Takaisin listaukseen

Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

Kaupunki: Seinäjoki, Suomi

Kesto: 1 pv

Kohteet: Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Seinäjoen Aalto-kirjasto, Lakeuden Ristin kirkko, Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Saatavilla: Ympäri vuoden

Majoitus: Ei sisälly

Kuljetus: Not included

Teemat: Hallintokeskukset, Kirkot, Klassismi, Kulttuurirakennukset, Museot, Paikalliset tuotteet, Ravintolat

Alkaen 195 € / henkilö

Koe ainutlaatuinen Aallon suunnittelema hallinto- ja kulttuurikeskus Seinäjoella, Lakeuden Ristin kirkko ja maista aidot pohjalaiset maut.

Matkan kohokohdat:

 • Aalto-keskus, Alvar Aallon suunnittelema ainutlaatuinen hallinto- ja kulttuurirakennusten kokonaisuus
 • Lakeuden Risti, Alvar Aallon suunnittelema kirkko
 • Maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma Seinäjoen kirjastossa
 • Pohjalaisia makuelämyksiä
 • Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Alvar Aalto suunnitteli Seinäjoelle maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen hallinto- ja kulttuurirakennusten kokonaisuuden. Kaupungin maamerkki on Lakeuden Ristin kirkko. Seinäjoen Aalto-keskukseen kuuluu kuusi rakennusta. Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma. Aalto-keskukseen tutustutaan opastetulla kierroksella.

Pohjalaisista makuelämyksistä ja lähialueen raaka-aineista valmistetuista ruuista nautitaan lounaalla rennossa Äärellä-ravintolassa, joka toimii 1900-luvun historialliseen rakennukseen vuonna 2020 avatussa Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa.

Tutustutaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen museoon, eli Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon, joka toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia. Rakennus on yksi harvoista Alvar Aallon nuoruuden töistä 1920-luvulta, ja se on säilynyt lähellä alkuperäistä nykypäivään saakka. Suojeluskuntataloa on restauroitu 1980-luvulta saakka mahdollisimman alkuperäisen asun mukaisesti.

Illallisesta nautitaan jugend-tyyliseen vanhaan rautatieläisten taloon perustetussa ravintola Almassa.

Seinäjoen Äärellä-ravintola tarjoilee paikallisia raaka-aineita

Seinäjoen Äärellä ravintolan sisustus on rennon moderni

Paikallisista raaka-aineista valmistettu lounas nautitaan Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Äärellä-ravintolassa. Illallisesta nautitaan jugend-tyyliseen vanhaan rautatieläisten taloon perustetussa ravintola Almassa.
Lakeuden Ristin kirkko, Seinäjoki
Lakeuden Ristin kirkko valmistui vuonna 1960. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen Aalto-kirjasto
Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon "nauris" valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Ravintola Alma
Ravintola Alman historiallinen juhlamiljöö. Kuva: Visit Seinäjoki

Ohjelma

Päivä 1: Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

Päiväohjelman aluksi tutustutaan Seinäjoen Aalto-keskukseen opastetulla kävelykierroksella (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)

Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kulttuuri- ja hallintokeskuksen. Aalto-keskuksessa on kuusi rakennusta: Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma. Kesto 2 h.

Aalto-keskuksen jälkeen siirrytään noin 1,5 km päähän Aalto-keskuksesta sijaitsevaan Kalevan Navetan Taide- ja kulttuurikeskukseen. Nautitaan lounas ainutlaatuisessa 1900-luvun alun miljöössä Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Äärellä-ravintolassa. Lounaan jälkeen on mahdollista tutustua paikalliseen taiteeseen, sen tekemiseen ja kulttuuriin monipuolisesti sekä tehdä ostoksia paikallisten käsitöiden myymälässä; Taito Shop Seinäjoessa. Kesto noin 1,5 h.

Ostosmahdollisuudet: Taito Shop Seinäjoki

Taito Shop Seinäjoen valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisen Kalevan Navetan kiinteistöön valmistuneessa Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa Seinäjoen ydinkeskustan läheisyydessä, www.kalevannavetta.fi. Avoinna ma–pe 11–19, la 11–15.

Siirrytään takaisin Seinäjoen keskustaan tutustumaan Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon, joka on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia. Rakennus on yksi harvoista Alvar Aallon nuoruuden töistä 1920-luvulta, ja se on säilynyt lähellä alkuperäistä nykypäivään saakka. Suojeluskuntataloa on restauroitu 1980-luvulta saakka mahdollisimman alkuperäisen asun mukaisesti. Kesto n. 1,5 h

Päivä huipentuu illalliseen Hotelli-Ravintola Almassa. Alma on historiallinen ja upeasti uudistettu arkkitehtuurikohde. Alman kaunis jugend-tyylinen päärakennus on toiminut tärkeänä kokoontumispaikkana jo yli sadan vuoden ajan. Hotelli-Ravintola Almassa nautitaan laadukas kotimainen menu pöytiin tarjoiltuna. Kesto 2 h.

Hyödyllistä tietoa

Lisämaksusta: ruokajuomat ruokailun yhteydessä

OPTIO:

Majoitus Seinäjoella Hotelli Almassa:

Matkapakettiin ei sisälly majoitusta. Suosittelemme ryhmällenne majoitusta Seinäjoen rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevassa Hotelli Almassa, joka on yksi Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on toiminut alun perin rautatieläisten talona. Kaikki huoneet on osittain sisustettu antiikkiesineillä ja huoneiden värisävyt ovat erilaisia. Uusimmat ja erikoisimmat Alman huoneet löytyvät 1920 -luvulla rakennetusta VR:n höyryvetureiden vesitornista Alman päärakennuksen takaa.

Tutustu Seinäjoen majoitustarjontaan tästä linkistä

Tutustuminen paikalliseen olutpanimoon:

Tutustumisen pohjalaisen pienpanimon toimintaan opastetulla panimokierroksella. Mahdollisuus maistaa panimon tuotteita.

Mallaskosken panimon perustaja Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen vuonna 1921 vanhan pesutuvan nurkassa. Vuonna 1928 Wallenius päätti ostaa tontin lähellä mylvivän kosken rannalta ja rakentaa siihen Mallaskosken tehtaan, jossa alettiin valmistaa virvoitusjuomia sekä olutta, jota viedään tänään myös ulkomaille.

Mallaskosken synkänpuhuvat oluet valmistetaan edelleen samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Panimon yhteydessä sijaistee panimoravintola, jonka terassilta aukeavat komeat näkymät Seinäjoen kosken kuohuihin.

Paikallista keramiikkaa:

Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa on Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Amfora on avoinna torstaisin klo 10-17 tai sopimuksen mukaan.

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Seinäjoen kaupungintalon pihan pengerrys johdattelee valtuustosaliin.

Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus

Seinäjoki

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista. Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu…

Seinäjoen kaupungintalon pihan pengerrys johdattelee valtuustosaliin.

Seinäjoen Aalto-kirjasto

Seinäjoki

Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

Seinäjoen kaupungintalon pihan pengerrys johdattelee valtuustosaliin.

Lakeuden Ristin kirkko

Seinäjoki

Lakeuden Risti on Seinäjoen alueseurakunnan pääkirkko. Alvar Aallon suunnittelema kirkko valmistui huhtikuussa 1960.

Seinäjoen kaupungintalon pihan pengerrys johdattelee valtuustosaliin.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

Seinäjoki

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus on harvoja Alvar Aallon nuoruuden töitä 1920-luvulta. Tyyliltään se edustaa pohjoismaista klassismia.

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

Seinäjoelle saavutaan ryhmän omalla bussilla tai junalla.

Matka sisältää jonkin verran kävelyä ja portaita. Sopii normaalikuntoiselle henkilölle. Kierros ei ole kaikilta osin esteetön.

 • Kierrokset sisältävät portaita ja kävelyä ylämäkeen.
 • Hyvät jalkineet mukaan.
 • Siirtymät ryhmän omalla bussilla.
 • Kohteissa siirtymät kävellen.

Omatoimiseen tutustumiseen etukäteen tai matkan aikana:
Aalto-keskus, Seinäjoki
www.tarinasoitin.fi (FI, EN, SVE, JPN)

Matkaehdotus sisältää

 • Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, kesto 2 h.
 • Lounas ravintola Äärellä Seinäjoella, Kalevan Navetan taide- ja kulttuurikeskuksessa
 • Pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla, kesto 1 – 1,5 h.
 • Kolmen ruokalajin illallinen historiallisessa juhlamiljöössä Hotelli-Ravintola Almassa

Ehdotus ei sisällä

 • majoittuminen
 • ruokajuomat ruokailujen yhteydessä
 • bussikuljetus
 • junaliput

Hinta alkaen 195 € / henkilö

Hinta on laskettu vähintään 10 hengen ryhmälle. Hintaan ei sisälly majoitusta. Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on ehdotus ja se on muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 195 € / henkilö

Hinta on laskettu vähintään 10 hengen ryhmälle. Hintaan ei sisälly majoitusta. Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on ehdotus ja se on muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Varaa vierailu