Päiväohjelman aluksi tutustutaan Seinäjoen Aalto-keskukseen opastetulla kävelykierroksella (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)
Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kulttuuri- ja hallintokeskuksen. Aalto-keskuksessa on kuusi rakennusta: Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma. Kesto 2 h.
Aalto-keskuksen jälkeen siirrytään noin 1,5 km päähän Aalto-keskuksesta sijaitsevaan Kalevan Navetan Taide- ja kulttuurikeskukseen. Nautitaan lounas ainutlaatuisessa 1900-luvun alun miljöössä Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Äärellä-ravintolassa. Lounaan jälkeen on mahdollista tutustua paikalliseen taiteeseen, sen tekemiseen ja kulttuuriin monipuolisesti sekä tehdä ostoksia paikallisten käsitöiden myymälässä; Taito Shop Seinäjoessa. Kesto noin 1,5 h.
Ostosmahdollisuudet: Taito Shop Seinäjoki
Taito Shop Seinäjoen valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisen Kalevan Navetan kiinteistöön valmistuneessa Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa Seinäjoen ydinkeskustan läheisyydessä, www.kalevannavetta.fi. Avoinna ma–pe 11–19, la 11–15.
Siirrytään takaisin Seinäjoen keskustaan tutustumaan Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon, joka on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia. Rakennus on yksi harvoista Alvar Aallon nuoruuden töistä 1920-luvulta, ja se on säilynyt lähellä alkuperäistä nykypäivään saakka. Suojeluskuntataloa on restauroitu 1980-luvulta saakka mahdollisimman alkuperäisen asun mukaisesti. Kesto n. 1,5 h
Päivä huipentuu Aalto-menu illalliseen ravintola Uppalan Kartanossa. Uppalan Kartano toimii historiallisessa kartanorakennuksessa. Uppalan tila on ollut yksi Seinäjoen kantatiloista, ja sen historia on selvitetty aina 1600-luvulle asti. Kartano avasi ovensa heinäkuussa 2009. Talon alkuperäiset rakenteet 1700-luvulta ovat säilyneet nykypäivään asti. Kesto n. 2 h
Alvar Aalto on vieraillut Uppalassa aikoinaan. Hän oli Uppalan entisen isännän Jussi Talan ystävä ja ruokaili Uppalassa Lakeuden Ristin rakentamisen aikoihin, kauan ennen kuin ravintola avasi ovensa.
Uppalan kartanon Aalto-menun annoksiin on saatu inspiraatio Aallon muotoilusta. Annoksissa on lisäksi hyödynnetty Suomen luonnon antimia, jotka aikoinaan inspiroivat myös Aaltoa. Annoksissa on hitunen kansainvälisiä vaikutteita, olihan Aalto kosmopoliitti. Hänen rakkautensa esimerkiksi Italiaan näkyy useissa rakennuskohteissa. Kaunis viimeistelty muotoilu annoksissa, suomalainen järvikala, metsien marjat ja sienet, riista sekä hyppysellinen Euroopan ruokakulttuuria ovat Uppalan Aalto-menuun reseptit.
Hyödyllistä tietoa
Lisämaksusta: ruokajuomat ruokailun yhteydessä
OPTIO:
Majoitus Seinäjoella Hotelli Almassa:
Matkapakettiin ei sisälly majoitusta. Suosittelemme ryhmällenne majoitusta Seinäjoen rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevassa Hotelli Almassa, joka on yksi Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on toiminut alun perin rautatieläisten talona. Kaikki huoneet on osittain sisustettu antiikkiesineillä ja huoneiden värisävyt ovat erilaisia. Uusimmat ja erikoisimmat Alman huoneet löytyvät 1920 -luvulla rakennetusta VR:n höyryvetureiden vesitornista Alman päärakennuksen takaa.
Tutustu Seinäjoen majoitustarjontaan tästä linkistä
Tutustuminen paikalliseen olutpanimoon:
Tutustumisen pohjalaisen pienpanimon toimintaan opastetulla panimokierroksella. Mahdollisuus maistaa panimon tuotteita.
Mallaskosken panimon perustaja Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen vuonna 1921 vanhan pesutuvan nurkassa. Vuonna 1928 Wallenius päätti ostaa tontin lähellä mylvivän kosken rannalta ja rakentaa siihen Mallaskosken tehtaan, jossa alettiin valmistaa virvoitusjuomia sekä olutta, jota viedään tänään myös ulkomaille.
Mallaskosken synkänpuhuvat oluet valmistetaan edelleen samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Panimon yhteydessä sijaistee panimoravintola, jonka terassilta aukeavat komeat näkymät Seinäjoen kosken kuohuihin.
Paikallista keramiikkaa:
Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa on Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Amfora on avoinna torstaisin klo 10-17 tai sopimuksen mukaan.