Takaisin listaukseen

Terassitalo Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa

Osoite: Alvar Aallontie 4, 27500 Kauttua Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Yhteislippu Ruukinpuiston Vierailukeskuksen kanssa: Aikuiset 8 €/hlö Ryhmät yli 10 hlö, 7-17-vuotiaat, eläkeläiset, opiskelijat 4 €/hlö Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Opastukset: Opastetut kierrokset ryhmille ennakkovarauksesta.

Teemat: Aallon kodit, Asuinalueet, Terassitalot

Kotisivu: Alvar Aalto Euran Kauttualla

Aukioloajat

maalis - huhtikuu - toukokuu, syyskuu - lokakuu - marraskuu
Avoinna lauantaisin
11:00 - 15:00
kesäkuu - heinäkuu - elokuu
Avoinna tiistaista sunnuntaihin
11:00 - 17:00

Juhannuksena suljettu
joulukuu - tammikuu - helmikuu
Suljettu

Kauttuan Terassitalo on yksi Aallon kansainvälisestikin merkittävimmistä töistä. Alvar Aalto sai vuonna 1937 tehtäväkseen suunnitella Kauttuan ruukkialueen kaavoituksen ja täydennysrakentamisen A. Ahlström -yhtiön tilaamana. Taustalla vaikutti tuttavuus yhtiön pääjohtajan Harry Gullichsenin ja hänen puolisonsa Maire Gullichsenin kanssa. Siteet perinteeseen ja alueen vanhaan arkkitehtuuriin haluttiin tietoisesti katkaista ja Kauttuasta haaveiltiin uuden yhteiskuntaelämän ja modernin arkkitehtuurin näyttämöä. Ensimmäisenä alueelle valmistui Terassitaloksi nimetty ”portaaton kerrostalo” vuonna 1938.

Terassitalo suunniteltiin yhtiön ylempien toimihenkilöiden asuintaloksi. Alun perin taloja oli tarkoitus sijoittaa rinteeseen useampia. Terassitalo on elävä esimerkki arkkitehdin halusta sijoittaa rakennus osaksi luontoa: monikerroksinen asuintalo mukailee rinnettä, joten jokaiselle asunnolle muodostuu oma sisäänkäynti maan tasalta.

Kolmessa ylemmässä asunnossa on terassi, joka on kooltaan puolet alemman kerroksen katosta. Näin ylemmästä kerroksesta ei näe alemman asunnon terassille. Kolmessa alemmassa asunnossa on rinteeseen kaivettu kellari, kolme makuuhuonetta, keittiö, palvelijanhuone sekä suuri olohuone, joka avautuu terassille. Ylimmässä kerroksessa on kolme pientä asuntoa, joista kaksi on suunnattu rakennuksen takaikkunoiden suuntaan. Terassien kaiteet ja köynnöstangot ovat kuorimattomia nuoria puita.

Arkkitehtuuri, sisustus ja taide kohtaavat Terassitalossa, jonka yksi huoneisto on näyttelykäytössä avoinna yleisölle. Huoneisto on lisäksi sisustettu vanhoilla Artekin kalusteilla ja valaisimilla, joista.osa on myynnissä. Näyttelyt ja kalusteet vaihtuvat jatkuvasti – uutta nähtävää ja koettavaa siis riittää!

Terassitalo suunniteltiin A. Ahlström -yhtiön ylempien toimihenkilöiden asuintaloksi. Kuva: Noora Kiili, Alvar Aalto -säätiö

Kauttuan Terassitalo on yksi Aallon kansainvälisestikin merkittävistä töistä. Kuva: Martti Kapanen, Alvar Aalto -säätiö

Kauttuan Terassitalo on yksi Aallon kansainvälisestikin merkittävistä töistä. Alvar Aalto sai vuonna 1937 tehtäväkseen suunnitella Kauttuan ruukkialueen kaavoituksen ja täydennysrakentamisen A. Ahlström -yhtiön tilaamana. Taustalla vaikutti tuttavuus yhtiön pääjohtajan Harry Gullichsenin ja hänen puolisonsa Maire Gullichsenin kanssa.
Terassitalon huoneistonäyttely, Kauttua
Yhdessä terassitalon huoneistossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja osa kalusteista on myös myytävänä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Terassitalo, Kauttua
Terassitalo sijoitettiin rinteeseen. Kuva: Elina Liukkonen, Alvar Aalto -säätiö
Terassitalon huoneistonäyttely, Kauttua
Terassitalon huoneistossa voi vierailla omatoimisesti aukioloaikojen puitteissa tai varaamalla opastuksen. Kuva: Elina Liukkonen, Alvar Aalto -säätiö
Eura terassitalo004
Alvar Allon suunnittelema terassitalo Eurassa. Kuva: Tomi Glad / Glad Media Oy

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Euraan

Eura sijaitsee Satakunnassa noin 215 kilometrin päässä Helsingistä. Matkustaminen Euraan on kätevintä joko Matkahuollon tai Onnibussin busseilla. Euran linja-autoasemalta matkaa Ruukinpuistoon on matkaa noin 4 km. Euran taksiasema sijaitsee aivan linja-autoaseman vieressä. Taksipalvelun tavoitat myös numerosta 0600 300 33.

Lue lisää Euran alueesta 

Opastetut kierrokset

Opastetut kierrokset ryhmille ennakkovarauksesta.

Lisätietoa

Terassitalon aukioloajat:

  • Talvikaudella (joulu/tammi/helmi) terassitalo on suljettu
  • Syksy/kevätkaudella (syys/loka/marras/maalis/huhti/touko) terassitalo on auki lauantaisin klo 11:00 – 15:00
  • Kesäkaudella terassitalo on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11:00 – 17:00. Huom. juhannusviikonloppuna terassitalo on suljettu!
Sisäänpääsymaksut:
  • Omatoiminen vierailu terassitalon aukioloaikojen puitteissa 8 € per henkilö. Alle kouluikäisille vierailu on ilmainen.
  • Ryhmävierailu (max 20 hlö) ennakkovarauksella. Opastusmaksu 50 € + alv. 24 % ja vieraat kielet + 10 €.

Ryhmävaraukset ja tiedustelut:

  • Alasatakunnan oppaat ry puh. 050 377 5245/Kaisa Repo tai terassitalo@eura.fi sekä puh. 044 422 4828/Euran kulttuuripalvelut