Takaisin listaukseen

Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa

Osoite: Laviantie 14, 29600 Noormarkku Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Opastukset: Villa Maireaan sekä Ahlströmin Noormarkun ruukkialueeseen on mahdollista tutustua varaamalla paikat yleisökierrokselle (Villa Mairea) tai yksityiskierrokselle (molemmat).

Teemat: Aallon kodit, Funktionalismi, Taide, Teolliset ympäristöt

Kotisivu: Ahlströmin ruukit

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna-ajan tunnelmaan. Ruukissa on tasokas hotelli ja ravintola, jossa on tyylikkäät majoitustilat jopa 60 vieraalle. Klubin ravintolassa voi nauttia lähi- ja villiruokaa sekä riistamestarin johdolla metsästettyä riistaa. Arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestetään opastettuja retkiä. Sahamuseon ja Ahlström Voyage –näyttelyn lisäksi matkailija pääsee vierailemaan ennakkovarauksesta Alvar ja Aino Aallon tuotannon ehkä kuuluisimmassa kohteessa, Villa Maireassa.

Arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestetään opastettuja retkiä. Sahamuseon ja Ahlström Voyage –näyttelyn lisäksi matkailija pääsee vierailemaan ennakkovarauksesta Alvar ja Aino Aallon tuotannon ehkä kuuluisimassa kohteessa, Villa Maireassa.

Villa Mairea

Villa Mairea Noormarkun ruukissa rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielinen pariskunta tuki taiteita ja heitä kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Heidän hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun.

Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin kansainvälisiin huipputeoksiin. Mairean sisustuksen suunnitteli Aino Aalto.

Maire Gullichsenin elämäntyön kautta Villa Mairea kytkeytyy monin tavoin maamme taidelaitoksiin ja muotoilualaan, esimerkiksi huonekaluliike Artekiin ja Galerie Artekiin, Vapaaseen taidekouluun ja Porin taidemuseoon, joiden perustamisessa hänellä oli ratkaiseva osa.

Villa Maireassa on mahdollista vierailla vain ennakkovarauksesta.

Villa Mairea

A. Ahlström Osakeyhtiö suomalaisen teollisen historian keskiössä

A. Ahlström Kiinteistöt Oy on palkittu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden Noormarkun ja Kauttuan ruukkialueiden säilyttämisestä ja ylläpitämisestä.

Vanhassa pajassa sijaitseva palkittu Ahlström Voyage -näyttely kertoo suomalaisesta teollisuushistoriasta yli 160 vuoden ajalta. Näyttely esittelee ikonista taidelasia Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden kokoelmista, mm. Savoy-maljakon uniikkikappaleita, näyttävän kokoelman Tapio Wirkkalan tuotantoa ja Timo Sarpanevan Orkidean. Uusimmat taulut kertovat Gullichsenien ja Aaltojen ystävyydestä ja yhteistyöstä.

Ahlström yhtiön omistamissa erämaisissa metsissä ja maa- ja vesialueilla toteutetaan täyden palvelun opastettuja kalastus- ja kanoottisafareita sekä pien- ja suurriistan metsästystapahtumia ryhmille. Ruukin lähimetsään pääsee kokouspäivän lomassakin luontopolulle tai opastetulle linturetkelle.

Kolin saunalla on erilaisia saunoja, mm. savu- ja puusauna sekä kylpytynnyri Noormarkunjoen rannalla.

Noormarkun ruukki

Porin taidemuseo ja Juséliuksen mausoleumi

Porin taidemuseo on professori Maire Gullichsenin kokoelman ympärille vuonna 1981 perustettu nykytaiteen museo, joka esittelee kotimaisen ja kansainvälisen taiteen uusimpia virtauksia.

Konstruktivismi, Fluxus sekä maa- ja käsitetaiteen suuntaukset ovat viitoittaneet tietä uusien ilmiöiden tutkimiseen. Satakunnan aluetaidemuseona toimivan museon hallinnoimat kokoelmat ja arkistot painottuvat modernismiin ja uudempaan taiteeseen.

Porin kansallisessa kaupunkipuistossa, Käppärän hautausmaalla on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä, Juséliuksen mausoleumi. Mausoleumin rakennutti teollisuusmies Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi.

Uusgoottilaista tyyliä olevan mausoleumin alkuperäiset, merkittävimmän kansallisromanttisen taidemaalarin Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot, tuhoutuivat jo 1900-luvun alkupuolella. Ne korvattiin vuoteen 1925 mennessä kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin pronssireliefeillä. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–39 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan.

Visit Pori

Porin taidemuseo

Villa Mairea on yksi Alvar Aallon tunnetuimmista töistä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Villa Mairean pohjakerros varattiin seurusteluun vieraiden kanssa. Kuva: Johanna Kokkola

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna-ajan tunnelmaan. Arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestetään opastettuja retkiä. Sahamuseon ja Ahlström Voyage –näyttelyn lisäksi matkailija pääsee vierailemaan ennakkovarauksesta Alvar ja Aino Aallon tuotannon ehkä kuuluisimmassa kohteessa, Villa Maireassa.
Villa Mairea Noormarkussa
Villa Mairean arkkitehtuurissa on nähtävissä paljon erilaisia aiheita, rytmejä, tekstuureja ja materiaaleja. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Ahlströmin ruukit Noormarkussa
Ahlströmin ruukit Noormarkussa. Kuva: Johanna Kokkola
Aino Aalto tuolit Noormarkun ruukin ruokasalissa
Aino Aallon tuolit käytössä Noormarkun ruukin ruokasalissa. Kuva: Johanna Kokkola

Kohteet sijainnissa Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa

Villa Mairean pääsisäänkäynti kylpee auringossa Noormarkussa.

Villa Mairea

Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa / 1939

Villa Mairea Noormarkun ruukissa rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielinen pariskunta tuki taiteita ja heitä kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Heidän hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun. Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin…

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Noormarkkuun

Parhaiten Noormarkkuun pääsee joko autolla tai ottamalla junan tai bussin ensin Poriin. Noormarkkuun pääsee Porista paikallisbussilla, matkan pituus on noin 15 km. Porin linjojen busseilla 66 ja 64 pääsee Noormarkkuun, ja myös Kankaanpäähän menevät kaukoliikenteen bussit pysähtyvät Noormarkussa. Voit myös tilata taksin Porissa numerosta 0600 30033.

Villa Maireaan on mahdollista tutustua vain opastetulla kierroksella, joita järjestetään ennakkovarauksesta; huom. taloon tai sen pihapiiriin ole mahdollista tutustua ilman vahvistettua ennakkovarausta! Katso lisätietoja VIlla Mairean kotisivuilta.

Ahlströmin alueeseen voit tutustua myös opastetuilla ruukkikierroksilla. Voit tiedustella vierailuista Villa Maireassa sekä Ahlströmin alueella ottamalla yhteyden myös Magni Mundiin.

Lue lisää Porin alueen nähtävyyksistä

Lue lisää Noormarkun ruukkialueesta

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Villa Maireaan sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

Opastetut kierrokset

Villa Maireaan sekä Ahlströmin Noormarkun ruukkialueeseen on mahdollista tutustua varaamalla paikat yleisökierrokselle (Villa Mairea) tai yksityiskierrokselle (molemmat).