Takaisin listaukseen

Alvar Aallon Alajärvi

Osoite: Alajärvi Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Opastukset: Visit Lakeuden kautta voit varata matkapaketteja sekä opastuksia Alajärven alueella, puh. +358 (0)6 420 9090 tai sähköposti sales@visitlakeus.fi

Teemat: Aallon kodit, Hallintokeskukset, Kirkot, Klassismi, Kuriositeetti, Toimistorakennukset

Kotisivu: Visit Lakeus

Alajärvi oli arkkitehti Alvar Aallon lapsuuden kesänviettopaikka ja nuoruuden kotiseutu, joka edusti Aalloille vapaa-aikaa perheen ja sukulaisten kanssa vastapainona hektiselle työnteolle ja kilpailuteoksille. Paikkakunta oli arkkitehtimestarin puheissa henkinen koti vielä vanhuudenpäivinäkin.

Luonnonkauniisiin Alajärven maisemiin sijoittuu idyllinen ja varsin mittava Alvar Aallon tuotannon kaari – varhaisimmista töistä arkkitehtitoimiston viimeisiin.

Alajärven keskustaajama tarjoaa läpileikkauksen Alvar Aallon tuotannosta – aina nuoren arkkitehtiylioppilaan ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta ”valkoisen kauden” kautta arkkitehtitoimiston viimeiseen luomukseen. Alajärven hallinto- ja kulttuurikeskuksessa ja ympäristössä on 11 kohdetta, mukaan lukien hiljattain restauroitu Aallon veljelleen suunnittelema talo Villa Väinölä.

Alajärven rannassa sijaitsee C. L. Engelin suunnittelema Gabrielin kirkko (1836), jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Vieressä on kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat kaupungin keskustassa sijaitsevat kaupungin virastot
seurakuntatalo, nuorisoseuran talo, kunnansairaala, veljelleen suunnittelema Väinölä sekä Alvar Aallon arkkitehtitoimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Alajärven Aalto-kokonaisuutta täydentävät Alvar Aallon suunnittelemat kolme hautamuistomerkkiä sekä hänen ensimmäisen puolisonsa Ainon suunnittelema kesäasunto Villa Flora, joka on yksityisomistuksessa.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi -näyttely.

Alvar Aalto syntyi Kuortaneella ja vietti kesiä Alajärvellä. Aalto suunnitteli Alajärven kohteita suurella sydämellä ja paikkakunta oli hänelle henkilökohtaisesti tärkeä. Maaseutu tarjosi Aallolle henkireiän kiireisenä luomiskautena.

Nelimarkka-museo

Alajärvellä on taiteilija-professori Eero Nelimarkan (1891-1977) rakennuttama ja hänen ystävänsä, arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema vuonna 1964 avattu Nelimarkka-museo. Museo on toiminut Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona vuodesta 1995, ja sen tehtäviin kuuluu myös pohjalaisen taiteen tunnetuksi tekeminen sekä taidekasvatus.

Nelimarkka-museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, työpajoja ja tapahtumia kaiken ikäisille. 1980-luvun puolivälistä alkaen museo on ylläpitänyt kansainvälistä taiteilijaresidenssiä. Kesäisin museossa voi nauttia kahvin ja Nelimarkka-leivoksen valoisassa Café de Nelimarkassa tai käydä ympäri vuoden ostoksilla Neljän markan putiikissa. Museosta voi varata ryhmälleen räätälöidyn
opastuskierroksen tai työpajan. Nelimarkka-museon toimintaan kuuluvat museon läheisyydessä sijaitseva Villa Nelimarkka sekä Alvar Aallon suunnittelema Villa Väinölä Alajärven keskustassa.

Nelimarkka-museo on avoinna ympäri vuoden.

Alvar ja Aino Aallon 1930-luvun lasidesignia esittelevä pysyväisnäyttely sijaitsee Alajärven kunnantalon aulassa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Villa Väinölä on Alvar Aallon veljelleen suunnittelema rakennus vuodelta 1926. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto-säätiö

Alajärvi oli arkkitehti Alvar Aallon lapsuuden kesänviettopaikka ja nuoruuden kotiseutu, joka edusti Aalloille vapaa-aikaa perheen ja sukulaisten kanssa vastapainona hektiselle työnteolle ja kilpailuteoksille. Paikkakunta oli arkkitehtimestarin puheissa henkinen koti vielä vanhuudenpäivinäkin.
Alajärven kaupungintalo
Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo valmistui vuonna 1967. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Alajärven seurakuntakeskus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Alajärven seurakuntakeskus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Nuorisoseuran talo, Alajärvi. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Nuorisoseuran talo, Alajärvi. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Kirjasto, Alajärvi. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Alajärven kaupunginkirjasto valmistui vuonna 1991. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Alajärvelle

Alajärvi sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla noin 377 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä julkisia liikennevälineitä käyttäen Alajärvelle pääsee helpoiten Seinäjoen kautta junalla ja sieltä Alajärvelle paikallisbussilla. Alajärven taksipalvelun puhelinnumero on 06 557 2499.

Aallon rakennukset Alajärvellä:

Nuorisoseuran talo, Sairaalatie 9

Alajärven kunnansairaala, Lääkärintie 1

Villa Väinölä. Väinöntie 4

Kaupungintalo, Alvar Aallon tie 1

Terveystalo, Alvar Aallon tie 2

Seurakuntatalo, Alvar Aallon tie 3

Kaupunginkirjasto, Kirkkotie 7

Lue lisää Etelä-Pohjanmaan matkailusta 

Lue lisää Alajärven palveluista

Opastetut kierrokset

Visit Lakeuden kautta voit varata matkapaketteja sekä opastuksia Alajärven alueella, puh. +358 (0)6 420 9090 tai sähköposti sales@visitlakeus.fi