Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

Kaupungit: Seinäjoki

Kohteet: Alvar Aallon Seinäjoki, Seinäjoen Aalto-kirjasto, Lakeuden Ristin kirkko, Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Elämykset: Kaupungit, Museot, Paikalliset tuotteet, Ruoka ja yrtit

2 pv
Ryhmät
Bussikuljetus, Jalan, Juna
Koe ainutlaatuinen Aallon suunnittelema hallinto- ja kulttuurikeskus Seinäjoella, Lakeuden Ristin kirkko ja maista aidot pohjalaiset maut.

Matkan kohokohdat:

 • Aalto-keskus, Alvar Aallon suunnittelema ainutlaatuinen hallinto- ja kulttuurirakennusten kokonaisuus (Huom! Kaupungintalo ja valtion virastotalo ovat remontissa loppuvuoteen 2018 saakka.)
 • Lakeuden Risti, Alvar Aallon suunnittelema kirkko
 • Maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma Seinäjoen kirjastossa
 • Pohjalaisia makuelämyksiä
 • Pienpanimokierros
 • Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Alvar Aalto suunnitteli Seinäjoelle maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen hallinto- ja kulttuurirakennusten kokonaisuuden. Kaupungin maamerkki on Lakeuden Ristin kirkko. Seinäjoen Aalto-keskukseen kuuluu kuusi rakennusta. Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma. Aalto-keskukseen tutustutaan opastetulla kierroksella.

Pohjalaisista makuelämyksistä ja lähialueen raaka-aineista valmistetuista ruuista nautitaan lounaalla rennossa Äärellä-ravintolassa, josta on näkymät Aalto-keskukseen. Illallinen nautitaan Aalto-menu tarinaruokailussa Uppalan kartanon ainutlaatuisessa juhlavassa miljöössä. Tutustumme myös pohjalaisen pienpanimon toimintaan panimokierroksella ja maistelemme paikallisia oluita.

Majoittuminen Original Sokos hotellin kahden hengen huoneissa, joista on näköala Aalto-keskukseen.

Toisena päivänä ryhmällä on mahdollisuus tutustua vapaaehtoisen maanpuolustuksen museoon, eli Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon, joka toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia. Rakennus on yksi harvoista Alvar Aallon nuoruuden töistä 1920-luvulta, ja se on säilynyt lähellä alkuperäistä nykypäivään saakka. Suojeluskuntataloa on restauroitu 1980-luvulta saakka mahdollisimman alkuperäisen asun mukaisesti.

Uppalan kartanossa tarjoillaan herkullinen Aalto-menu suomalaisista raaka-aineista. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Uppalan Kartanon herkkuja Seinäjoella. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Pohjalaisista makuelämyksistä ja lähialueen raaka-aineista valmistetuista ruuista nautitaan rennossa Äärellä-ravintolassa, josta on näkymät Aalto-keskukseen. Uppalan kartanon illallisella nautitaan keittiömestari Miika Harjun Aalto-menu, jossa yhdistyvät Suomen luonto ja kansainväliset vaikutteet. Tutustumme myös pohjalaisen pienpanimon toimintaan panimokierroksella ja maistelemme paikallisia oluita.
Uppalan kartano avasi ovensa vieraille vuonna 2009
Uppalan kartano avasi ovensa vieraille vuonna 2009
Uppalan kartanon ruokasalissa on tunnelmaa
Uppalan kartanon ruokasalissa on tunnelmaa
Uppalan kartanon herkullinen kattaus kotimaisista raaka-aineista
Uppalan kartanon herkullinen kattaus kotimaisista raaka-aineista
Seinäjoen Äärellä ravintolan sisustus on rennon moderni
Seinäjoen Äärellä ravintolan sisustus on rennon moderni
Seinäjoen Äärellä-ravintola tarjoilee paikallisia raaka-aineita
Seinäjoen Äärellä-ravintola tarjoilee paikallisia raaka-aineita
Lakeuden Ristin kirkko Seinäjoella. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Lakeuden Ristin kirkkosali kylpee luonnonvalossa. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen Aalto-kirjasto on hiljattain restauroitu. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon "nauris" valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Original Sokos Hotel Lakeus Seinäjoki
Seinäjoen Original Sokos Hotel Lakeuden huoneista voi ihailla Aalto-keskusta.

Ohjelma

Päivä 1: Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

10:00 saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen Sokos Hotel Lakeuteen

Sokos hotel Lakeus sijaitsee Seinäjoen keskustassa n. 300 m. rautatieasemalta, aivan Aalto-keskuksen naapurissa. Huoneista on näkymät Aalto-keskukseen ja komeana kohoavaan Lakeuden Ristin kirkkoon.

11:00 Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)
Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kulttuuri- ja hallintokeskuksen. Aalto-keskuksessa on kuusi rakennusta: Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

12:30 Lounas: Äärellä Kuppi + Kattila

Äärellä-lounas on rento ja mutkaton kokemus. Lounaslistalla on lähialueen antimista valmistetut liha-, kala- ja kasvisvaihtoehdot.

Ostosmahdollisuudet: Taito Shop Rustoopuori

Rustoopuorin valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisessa Kaarakan talossa Seinäjoen keskustassa. Avoinna ma – pe 10 – 18, la 10 – 14.

15:00 Paimokierros Mallaskosken Panimo
Tutustumisen pohjalaisen pienpanimon toimintaan opastetulla panimokierroksella. Mahdollisuus maistaa panimon tuotteita.

Mallaskosken panimon perustaja Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen vuonna 1921 vanhan pesutuvan nurkassa. Vuonna 1928 Wallenius päätti ostaa tontin lähellä mylvivän kosken rannalta ja rakentaa siihen Mallaskosken tehtaan, jossa alettiin valmistaa virvoitusjuomia sekä olutta, jota viedään tänään myös ulkomaille.

Mallaskosken synkänpuhuvat oluet valmistetaan edelleen samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Panimon yhteydessä sijaistee panimoravintola, jonka terassilta aukeavat komeat näkymät Seinäjoen kosken kuohuihin.

19:00 Aalto-menu illallinen ravintola Uppalan Kartanossa

Uppalan Kartano toimii historiallisessa kartanorakennuksessa. Uppalan tila on ollut yksi Seinäjoen kantatiloista, ja sen historia on selvitetty aina 1600-luvulle asti.  Kartano avasi ovensa heinäkuussa 2009. Talon alkuperäiset rakenteet 1700-luvulta ovat säilyneet nykypäivään asti.

Alvar Aalto on vieraillut Uppalassa aikoinaan. Hän oli Uppalan entisen isännän Jussi Talan ystävä ja ruokaili Uppalassa Lakeuden Ristin rakentamisen aikoihin, kauan ennen kuin ravintola avasi ovensa.

Uppalan kartanossa nautitaan Aalto-menu, jonka on suunnitellut Uppalan kartanon keittiömestari Miika Harju. Hän inspiroitui Aallon muotoilusta ja on tuonut annoksiin muotoilun lisäksi Suomen luonnon antimia, jotka aikoinaan inspiroivat myös Aaltoa. Annoksissa on hitunen kansainvälisiä vaikutteita, olihan Aalto kosmopoliitti. Hänen rakkautensa esimerkiksi Italiaan näkyy useissa rakennuskohteissa. Kaunis viimeistelty muotoilu annoksissa, suomalainen järvikala, metsien marjat ja sienet, riista sekä hyppysellinen Euroopan ruokakulttuuria ovat Uppalan Aalto-menuun reseptit.

Yöpyminen Sokos Hotel Lakeus Seinäjoki

Hyödyllistä tietoa

Lisämaksusta: ruokajuomat ruokailun yhteydessä

OPTIO: Saunominen illalla majoituskohteen saunassa, jonka vilvoitteluterassilta on näköalat Aalto-keskukseen.

Aamiainen majoituskohteessa, huoneen luovutus

Paikallisia ostoksia:

Amfora

Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa on Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Amfora on avoinna torstaisin klo 10-17 tai sopimuksen mukaan.

11:00 Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia. Rakennus on yksi harvoista Alvar Aallon nuoruuden töistä 1920-luvulta, ja se on säilynyt lähellä alkuperäistä nykypäivään saakka. Suojeluskuntataloa on restauroitu 1980-luvulta saakka mahdollisimman alkuperäisen asun mukaisesti.

Lähtö kotimatkalle tai mahdollisuus jatkaa kierrosta Alajärvelle tai Jyväskylään seuraaviin Aalto-kohteisiin.

Hyödyllistä tietoa

OPTIO: Lounas Hotelli Almassa, joka on yksi Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on toiminut alunperin rautatieläisten talona. Rautatiellä on merkittävä vaikutus Seinäjoen kehittymiseen. Seinäjoki toimii edelleen merkittävänä risteysasemana Suomessa.

Matkan reitti kartalla

1. Seinäjoki

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Alvar Aallon Seinäjoki

Seinäjoki

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista. Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu…

Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Seinäjoen Aalto-kirjasto

Seinäjoki

Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Lakeuden Ristin kirkko

Seinäjoki

Lakeuden Risti on Seinäjoen alueseurakunnan pääkirkko. Alvar Aallon suunnittelema kirkko valmistui huhtikuussa 1960.

Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Seinäjoki

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus on harvoja Alvar Aallon nuoruuden töitä 1920-luvulta. Tyyliltään se edustaa pohjoismaista klassismia.

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

Seinäjoelle saavutaan ryhmän omalla bussilla tai junalla.

Matka alkaa Original Sokos Hotel Lakeudesta.

Matka sisältää jonkin verran kävelyä ja portaita. Sopii normaalikuntoiselle henkilölle. Kierros ei ole kaikilta osin esteetön.

 • Kierrokset sisältävät portaita ja kävelyä ylämäkeen.
 • Hyvät jalkineet mukaan.
 • Siirtymät ryhmän omalla bussilla.
 • Kohteissa siirtymät kävellen.

Omatoimiseen tutustumiseen etukäteen tai matkan aikana:
Aalto-keskus, Seinäjoki
www.tarinasoitin.fi (FI, EN, SVE, JPN)

Matkaehdotus sisältää

 • Majoittuminen (1 yö) Seinäjoella Original Sokos Hotel Lakeus (2hh) sis. aamiainen, näköala Aalto-keskukseen.
 • Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, kesto 1,5 h.
 • Lounas ravintola Äärellä Seinäjoella, näkymät Aalto-keskukseen.
 • Pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla, kesto 1 – 1,5 h.
 • Panimokierros paikallisella olutpanimolla sekä tuotteiden maistiaiset.
 • Aalto-menu illallinen, kartanomiljöössä Uppalan Kartanolla.

Ehdotus ei sisällä

 • majoittuminen yhden hengen huoneessa
 • ruokajuomat ruokailujen yhteydessä
 • lounas Hotelli-Ravintola Almassa
 • saunominen majoituskohteen saunassa, jonka vilvoittelukattoterassilta näköalat Aalto-keskukseen
 • bussikuljetus
 • junaliput

Hinta alkaen 335 € / henkilö

Hinta on laskettu vähintään 10 hengen ryhmälle, majoituksella kahden hengen huoneessa.
Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on ehdotus ja se on muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja. Tarkemmat myyntiehdot voit lukea nettisivuiltamme www.epmatkailu.fi.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 335 € / henkilö

Hinta on laskettu vähintään 10 hengen ryhmälle, majoituksella kahden hengen huoneessa.
Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on ehdotus ja se on muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja. Tarkemmat myyntiehdot voit lukea nettisivuiltamme www.epmatkailu.fi.

Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy