Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna-ajan tunnelmaan. Ruukissa on tasokas hotelli ja ravintola, jossa on tyylikkäät majoitustilat jopa 60 vieraalle. Klubin ravintolassa voi nauttia lähi- ja villiruokaa sekä riistamestarin johdolla metsästettyä riistaa. Arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestetään opastettuja retkiä. Sahamuseon ja Ahlström Voyage –näyttelyn lisäksi matkailija pääsee vierailemaan ennakkovarauksesta Alvar ja Aino Aallon tuotannon ehkä kuuluisimmassa kohteessa, Villa Maireassa.

Villa Mairea

Villa Mairea Noormarkun ruukissa rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielinen pariskunta tuki taiteita ja heitä kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Heidän hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun.

Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin kansainvälisiin huipputeoksiin. Mairean sisustuksen suunnitteli Aino Aalto.

Maire Gullichsenin elämäntyön kautta Villa Mairea kytkeytyy monin tavoin maamme taidelaitoksiin ja muotoilualaan, esimerkiksi huonekaluliike Artekiin ja Galerie Artekiin, Vapaaseen taidekouluun ja Porin taidemuseoon, joiden perustamisessa hänellä oli ratkaiseva osa.

Villa Maireassa on mahdollista vierailla vain ennakkovarauksesta.

Villa Mairea

A. Ahlström Osakeyhtiö suomalaisen teollisen historian keskiössä

A. Ahlström Kiinteistöt Oy on palkittu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden Noormarkun ja Kauttuan ruukkialueiden säilyttämisestä ja ylläpitämisestä.

Vanhassa pajassa sijaitseva palkittu Ahlström Voyage -näyttely kertoo suomalaisesta teollisuushistoriasta yli 160 vuoden ajalta. Näyttely esittelee ikonista taidelasia Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden kokoelmista, mm. Savoy-maljakon uniikkikappaleita, näyttävän kokoelman Tapio Wirkkalan tuotantoa ja Timo Sarpanevan Orkidean. Uusimmat taulut kertovat Gullichsenien ja Aaltojen ystävyydestä ja yhteistyöstä.

Ahlström yhtiön omistamissa erämaisissa metsissä ja maa- ja vesialueilla toteutetaan täyden palvelun opastettuja kalastus- ja kanoottisafareita sekä pien- ja suurriistan metsästystapahtumia ryhmille. Ruukin lähimetsään pääsee kokouspäivän lomassakin luontopolulle tai opastetulle linturetkelle.

Kolin saunalla on erilaisia saunoja, mm. savu- ja puusauna sekä kylpytynnyri Noormarkunjoen rannalla.

Noormarkun ruukki

Porin taidemuseo ja Juséliuksen mausoleumi

Porin taidemuseo on professori Maire Gullichsenin kokoelman ympärille vuonna 1981 perustettu nykytaiteen museo, joka esittelee kotimaisen ja kansainvälisen taiteen uusimpia virtauksia.

Konstruktivismi, Fluxus sekä maa- ja käsitetaiteen suuntaukset ovat viitoittaneet tietä uusien ilmiöiden tutkimiseen. Satakunnan aluetaidemuseona toimivan museon hallinnoimat kokoelmat ja arkistot painottuvat modernismiin ja uudempaan taiteeseen.

Porin kansallisessa kaupunkipuistossa, Käppärän hautausmaalla on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä, Juséliuksen mausoleumi. Mausoleumin rakennutti teollisuusmies Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi.

Uusgoottilaista tyyliä olevan mausoleumin alkuperäiset, merkittävimmän kansallisromanttisen taidemaalarin Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot, tuhoutuivat jo 1900-luvun alkupuolella. Ne korvattiin vuoteen 1925 mennessä kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin pronssireliefeillä. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–39 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan.

Visit Pori

Porin taidemuseo

Kohde kartalla

1. Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista,
jossa vieraat pääsevät patruuna-ajan tunnelmaan. Ruukissa on tasokas hotelli ja ravintola, jossa on
tyylikkäät majoitustilat jopa 60 vieraalle. Klubin ravintolassa voi nauttia lähi- ja villiruokaa sekä
riistamestarin johdolla metsästettyä riistaa. Arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestetään
opastettuja retkiä. Sahamuseon ja Ahlström Voyage –näyttelyn lisäksi matkailija pääsee
vierailemaan ennakkovarauksesta Alvar ja Aino Aallon tuotannon ehkä kuuluisimassa kohteessa,
Villa Maireassa.