Alvar Aallon Seinäjoki

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista.

Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu kuudesta rakennuksesta sekä vuonna 1988 valmistuneesta Kansalaistorista.

Aalto-keskus

Seinäjoen Aalto-keskus syntyi kahden arkkitehtuurikilpailun pohjalta ja valmistui vuosina 1958–1988.

Alvar Aalto voitti Seinäjoen seurakunnan järjestämän kirkkokilpailun ehdotuksellaan ”Lakeuksien risti” vuonna 1951. Seitsemän vuotta myöhemmin 1958 hän voitti Seinäjoen keskustaa koskevan suunnittelukilpailun. Aalto sai tehtäväkseen suunnitella kaupungintalon lisäksi kirjaston, kaupunginteatterin ja valtion virastotalon, jotka hän oli hahmotellut kilpailuehdotukseensa.

Aallon arkkitehtitoimistossa suunniteltiin Aalto-keskuksen rakennusten lisäksi keskuksen ulkovalaisimet, ulkomuurit, pihojen pintamateriaalit sekä istutukset.

Kansalaistori Seinäjoella

Keskeisiä Alvar Aallon keskustasuunnitelmissa olivat monumentaaliset, mutta helposti lähestyttävät aukiot ja torit julkisten rakennusten ympäröiminä. Aallon nuoruudenaikaisen antiikin ihailun heijastumana aukio näyttäytyy forumina, jonka taustalla on myös italialaisvaikutteinen oleskelutila, piazza.

Seinäjoen Kansalaistorin rakennukset, kaupungintalo, kirjasto ja kaupunginteatteri, rajaavat keskelleen graniittikivetysten ja noppakivien muodostaman aukion. Aukio on Aallon ehdotuksen mukaan suunniteltu kongresseja ja kesäkokouksia varten sekä tietysti kansalaisten kohtaamispaikaksi. Alvar Aalto toivoi ihmisten kokoontumiseen tarkoitettujen torien välityksellä edistävänsä ”uutta renessanssia”, jonka avulla mielipiteitä voitaisiin muodostaa ja vaihtaa sosiaalisen kanssakäymisen kautta.

Hallinto- ja kulttuurikeskus rakennettiin vähitellen. Viimeisenä valmistui Kansalaistori suihkulähteineen ja istutuksineen. Aukion kiveys jatkuu itäpuolella kadun yli kytkien hallinto- ja kulttuurirakennukset kirkkorakennuksiin. Näin muodostuu kuuden rakennuksen ja torin kokonaistaideteos.

Lakeuden Ristin kirkkosali kylpee luonnonvalossa. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki

Kirkko on avoinna kävijöille arkisin, tilaisuuksien yhteydessä ja sopimuksen mukaan. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki

Alvar Aalto toivoi ihmisten kokoontumiseen tarkoitettujen torien välityksellä edistävänsä "uutta renessanssia", jonka avulla mielipiteitä voitaisiin muodostaa ja vaihtaa sosiaalisen kanssakäymisen kautta.
Seinäjoen kaupungintalon aula tulvii valoa.
Seinäjoen kaupungintalon aula tulvii valoa. Kuva: Visit Seinäjoki
Seinäjoen kaupungintalo. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Tummansiniset, erilaisina eri vuoden- ja vuorokauden aikoina välkehtivät keraamiset sauvatiilet antavat Seinäjoen kaupungintalolle kiinnostavan julkisivun. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen Aalto-kirjasto on hiljattain restauroitu. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon "nauris" valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Lakeuden Ristin kirkko palvelee perheitä. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Lakeuden Ristin kirkko palvelee perheitä. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Kohde kartalla

1. Alvar Aallon Seinäjoki

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Seinäjoelle

Seinäjoki sijaitsee noin 400 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä Seinäjoelle pääsee junalla, Onnibussilla sekä Matkahuollon busseilla. Matkailijalle Seinäjoen Aalto-keskus on vaivaton saavuttaa, koska esimerkiksi junayhteys tuo aivan kaupunkikeskustaan saakka.

Moni rakennus on auki yleisölle tavanomaisina virastoaikoina. Upeassa Lakeuden ristin kirkossa voi vierailla, teatterin ravintolassa nauttia lounasta sekä vierailla joitakin vuosia sitten alkuperäiseen loistoonsa palautetussa kirjastossa. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimivat Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa. Parhaiten kohteisiin ja taustoihin voi kuitenkin tutustua oppaan kanssa. Tutustu uusiin Seinäjoen Aalto-matkoihin!

Aallon rakennukset Seinäjoella:

Lakeuden Risti ja Seurakuntakeskus, Koulukatu 24

Kaupungintalo, Kirkkokatu 6

Kirjasto, Koulukatu 21

Virastotalo, Alvar Aallon katu 9

Teatteri, Alvar Aallon katu 12

Suojeluskuntatalo, Kauppakatu 17

Lue lisää Seinäjoen Aalto-keskuksen kohteista Visit Seinäjoki -matkailusivuilta

Lue ja kuuntele lisää Alvar Aallosta ja Seinäjoen kohteista