Osoite: Snäcksundsvägen 8, 10600 Raasepori Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Avataan yleisölle joulukuussa 2020

Opastukset: Ennakkovarauksesta. Avataan joulukuussa 2020.

Teemat: Aallon kodit, Kalkkislammaus

Kotisivu: Villa Skeppet

Villa Skeppet on Alvar Aallon viimeinen suunnittelema asuintalo, jossa näkyy miltei kaikki ideat ja ratkaisut, joita Aalto kehitti uransa aikana. Aalto suunnitteli talon ystävilleen, kirjailija Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle. Rakennuksen suunnittelussa Aalto otti huomioon Göran Schildtin rakkauden purjehdukseen sekä Välimeren kulttuuriin. Villa Skeppet sijaitsee tasaisella, puistomaisella tontilla, josta on näköala idyllisen pikkukaupungin itäiselle satamalahdelle.

Talon alaosa on valkoiseksi slammattua tiiltä, jonka ylle kohoava viuhkanmuotoinen olohuone sekä autotalli on verhoiltu tummalla puulla. Rakennuksen hallitsevin piirre onkin sen purjeenoomainen katto olohuoneen yllä, joka samalla myös sitoo rakennuksen erityyliset osat toisiinsa. Olohuoneesta avautuvat suuret maisemaikkunat meren suuntaan sekä kiilanmuotoinen parveke pääsisäänkäynnin yläpuolelle. Olohuoneen veistoksellinen avotakka on Aallon paikan päällä suunnittelema. Olohuoneen takka onkin tilan kiintopiste.

Göran Schild vaimoineen oleskelivat Villa Skeppetissä suurimmaksi osaksi ainoastaan kesäisin, joten talo on säilynyt miltei alkuperäisasussaan nykyhetkeen. Nykyään Villa Skeppet on irtaimistoineen pariskunnan nimeä kantavan säätiön omaisuutta ja se avasi ovensa hetkellisesti yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2018. Kunnostustöiden jälkeen Villa Skeppet aukeaa pysyvästi yleisön nähtäväksi vuonna 2020.

Rakennuksen sisätilat jakautuvat eri tasoihin mutta puoliksi avoimien välitilojen avulla ne liitettiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Alakerrasta löytyy rakennuksen yksityiset tilat kuten keittiö sekä ruokailutila, makuuhuone ja työhuone. Tilan sauna sijaitsee erillisessä puisessa rakennuksessa, joka yhdistyy päärakennukseen vapaamuotoisella pergolalla. Saunarakennuksessa sijaitsee myös vierashuone.

Rakennuksen sisäpihan keskellä on vapaamuotoinen lummelampi, ja pihan takarajan muodostaa vaja, jonka suojissa on myös kesäisin käytettävä ruokailutila. Ympäristön sekä talon pihan suunnitteluun kiinnitettiin suunnittelun aikana paljon huomiota. Rakennuksen pihapiiri on suljettu, jossa itse asuinrakennus, sauna ja vaja ympäröivät puutarhaa.

 

Villa Skeppetin purjeenomainen kattorakenne on katseenvangitsija.

Rakennuksen suunnittelussa Aalto otti huomioon Göran Schildtin rakkauden purjehdukseen sekä Välimeren kulttuuriin.

Kohde kartalla

1. Villa Skeppet

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Villa Skeppet on toistaiseksi suljettu yleisöltä. Auki jälleen vuonna 2020.

Villa Skeppet sijaitsee Raaseporin Tammisaaressa noin 100 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä pääsee Tammisaareen Matkahuollon busseilla sekä VR:n junayhteyksillä.

Lue lisää Raaseporista 

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Aallon arkkitehtuuriin Tammisaaressa

Opastetut kierrokset

Ennakkovarauksesta. Avataan joulukuussa 2020.