10:00 saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen Sokos Hotel Lakeuteen
Sokos hotel Lakeus sijaitsee Seinäjoen keskustassa n. 300 m. rautatieasemalta, aivan Aalto-keskuksen naapurissa. Huoneista on näkymät Aalto-keskukseen ja komeana kohoavaan Lakeuden Ristin kirkkoon.
11:00 Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)
Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kulttuuri- ja hallintokeskuksen. Aalto-keskuksessa on kuusi rakennusta: Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.
12:30 Lounas: Äärellä Kuppi + Kattila
Äärellä-lounas on rento ja mutkaton kokemus. Lounaslistalla on lähialueen antimista valmistetut liha-, kala- ja kasvisvaihtoehdot.
Ostosmahdollisuudet: Taito Shop Rustoopuori
Rustoopuorin valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisessa Kaarakan talossa Seinäjoen keskustassa. Avoinna ma – pe 10 – 18, la 10 – 14.
15:00 Paimokierros Mallaskosken Panimo
Tutustumisen pohjalaisen pienpanimon toimintaan opastetulla panimokierroksella. Mahdollisuus maistaa panimon tuotteita.
Mallaskosken panimon perustaja Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen vuonna 1921 vanhan pesutuvan nurkassa. Vuonna 1928 Wallenius päätti ostaa tontin lähellä mylvivän kosken rannalta ja rakentaa siihen Mallaskosken tehtaan, jossa alettiin valmistaa virvoitusjuomia sekä olutta, jota viedään tänään myös ulkomaille.
Mallaskosken synkänpuhuvat oluet valmistetaan edelleen samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Panimon yhteydessä sijaistee panimoravintola, jonka terassilta aukeavat komeat näkymät Seinäjoen kosken kuohuihin.
19:00 Aalto-menu illallinen ravintola Uppalan Kartanossa
Uppalan Kartano toimii historiallisessa kartanorakennuksessa. Uppalan tila on ollut yksi Seinäjoen kantatiloista, ja sen historia on selvitetty aina 1600-luvulle asti. Kartano avasi ovensa heinäkuussa 2009. Talon alkuperäiset rakenteet 1700-luvulta ovat säilyneet nykypäivään asti.
Alvar Aalto on vieraillut Uppalassa aikoinaan. Hän oli Uppalan entisen isännän Jussi Talan ystävä ja ruokaili Uppalassa Lakeuden Ristin rakentamisen aikoihin, kauan ennen kuin ravintola avasi ovensa.
Uppalan kartanossa nautitaan Aalto-menu, jonka on suunnitellut Uppalan kartanon keittiömestari Miika Harju. Hän inspiroitui Aallon muotoilusta ja on tuonut annoksiin muotoilun lisäksi Suomen luonnon antimia, jotka aikoinaan inspiroivat myös Aaltoa. Annoksissa on hitunen kansainvälisiä vaikutteita, olihan Aalto kosmopoliitti. Hänen rakkautensa esimerkiksi Italiaan näkyy useissa rakennuskohteissa. Kaunis viimeistelty muotoilu annoksissa, suomalainen järvikala, metsien marjat ja sienet, riista sekä hyppysellinen Euroopan ruokakulttuuria ovat Uppalan Aalto-menuun reseptit.
Yöpyminen Sokos Hotel Lakeus Seinäjoki