Osoite: Snäcksundsvägen 8, 10600 Raasepori Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Normaalihinta 22 €/hlö Opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 14 €/hlö

Opastukset: Villa Skeppetiin pääsee tutustumaan vain opastetun kierroksen yhteydessä.

Kotisivu: Villa Skeppet

Villa Skeppet on Alvar Aallon viimeinen suunnittelema asuintalo, jossa näkyy miltei kaikki ideat ja ratkaisut, joita Aalto kehitti uransa aikana. Aalto suunnitteli talon ystävilleen, kirjailija Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle. Rakennuksen suunnittelussa Aalto otti huomioon Göran Schildtin rakkauden purjehdukseen sekä Välimeren kulttuuriin. Villa Skeppet sijaitsee tasaisella, puistomaisella tontilla, josta on näköala idyllisen pikkukaupungin itäiselle satamalahdelle.

Talon alaosa on valkoiseksi slammattua tiiltä, jonka ylle kohoava viuhkanmuotoinen olohuone sekä autotalli on verhoiltu tummalla puulla. Rakennuksen hallitsevin piirre onkin sen purjeenomainen katto olohuoneen yllä, joka samalla myös sitoo rakennuksen erityyliset osat toisiinsa. Olohuoneesta avautuvat suuret maisemaikkunat meren suuntaan sekä kiilanmuotoinen parveke pääsisäänkäynnin yläpuolelle. Olohuoneen veistoksellinen avotakka on Aallon paikan päällä suunnittelema. Olohuoneen takka onkin tilan kiintopiste.

Göran Schild vaimoineen oleskelivat Villa Skeppetissä suurimmaksi osaksi ainoastaan kesäisin, joten talo on säilynyt miltei alkuperäisasussaan nykyhetkeen. Nykyään Villa Skeppet on irtaimistoineen pariskunnan nimeä kantavan säätiön omaisuutta ja se avasi ovensa yleisölle kunnostustöiden jälkeen pysyvästi vuonna 2020.

Rakennuksen sisätilat jakautuvat eri tasoihin mutta puoliksi avoimien välitilojen avulla ne liitettiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Alakerrasta löytyy rakennuksen yksityiset tilat kuten keittiö sekä ruokailutila, makuuhuone ja työhuone. Tilan sauna sijaitsee erillisessä puisessa rakennuksessa, joka yhdistyy päärakennukseen vapaamuotoisella pergolalla. Saunarakennuksessa sijaitsee myös vierashuone.

Rakennuksen sisäpihan keskellä on vapaamuotoinen lummelampi, ja pihan takarajan muodostaa vaja, jonka suojissa on myös kesäisin käytettävä ruokailutila. Ympäristön sekä talon pihan suunnitteluun kiinnitettiin suunnittelun aikana paljon huomiota. Rakennuksen pihapiiri on suljettu, jossa itse asuinrakennus, sauna ja vaja ympäröivät puutarhaa.

 

Rakennuksen hallitsevin piirre on sen purjeenomainen katto olohuoneen yllä, joka samalla myös sitoo rakennuksen erityyliset osat toisiinsa. Kuva: Pyry Kantonen

Rakennuksen sisäpihan keskellä on vapaamuotoinen lummelampi. Kuva: Pyry Kantonen

Rakennuksen suunnittelussa Aalto otti huomioon Göran Schildtin rakkauden purjehdukseen sekä Välimeren kulttuuriin.
Alvar Aalto - Villa Skeppet_246
Olohuoneen veistoksellinen avotakka on Aallon paikan päällä suunnittelema. Kuva: Pyry Kantonen
Alvar Aalto - Villa Skeppet_239
Olohuoneesta avautuvat suuret maisemaikkunat. Kuva: Pyry Kantonen
Alvar Aalto - Villa Skeppet_220
Villa Skeppetin työhuone. Kuva: Pyry Kantonen
Alvar Aalto - Villa Skeppet_181
Rakennuksen sisätilat jakautuvat eri tasoihin. Kuva: Pyry Kantonen

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Villa Skeppet sijaitsee Raaseporin Tammisaaressa noin 100 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä pääsee Tammisaareen Matkahuollon busseilla sekä VR:n junayhteyksillä.

Lue lisää Raaseporista 

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Aallon arkkitehtuuriin Tammisaaressa

Opastetut kierrokset

Villa Skeppetiin pääsee tutustumaan vain opastetun kierroksen yhteydessä.

Lisätietoa

Ryhmäopastuksesta veloitetaan 100 € + lipun hinta.

Yleisökierros ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille. Voidaan kuitenkin järjestää esteettömiä kierroksia yleisökierrosten ulkopuolella.