittelemat

–          Lähtö Noormarkkuun. Ajomatka Eurasta Poriin n. 55 km / 45 min ja Porista Noormarkkuun n. 15 km / 20 min.

–          Matkalla Porin kohteita:

Juséliuksen mausoleumi: Juséliuksen mausoleumi sijaitsee Käppärän hautausmaalla muutaman kilometrin päässä Porin kauppatorilta ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä. Mausoleumin rakennutti liikemies Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi. Sigridin ja Fritz Arthur Juséliuksen sarkofagit ovat mausoleumissa nähtävillä.

Uusgoottilaista tyyliä olevan mausoleumin suunnitteli tunnettu kirkko-arkkitehti Josef Stenbäck. Alun perin mausoleumia koristivat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot. Freskojen tuhoutuminen alkoi kuitenkin jo vuonna 1903. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–39 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan.

Osoite: Maantiekatu 33, Pori

Avoinna: 1.9.–30.4. sunnuntaisin klo 12–15, 1.5.–31.8. ma-su klo 11–16.

Vapaa pääsy

Lisätietoja: https://www.visitpori.fi/juseliuksen-mausoleumi-2531

Satakunnan museo: Porin keskustassa sijaitseva Satakunnan Museo on Vuoden museo 2019 -tittelillä palkittu historiallinen museo, jonka näyttelyt kertovat Satakunnan ja Porin historiasta. Museon näyttelytila Salissa esitellään näyttelyitä myös muista aiheista.

Satakunnan Museon uusi Elon merkkejä –perusnäyttely kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Nähtävää, tutkittavaa ja tekemistä löytyy koko perheelle.

Kävijät voivat esimerkiksi kurkistaa eri aikakausien koteihin, tutkia Porin kaupunkikuvan muutoksia, ihastella pukumuotia rautakaudelta 1900-luvulle asti, leikkiä kauppaa, huristella pikkuautoilla pitkin Porin katuja ja jopa kyntää peltoa hevosen kanssa – ainakin melkein!

Osoite: Hallituskatu 11, Pori

Avoinna: ti-su klo 11–18, ke klo 11–20, ma suljettu.

Pääsymaksut: Aikuiset 8 e, lapset 7–17-v. 3 e, perhelippu (2 aikuista ja lapset) 16 e, yhteislippu Porin museoihin 2 päivää (Satakunnan museo, Luontotalo Arkki, Rosenlew-museo, Porin taidemuseo) 17 e / 8,50 e / 5 e

Lisätietoja: https://www.visitpori.fi/satakunnan-museo-2500

Kirjurinluoto: Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Kirjurinluoto on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten mm. Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana, jonka areena vetää jopa 70.000 henkilöä.

Kirjurinluodosta löydät kaikki palvelut täydellisen rentouttavan tai aktiivisen päivän viettoon! Rentoutumisen ohella voi lenkkeillä lukuisilla poluilla, jotka kiertävät Kirjurinluotoa kiinnostavissa maisemissa vaihdellen urbaanista luonnosta kauniiseen puistoon, uida Kirjurinluodon uimarannalla tai tutustua upeaan Hanhipuiston näyttelypuutarhaan. Tai ehkä istahtaa rakkauskeinuun Kirjurinluodon kärkeen rakennetussa rakkauspuistossa, joka on omistettu yhteiselle ajalle ja rakkauden täyteisten hetkien viettämiseen. Perheen pienempien suosikkiajanviettoa on puuhailla valtavassa Pelle Hermannin leikkipuistossa tai kurvailla polkuautoilla liikennepuisto Vinkkarissa ihan ilmaiseksi. Alueella on suosittu frisbeegolf-rata, beachvolley-kentät sekä mahdollisuus pelata minigolfia. Talvisäällä porilaiset viihtyvät Kirjurinluodossa luistellen tai hiihtäen sään niin salliessa.

Kirjurinluotoon kävelee keskustasta muutamassa minuutissa, mutta luodolle pääsee kätevästi myös pyörällä, autolla tai kaupunkijunalla.

Lisätietoja: https://www.visitpori.fi/kirjurinluoto

Ajomatka Porin keskustasta Yyteriin n. 18 km / 20 min ja Porin keskustasta Reposaareen n. 30 km / 30 min.

Yyteri: Maanpäällinen paratiisi löytyy Porin Yyteristä. Yyterin sannat kutsuvat nauttimaan elämästä tavalla, joka yleensä vaatii matkustamista tuhansien kilometrien päähän. Yyteri tarjoaa auringon palvontaa ja rantariemua Natura-suojelluilla dyyneillä ja sen uniikki luonto sekä erinomaiset palvelut tarjoavat tekemistä läpi vuoden. Puheet paratiisista eivät ole liioiteltuja.

Yyteri on Pohjoismaiden upein hiekkaranta, jolla on pituutta peräti kuusi kilometriä. Samalla se on paljon muutakin, sillä nimen alle mahtuu niin Reposaari, Kallo kuin Ahlainenkin – ja kuvankauniit maisemat näiden etappien välillä. Yyterin ihmeet eivät rajoitu rantaviivan kuivalle puolelle. Selkämeren kansallispuistossa pääset tutustumaan mielenkiintoisiin ulkosaariin, kuten Säppiin, Iso-Enskeriin ja Munakariin niin omalla veneellä kuin kesäisin järjestettävillä veneretkillä.

Porin Yyteri on Suomen ensimmäinen kohde uimarantakategoriassa, jolle on myönnetty Blue Flag -sertifikaatti, joka on yksi maailman tunnetuimmista ympäristösertifikaateista rantojen, vierasvenesatamien ja vastuullisen veneilymatkailun toimijoille.

Yyteristä on moneksi, mutta yksi kokemus yhdistää jokaista siellä vieraillutta kulkijaa – Yyteristä löydät luontosi.

Lisätietoja: https://www.visityyteri.fi/

Kallo: Kun porilainen rakastuu, hän vie kultansa Kalloon ihailemaan meren sileiksi suutelemia kallioita. Kun hän eroaa, hän palaa katselemaan kuinka myrsky pieksee samoja kiviä.

Kallo on pieni kallioinen saari, jonne pääsee ajamalla valtatie kakkosta suoraan kertaakaan kääntymättä – vaikka Helsingistä asti. Sen maisemat ja tunnelma jättävät jäljen vierailijoiden sydämiin. Kallossa on myös pieni majakka, jonka valo syttyi ensi kerran vuonna 1885. Uniluoto taas on kaupunginosa Kallon vieressä, jossa voi aistia meren rauhan sekä rauhattomuuden puhtaimmillaan.

Lisätietoja: https://www.visityyteri.fi/nae-koe/kallo-uniluoto/

Reposaari: Reposaaressa ihastut omaleimaiseen kylämeininkiin ja upeaan meritunnelmaan. Reposaari on puutalojen idyllinen saari, joka esittäytyy kiehtovana kaupunkina minikoossa. Noin tuhannen asukkaan merihenkinen puutalokaupunginosa tunnetaan myös lempinimellä Räpsöö. Saarella on pituutta noin kolme kilometriä ja leveyttä puoli kilometriä. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä ja monia kiinnostavia yksityiskohtia.

Lisätietoja: https://www.visityyteri.fi/nae-koe/reposaari/

  • Lounas kalaravintolassa, Ravintola Merimesta: Porin merellisin ravintola tarjoaa korkealaatuista, maukasta ruokaa sekä lämpimän henkilökohtaista palvelua huikaisevissa merimaisemissa. Salin suurista ikkunoista voit ihailla vuodenaikojen mukana muuttuvaa maisemaa, sillä ravintola on avoinna tammikuuta lukuunottamatta ympäri vuoden.Meri ja meren antimet näkyvät vahvasti ravintolan ruokatarjonnassa. Tuore, lähivesiltä pyydetty kala sekä erityisesti monipuolinen ja runsas noutopöytä houkuttelee kävijöitä pitkienkin matkojen takaa. Kotiinviemiset voit ostaa saman katon alla toimivasta Kalapaikka Merimestasta, josta löydät mm. Reposaari-aiheisia matkamuistoja ja tuoretta kalaa sesongin mukaan.Osoite: Reposaaren Kalasatama, 28900 PoriAvoinna: ma–pe klo 11–16, la–su klo 12–16. Keittiö ja ovet suljetaan 30 min. ennen sulkemisaikaa.https://merimesta.fi/

Ajomatka Saaristotietä Reposaaresta Noormarkkuun, 30 km / 30 min: Kolmen sillan ylittävä saaristotie on täydellinen kohde kiireettömälle road tripille kuvankauniissa merimaisemissa. Matkan varrelta löytyy myös postikorttimaisen kaunis Ahlaisten kylä, jonka valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä kelpaa ihastella vaikka jäätelö kourassa idyllisiä kyläteitä pitkin tepastellen.

Noormarkku / Noormarkun Ruukki ja Villa Mairea

  • Villa Mairea: Yksi Porin seudun arkkitehtuurisesti mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on A. Ahlström Oy:n pääjohtajalle ja hänen puolisolleen kodiksi suunniteltu Villa Mairea. Tämä Alvar ja Aino Aallon ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille suunnittelema koti valmistui Noormarkun ruukin alueelle elokuussa 1939. Maire Gullichsen oli taiteen tukija ja keräilijä, jonka ulkomainen taidekokoelma on esillä Villa Maireassa. Villa Maireaan pääsee tutustumaan opastetulla yleisökierroksella ja ryhmäkierroksella.Osoite: Pikkukoivukuja 20, 29600 Noormarkkuhttps://www.villamairea.fi/
  • Yöpyminen Noormarkun ruukissa: Noormarkun ruukki tarjoaa viihtyisän ympäristön majoitusta etsiville ja historiaa huokuvalla ruukkialueella on mahdollisuus monenlaiseen tekemiseen museonäyttelyistä melontaretkiin. Noormarkun ruukissa on hotellihuoneita viidessä eri vierastalossa. Kaikki vierastalot ovat varattavissa kokonaan yksityiskäyttöön tai huoneittain. Vierastalot ovat kaikki lyhyen kävelymatkan päässä ruukin ravintola- ja kulttuuripalveluista. Noormarkun ruukissa järjestetään opastettuja yleisökierroksia ympäri vuoden. Kierrokset ovat varattavissa myös ryhmille.
  • Iltaruokailu Noormarkun Klubilla: Noormarkun Klubi on arvostettu Chaîne des Rôtisseurs -kilpiravintola. Kilpi on myönnetty osoituksena ruoan, raaka-aineiden ja palvelun korkeasta tasosta. Noormarkun Klubin keittiössä vaalitaan vanhoja perinnereseptejä ja kulinaarisia perinteitä, mutta luodaan myös uusia makuelämyksiä. Resepteistä parhaimmat siirtyvät yli sukupolvien keittiömestarilta toiselle. Ravintolassa voi nauttia sesongin herkuista, yhtiön metsien riistasta sekä villi- ja lähiruoasta.Osoite: Laviantie 14, 29600 Noormarkkuhttps://ahlstrominruukki.fi/

Varaa seurueellesi tunnin opastettu kävelykierros Porin keskustassa tai merellisessä Reposaaressa ja pääset karhukaupungin syleilyyn pintaa syvemmälle! Suomenkieliset opastukset alkaen 79 €/tunti, englanninkieliset opastukset alkaen 92 €/tunti. Tiedustelut ja varaukset: Visit Pori, https://www.visitpori.fi/ ja https://shop.visitpori.fi/

Hyödyllistä tietoa
  • Lähtö Noormarkusta, ajomatkaa Kristiinankaupunkiin n. 1 h 10 min / 86 km
  • Kristiinankaupunki vinkkejä:

Lebellin kauppiaan­talo, Ranta­kadulla 100 metriä torilta, tutustuttaa kävijän 1700- ja 1800-luvun kristiinalaisen kauppias­perheen elämään. Vuodesta 1762 säilynyt rakennus on toiminut museona vuodesta 1939. Talon sisusta on hyvin autenttinen: 1700-luvun barokki­sali on ainut laatuaan Suomessa, salin katto­maalaukset ja tapetit ovat alku­peräiset, ja vihreä kaakeli­uuni on toden­näköisesti Suomen vanhin!

Osoite: Rantakatu 51–53, 64100 Kristiinankaupunki
Avoinna: 1.6.–31.8., ma–pe klo 11–17, la–su klo 11–14, muut ajat sopimuksen mukaan

Pääsymaksu: aikuiset 5 €, yli 15 hlön ryhmissä 4 €/hlö,
opiskelijat 2   €, lapset 1 € https://www.visitkristinestad.fi/elamyksia/nahtavaa/museot

Kissanpiiskaajankuja Tämän kujan nimen alkuperään liittyy monta tarinaa: liittyykö nimi Skaftungista tulleisiin laivan­rakentajiin vai pitääkö paikkansa, että kaupunki palkkasi aikoinaan henkilön poistamaan kissa­ruton kaupungista? Joka tapauksessa kuja on noin kolmen metrin levyisenä yksi Suomen kapeimmista kaduista – ja silti kaksi­suuntainen!
https://www.visitkristinestad.fi/elamyksia/nahtavaa/nahtavyydet
Ulrika Eleonoran kirkko Kristiinan­kaupungin ensimmäinen puu­kirkko valmistui
vuosina 1654–58 nykyisen Ulrika Eleonoran kirkon paikalle, mutta paloi
16.6.1697. Sen tilalle rakennettiin Ulrika Eleonoran kirkko, joka valmistui vuonna
1700. Kirkko restauroitiin ja otettiin uudelleen käyttöön v. 1965.

Puinen kirkko on tyypillinen rannikon kirkko katosta riippuvine votiivi­laivoineen. Laivan­rakennus­taito näkyy muutenkin kirkossa, esim. sisäkatto­rakenteessa. Pihalla on vanha hautaus­maa, johon kaupungin merkittävien sukujen jäsenet on haudattu. Myös Kristiinan­kaupungin sankari­haudat ovat tällä kirkko­maalla.

Kirkossa pidetään muutama jumalan­palvelus vuodessa, ja Ulrika Eleonora on suosittu kesä­häiden vietto­paikka.
https://www.visitkristinestad.fi/elamyksia/nahtavaa/kirkot

  • matka jatkuu kohti Närpiöä, ajomatkaa Lind’s Kökiin 20 min / 22 km
  • Närpiö, lounas

Lind’ Kök kasvihuoneravintola; Sinun ei tarvitse matkustaa lentokoneella päästäksesi viidakkoon ja maistelemaan erilaisia makuja. Närpiössä valtatie 8:n varrella sijaitsevassa kasvihuoneravintolassamme nautit uusista makuelämyksistä ja tunnet nenässäsi yrttien tuoksun trooppisten hedelmäpuiden alla.
– Kesälounas Juhannuksesta elokuun puoliväliin klo 11 – 15, lisäksi teemapäiviä vuoden ympäri: https://www.lindskok.fi/ajankohtaista/varaukset

Kesälounaalla seisova pöytämme on katettu kala- ja liharuokalajeilla, hedelmillä ja monilla herkullisilla salaateilla. Kuuluisa mansikka-valkosipulicocktailimme kuuluu aina kesälounaaseemme, joten saat varmasti kokea kyseisen makuelämyksen. Kesälounaaseen sisältyy myös leipää ja voita, sekä vettä, kotikaljaa ja mehua. Jälkiruoaksi lounaalla on tarjolla kahvia tai teetä sekä tomaatista tai kurkusta valmistettu makea jälkiruoka.
Kesälounas maanantaista lauantaihin: 22 €
Kesälounas sunnuntaisin: 28.50 €
3–10-vuotiaat lapset saavat kesälounaan puoleen hintaan
https://www.lindskok.fi/home-fi-fi/

  • matka jatkuu kohti Vaasaa, ajomatkaa Vaasaan 60 min / 81 km
  • Majoittuminen ja käyntikohteita Vaasassa;

Majoittuminen Hotel Astor, Asemakatu 4, 65100 Vaasa
Hurmaava Hotel Astor, sijaitsee keskellä Vaasaa. Yksityisessä omistuksessa olevan hotellin taso on korkea ja kaikki 49 huonetta ovat yksilöllisesti sisustettu ja kaikki huoneet ovat uniikkeja. Kuten suomalaiseen perinteeseen kuuluu, on monessa huoneessa oma sauna (superior huone). Maineikas aamiainen ja brunssi tarjoillaan kustavilaistyylisessä aamiaisruokasalissa.
https://astorvaasa.fi/?page=KOTI

Stundarsin ulko-ilmamuseo
Sulvan kylässä, n. 15 km Vaasasta. Stundars koostuu lähes 70 lähikylistä siirretystä rakennuksesta. Alueelta löytyy maalaiskauppa, kyläkoulu, maalaistalo ja joukko käsityöläismökkejä ja mäkitupia. Stundarsilla on tarjota monipuolista ohjelmaa sekä aikuisille että lapsille kesän aikana. Suomen suurimpiin ulkoilmamuseoihin kuuluva Stundars, tarjoaa madollisuuden nähdä ja kokea miten Pohjanmaalla elettiin, työskenneltiin ja asuttiin runsaat 100 vuotta sitten.
– Juhannuksesta elokuun puoliväliin avoinna joka päivä klo 11-16. Sisäänpääsy 7€/3€.
https://www.stundars.fi/?lang=fi

Strömsö on suuren suosion saavuttanut televisiossa pyörivä lifestyle-ohjelma. Ensimmäinen jakso lähetettiin vuonna 2002, ja alusta asti se on ollut Svenska Ylen eniten katsottu ohjelma, joten ympäristö on tuttu miljoonille suomalaisille. Ohjelmaa lähetetään myös Ruotsissa ja Norjassa. Ohjelman kuvauspaikkana toimiva idyllinen huvila on oikeasti olemassa ja löytyy Vaasasta. Vuonna 1852 rakennettuun huvilaan pääsee tutustumaan opastetuilla kävelykierroksilla ja erikseen varattavilla ryhmävierailuilla. Sen ympäristö uimarantoineen on kaupunkilaisten ja turistien suosittu kohtauspaikka.
– Yleisiä opastuksia heinäkuussa ti, to ja la
– Strömsö sijaitsee Västervikissä, noin 10 kilometriä Vaasan keskustasta.
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/tarinoita-vaasan-seudulta/onko-stromso-totta/

Saunaravintola Meri Pohjoismaiden suurin ympärivuotinen kelluva sauna- ja
ravintolakokemus avataan loppuvuodesta 2022.

Saunaravintola Meri on hyvän mielen ravintola, jossa yhdistyvät merellinen olohuone, henkeäsalpaavan upeat maisemat, arkkitehtuuri, suomalainen avanto- ja saunaperinne sekä herkullinen ruoka. Kaikki palvelut ovat avoinna ympäri vuoden. Vaasan sisäsatamaan, kaupungin ydinkeskustan läheisyyteen loppuvuodesta 2022 avautuva tuhannen (1000) asiakaspaikan kohde on Pohjoismaiden suurin kelluva saunaravintolakokonaisuus.
https://saunaravintolameri.fi/

Hyödyllistä tietoa

Aamupäivä Vaasassa;  tutustutaan Vaasassa merenkurkun maailmanperintöalueeseen Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
https://mustasaari.fi/kunta/matkailu/nahtavyydet/merenkurkun-maailmanperintoalue

Ajellaan merenkurkkuun Raippaluodon siltaa eli Suomen pisintä siltaa pitkin: Raippaluodon vinoköysisilta on Suomen pisin silta, 1 045 m.

Sillan kupeessa Merenkurkun saariston maailanperintöalueenvierailukeskus ja Ravintola Berny’s tutustuminen ja kahvittelu-/ ruokailumahdollisuudet https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/merenkurkku/maailmanperintoportti/

Saltkaretin näköalatorni on noin 20 metriä korkea ja on Merenkurkun suurimpia näköalatorneja. Torni ja se sijaitsee noin 800 metriä Svedjehamnin satamasta Bodvattnetin kierroksen ja Björkö–Panike-vaellusreitin varrella. https://mustasaari.fi/kunta/matkailu/nahtavyydet/saltkaret-nakoalatorni

Roadtrip-ehdotus: https://mustasaari.fi/kunta/matkailu/mustasaari-road-trip

Tai alueen kiertäminen, selfie-paikkojen tai geokätköjen mukaan:                                        https://mustasaari.fi/kunta/matkailu/selfie-paikat

Matka jatkuu kohti Seinäjokea, välillä pysähdytään Isossakyrössä, merenkurkusta matkaa Isokyröön 62 km / 50 min

Kyrö Distillery Company on useita kansainvälisiä palkintoja voittanut tislaamo, jonka ruispohjaisia tuotteita valmistetaan vanhassa meijerissä Isossakyrössä.

Tislaamokierros lauantainsin vuoden ympäri klo 13.30, 12 € / hlö jonka jälkeen mahdollisuus ohjattuun tastingiin 23 € / hlö
Varaukset: https://visit.kyrodistillery.com/fi/tislaamokierros https://kyrodistillery.fi/pages/vieraile-kyrolla

Matka jatkuu Isostakyröstä Seinäjoelle, matkaa 30 min / 36 km

Matkan varrella Ylistarossa Wanha Markki, Eläinten vanhainkoti pohjalaistalon Pihapiirissä https://www.wanhamarkki.fi/

Saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen Hotelli Almaan
Hotelli Alma Seinäjoen keskustassa tarjoaa neljän eri tyylisuunnan majoitusta: Puurakenteinen Päärakennus mahdollistaa jugend -tyylisen yöpymisen tilavissa huoneissa. Alman Tornin vanhaan höyryvetureiden vesitorniin saneeratut rouheat tiiliseinäiset huoneet saunalla tarjoavat uniikin hotellikokemuksen. Alman Uusi Torni on moderni kokonaisuus historiallisella twistillä. Hiotut yksityiskohdat luovat sujuvan hotellikokemuksen. Pollarin Talossa majoitut historiallisessa rakennuksessa, joka siirrettiin Ylistarosta Seinäjoen keskustaan 1911 ja siitä Alman pihapiiriin 2019. Vuonna 2022 ”kaksifooninkisen” pohjalaistalon yläkertaan saneerattiin kaksi sviittiä.
https://www.hotelalma.fi/

Opastettu tai omatoiminen kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa
Seinäjoen keskustassa, Kirkkokatu 6, 400 m rautatieasemalta. Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Kirkko, eli Lakeuden Risti, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea tornin näköalatasanteelta 55 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin Aalto-lasikokoelma.

Kohteisiin ei ole pääsymaksuja. Kaupungintalo avoinna arkisin virka-aikaan, kirkossa kesäoppaat kesäisin klo 11-17 ja talvisin klo 15-17, Kirjasto avoinna joka päivä ainakin klo 10 – 15 https://kirjasto.seinajoki.fi/kirjastot-ja-aukioloajat/ (Aallon kirjasto suljettu kesäsunnuntaisin)

Opastus varattavissa Aalto-keskuksen rakennuksiin Visit Lakeuden toimistosta sales@visitlatkeus.fi, puh. (06) 420 9023, opastuksen hinta 145 € / 1 – 25 hlöä + Visit Lakeuden palvelumaksu 15 €.
https://www.visitlakeus.fi/kohdekortit/seinajoen-aalto-keskus/

Seinäjoen oppaiden järjestämät vakiolähdöt kesäisin 10 € / aik. Aikataulu
https://seinajoenoppaat.johku.com/fi_FI

Kalevan Navetta on Seinäjoen keskustan tuntumassa sijaitseva monipuolinen ja  säväyttävä taide- ja kulttuurikeskus. 130-vuotias punatiilinen navettarakennus kokoaa korkean kattonsa alle mm. nykytaidenäyttelyitä, kerho- ja kurssitoimintaa, konsertteja sekä ruokaelämyksiä.

  • Kahvittelu Äärellä Ravintola Kalevan Navetassa
  • Ostosmahdollisuudet Taito Shop Etelä-Pohjanmaa

Optiopäivä Seinäjoelta päivän piipahdus Alajärvelle, matkaa 60 min / 70 km / suunta

Reitti kulkee Kauhajärven tai Kuortaneen kautta. Kauhajärvellä on mahdollisuus tutustua Alvar Aallon 1923 suunnittelemaan kirkon kellotapuliin. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku ja Lapuan Kankurit tehtaanmyymälä Lapua (28 min / 30 km Seinäjoelta)

Vanha Paukku on ympäristöltään ja historialtaan ainutlaatuinen kulttuuri- ja  yrityskeskus Lapuanjoen rannalla. Entisen Lapuan patruunatehtaan vanhoista
tehdasrakennuksista muodostuvalla alueella sijaitsevat Lapuan Taidemuseo sekä kulttuurihistorialliset  museot, Patruunagalleria ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen  galleria, kaupunginkirjasto.

Alueella on uniikki Lapuan Kankurit outlet -myymälä sekä Museokauppa Harmonia.

Ravintola Iso Prässi toimii lounas -ja tilausravintolana. Makasiinirakennuksessa on viihtyisä kahvila-baari, Café Patruuna.  Lisäksi alueella on elokuvateatteri Bio Marilyn, Teatteri Lapua sekä musiikki- ja kansalaisopisto. Kesällä Vanhan Paukun rannasta lähtee myös jokilaiva, joka vie matkalaisensa opastetulle risteilylle Lapuanjoelle.
https://vanhapaukku.fi/

Kosolan Talo, Lapua Kaksi- ja puolifooninkinen, 160-vuotias pohjalaistalo keskellä eteläpohjalaista kulttuurimaisemaa. Ainutlaatuinen tarina ja ympäröivän maakunnan omaleimaisuus.
https://kosolantalo.fi/fi/etusivu-2/

Aalto-keskus, Alajärvi, opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi näyttely
Osoite: Alvar Aallon tie 1, 62900 Alajärvi
Opastus: 135 € / 1 -25 hlöä, + Visit Lakeuden palvelumaksu 15 €. Opastuksen kesto 1 – 1,5 h, varaukset sales@visitlakeus.fi , puh. 06 420 9023   
Nelimarkka-museo
Alajärvellä on taiteilija-professori Eero Nelimarkan (1891-1977) rakennuttama ja hänen ystävänsä, arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema vuonna 1964 avattu Nelimarkka-museo. Nelimarkka-museo on toiminut Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona vuodesta 1995. Taiteilija Eero Nelimarkan taiteen esittämisen ja tutkimuksen lisäksi museon tehtäviin kuuluu pohjalaisen taiteen tunnetuksi tekeminen sekä taidekasvatus. Museon kokoelma koostuu pääasiassa Eero Nelimarkan tuotannosta.
Avoinna: ma suljettu, ti-pe 11 – 17, la 12 – 16 ja su 12-17, liput 6 € / 4 € / museokortti
Osoite: Pekkolantie 115, 62900 Alajärvi, puh. 040 559 8327, info@nelimarkka-museo.fi                                                                                                                                         https://nelimarkka-museo.fi/

Punaisen Tuvan Viinitila on korkealuokkaisista marjaviineistään tunnettu matkailukohde Alajärvellä. Suomalaisen palkitun marjaviinin ostosmahdollisuudet tilan myymälässä klo 10 – 18 joka päivä vuoden ympäri.        https://www.punaisentuvanviinitila.fi/

Lounas Hotelli-Ravintola Alvariini Alajärven keskustassa https://www.alvariini.fi/ tai Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa Lapualla ravintola Iso Prässi
https://vanhapaukku.fi/ravintola-iso-prassi/

Iltapäivällä paluu Seinäjoelle, jossa toinen yö Hotelli Almassa.

Hyödyllistä tietoa

Reitti kulkee Kauhajärven tai Kuortaneen kautta. Kauhajärvellä on mahdollisuustutustua Alvar Aallon 1923 suunnittelemaan kirkon kellotapuliin. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku ja Lapuan Kankurit tehtaanmyymälä Lapua (28 min / 30 km Seinäjoelta)

Vanha Paukku on ympäristöltään ja historialtaan ainutlaatuinen kulttuuri- ja yrityskeskus Lapuanjoen rannalla. Entisen Lapuan patruunatehtaan vanhoista tehdasrakennuksista muodostuvalla alueella sijaitsevat Lapuan Taidemuseo sekä kulttuurihistorialliset  museot, Patruunagalleria ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleria, kaupunginkirjasto.

Alueella on uniikki Lapuan Kankurit outlet -myymälä sekä Museokauppa Harmonia.

Ravintola Iso Prässi toimii lounas -ja tilausravintolana. Makasiinirakennuksessa on viihtyisä kahvila-baari, Café Patruuna.  Lisäksi alueella on elokuvateatteri Bio Marilyn, Teatteri Lapua sekä musiikki- ja kansalaisopisto. Kesällä Vanhan Paukun rannasta lähtee myös jokilaiva, joka vie matkalaisensa opastetulle risteilylle Lapuanjoelle.
https://vanhapaukku.fi/

Kosolan Talo, Lapua Kaksi- ja puolifooninkinen, 160-vuotias pohjalaistalo keskellä eteläpohjalaista kulttuurimaisemaa. Ainutlaatuinen tarina ja ympäröivän maakunnan omaleimaisuus.
https://kosolantalo.fi/fi/etusivu-2/

Aalto-keskus, Alajärvi, opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi näyttely
Osoite: Alvar Aallon tie 1, 62900 Alajärvi
Opastus: 135 € / 1 -25 hlöä, + Visit Lakeuden palvelumaksu 15 €. Opastuksen kesto 1 – 1,5 h, varaukset sales@visitlakeus.fi , puh. 06 420 9023

Nelimarkka-museo Alajärvellä on taiteilija-professori Eero Nelimarkan (1891-1977) rakennuttama ja hänen ystävänsä, arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema vuonna 1964 avattu Nelimarkka-museo. Nelimarkka-museo on toiminut Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona vuodesta 1995. Taiteilija Eero Nelimarkan taiteen esittämisen ja tutkimuksen lisäksi museon tehtäviin kuuluu pohjalaisen taiteen tunnetuksi tekeminen sekä taidekasvatus. Museon kokoelma koostuu pääasiassa Eero Nelimarkan tuotannosta.
Avoinna: ma suljettu, ti-pe 11 – 17, la 12 – 16 ja su 12-17, liput 6 € / 4 € / museokortti
Osoite: Pekkolantie 115, 62900 Alajärvi, puh. 040 559 8327, info@nelimarkka-museo.fi                                                                                                                                         https://nelimarkka-museo.fi/

Punaisen Tuvan Viinitila on korkealuokkaisista marjaviineistään tunnettu matkailukohde Alajärvellä. Suomalaisen palkitun marjaviinin ostosmahdollisuudet  tilan myymälässä klo 10 – 18 joka päivä vuoden ympäri.
https://www.punaisentuvanviinitila.fi/

Lounas Hotelli-Ravintola Alvariini Alajärven keskustassa https://www.alvariini.fi/ tai Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa Lapualla ravintola Iso Prässi https://vanhapaukku.fi/ravintola-iso-prassi/

Iltapäivällä paluu Seinäjoelle, jossa toinen yö Hotelli Almassa.

Hyödyllistä tietoa
  • Lähtö kohti Tamperetta, Seinäjoki – Jalasjärvi matkaa 35 min / 40 km

Jokipiin Pellava, Jalasjärvi ostosmahdollisuudet  Pellavatehtaan myymälässä. Historiallinen tehdasmiljöö keskellä suomalaista lakeusmaisemaa, myynnissä aidot suomalaiset pellavatuotteet mm. keittiöön ja saunaan. Pellavatehtaantie 35, 61280 Jokipii, avoinna ma – pe 8 – 17, la-su suljettu
https://jokipiinpellava.fi/
https://jokipiinpellava.fi/jokipiin-pellava/vieraile-tehtaalla/

  • Matka jatkuu kohti Tamperetta, matkaa Tampereelle, 2 h 15, min 165 km

Radisson Blue Grand Hotel Tammer majoittuminen https://www.radissonhotels.com/fi-fi/hotellit/radisson-blu-tampere-grand-tammer

Vinkkejä Tampereelle; julkiset saunat, Muumimuseo, Vapriikki ja Sara   Hildenin Taidemuseo

Hyödyllistä tietoa

– Forssan Kuosikeskus, lounas Forssassa Antin Konditorio

– Saapuminen Tammisaareen

– Uusi taidemuseo Chappe https://chappe.fi

– lounas ravintola Piazza https://www.piazzafood.fi sijaitsee Aallon suunnittelemassa Säästöpankkitalossa

– majoitus hotel Marine https://motelmarine.fi (Eric Adlercreutzin suunnittelema)

– Villa Skeppet www.villaskeppet.fi

Tipsit: Kävelykierros Helene Schjerfbeckin kanssa (draamaopastus), Café Schjerfbeck, Pysyvä Helene Schjerfbeck näyttely Raaseporin museossa

Hyödyllistä tietoa

– matkan varrella tutustuminen Fiskarsin ruukkiin, kauppoja, näyttelyitä, Karin Vidnäsin keramiikkamuseo Kwum, lounas Kuparipajassa (aikaa vierähtää 3-4 h) https://fiskarsvillage.fi/en/

Lähtö Paimioon; matka kestää 1 – 1,5 h

– Matkalla piipahdus DesignHill Caféssa moottoritien varrella, jossa voit kahvilan lisäksi ostaa design-esineitä tai ostaa vaikka tuliaiseksi paikallista Brinkhallin siideriä tai viiniä. Design Hill – ehkä Suomen miellyttävin taukopaikka Brinkhall Sparkling – Wines & Ciders | Kaikkea omenasta (bsp.fi)

– iltapäivällä saavutaan Paimioon ja Paimion Parantolaan, jossa käydään opastetulla kierroksella, tutustutaan parantolan ympäristössä olevaan luontopolkuun sekä illastetaan ja yövytään. Etusivu – Paimio Sanatorium

Paimion parantola

Tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut Paimion parantola on Alvar ja Aino Aallon läpimurtoteos, joka nousi heti yhdeksi funktionalismin merkittävimmäksi rakennukseksi maailmassa. Parantola toimi sairaalana aina vuoteen 2015, mutta nyt rakennus on aloittanut aikakauden kansainvälisenä vierailukohteena.

Parantolaan saavuttua käydään opastetulla kierroksella kuulemassa talon historiaa ja tarinoita vuosien varrelta, ihastelemassa parantavaa arkkitehtuuria ja Aallon parantolalle suunnittelemia huonekaluja, joista tuli 1935 perustetun Artekin keskeisiä tuotteita. Samalla vieraillaan tietysti kattoterassin makuuhallissa katsomassa mäntymetsän takaa näkyvää horisonttia. Pistäydytään hankkimassa muutama tuliainen Parantolan kaupasta. Ajan salliessa kannattaa myös kiertää uskomattoman kaunis ja lähes esteetön parantolan polku (2km) ympäröivässä metsässä ja syödä eväitä laavulla.

Illan tullen majoittaudutaan hoitajien asuntolaan parantolan kauniissa pihapiirissä. Kaikissa huoneistoissa on oma pieni keittiö ja osa asunnoista on remontoitu esteettömiksi. Illallinen nautitaan parantolan ravintola Toivossa, Paimion keskustan ravintoloissa tai kokataan omalla porukalla omassa asunnossa. Siellä nautitaan myös kiireetön aamupala ravintola Toivon valmistaman aamiaiskassin herkuista.

Hyödyllistä tietoa

– aamupäivä Turussa

– tipsit: Forum Marinum (Göran Schildtin Daphne-purjevene), Turun linna, kesällä jokibussi (Föli) Ruissaloon ja Ruissalon telakka ravintoloineen & sisustuskauppoineen, tuomiokirkko, Wäinö Aaltosen museo, Turun taidemuseo, Aboa Vetus & Ars Nova  ja muut museot ja galleriat (Naantalin vanhakaupunki ja Muumimaailma)

– iltalaivalla kotia kohti

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Villa Skeppet

Kauttuan ruukinpuisto Eurassa

Eura

Terassitalo Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa on elävä esimerkki arkkitehdin halusta sijoittaa rakennus osaksi luontoa: monikerroksinen asuintalo mukailee rinnettä, joten jokaisen asunnon sisäänkäynnit ovat maan tasossa. Vuonna 1938 valmistunut Kauttuan Terassitalo on yksi Aallon kansainvälisestikin merkittävimmistä töistä. Se oli tilaustyö A. Ahlström Osakeyhtiön ylempien toimihenkilöiden asuintaloksi. Taustalla vaikutti tuttavuus yhtiön pääjohtajan Harry…

Villa Skeppet

Terassitalo Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa

Eura / 1937-38

Kauttuan Terassitalo on yksi Aallon kansainvälisestikin merkittävimmistä töistä. Alvar Aalto sai vuonna 1937 tehtäväkseen suunnitella Kauttuan ruukkialueen kaavoituksen ja täydennysrakentamisen A. Ahlström -yhtiön tilaamana. Taustalla vaikutti tuttavuus yhtiön pääjohtajan Harry Gullichsenin ja hänen puolisonsa Maire Gullichsenin kanssa. Siteet perinteeseen ja alueen vanhaan arkkitehtuuriin haluttiin tietoisesti katkaista ja Kauttuasta haaveiltiin uuden…

Villa Skeppet

Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa

Pori

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna-ajan tunnelmaan. Ruukissa on tasokas hotelli ja ravintola, jossa on tyylikkäät majoitustilat jopa 60 vieraalle. Klubin ravintolassa voi nauttia lähi- ja villiruokaa sekä riistamestarin johdolla metsästettyä riistaa. Arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestetään opastettuja retkiä. Sahamuseon ja Ahlström Voyage –näyttelyn…

Villa Skeppet

Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus

Seinäjoki

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista. Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu…

Villa Skeppet

Alvar Aallon Alajärvi

Alajärvi

Alajärvi oli arkkitehti Alvar Aallon lapsuuden kesänviettopaikka ja nuoruuden kotiseutu, joka edusti Aalloille vapaa-aikaa perheen ja sukulaisten kanssa vastapainona hektiselle työnteolle ja kilpailuteoksille. Paikkakunta oli arkkitehtimestarin puheissa henkinen koti vielä vanhuudenpäivinäkin. Luonnonkauniisiin Alajärven maisemiin sijoittuu idyllinen ja varsin mittava Alvar Aallon tuotannon kaari – varhaisimmista töistä arkkitehtitoimiston viimeisiin. Alajärven keskustaajama…

Villa Skeppet

Villa Skeppet

Raasepori / 1969−70

Villa Skeppet on Alvar Aallon viimeinen suunnittelema asuintalo, jossa näkyy miltei kaikki ideat ja ratkaisut, joita Aalto kehitti uransa aikana. Aalto suunnitteli talon ystävilleen, kirjailija Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle. Rakennuksen suunnittelussa Aalto otti huomioon Göran Schildtin rakkauden purjehdukseen sekä Välimeren kulttuuriin. Villa Skeppet sijaitsee tasaisella, puistomaisella tontilla, josta…

Villa Skeppet

Paimion parantola

Turku / 1933

Paimioon tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut rakennus oli arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon kansainvälisen uran kannalta keskeinen. Yhdessä kaksi vuotta myöhemmin valmistuneen Viipurin kirjaston kanssa se nosti Aallot kansainväliseen tietoisuuteen. Suomalainen arkkitehtuuri ei ollut enää ainoastaan vaikutteiden vastaanottaja.

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

Mallireittiä voi muokata haluamansa mukaan. Sitä voi pätkiä erilaisiksi lyhyemmiksi variaatioiksi. Mahdollista on myös mennä rantaa tai sisämaata pitkin Turusta Vaasaan ja Vaasasta Wasalinen uudella Aurora Bothnia laivalla yli Ruotsin puolelle.

Hinta alkaen

Pyydä tarjous tarpeittesi mukaan räätälöidystä kokonaisuudesta.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen

Pyydä tarjous tarpeittesi mukaan räätälöidystä kokonaisuudesta.

Magni Mundi

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.