Takaisin listaukseen

Aallon arkkitehtuurin helmet – Helsinki, Jyväskylä ja Seinäjoki

Kaupunki: Helsinki, Jyväskylä, Seinäjoki, Suomi

Kesto: 5 pv

Kohteet: Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Alvar Aallon Jyväskylä, Säynätsalon kunnantalo, Alvar Aallon Helsinki

Henkilöä: Min 10 henkilöä

Saatavilla: Pyynnöstä ympäri vuoden. Palveluiden saatavuus ja hinnat tarkistetaan tarjouksen teon yhteydessä.

Majoitus: Matkaehdotus sisältää

Kuljetus: Included

Teemat: Asemakaavat, Hallintokeskukset, Kirkot, Kulttuurirakennukset, Museot, Toimistorakennukset

Alkaen 1250 €, (min. 10 hengen ryhmä) / henkilö

Koe Aallon arkkitehtuurin keskittymät Jyväskylässä ja Seinäjoella, joiden kaupunkikuvaan Alvar Aalto jätti lähtemättömän jäljen. Seinäjoen kulttuuri- ja hallintokeskus on Aallon keskustasuunnitelmista kokonaisvaltaisimmin toteutunut, Jyväskylässä taas on eniten Aallon rakennuksia koko maailmassa.

Matkan kohokohdat:

 • Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus
 • Jyväskylä, Suomen Aalto-pääkaupunki
 • Kierros ja majoitus Säynätsalon kunnantalossa

Jyväskylässä, Järvi-Suomen sydämessä, sijaitsee enemmän arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Siksi kaupunkia voi hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungiksi.

Seinäjoella, Pohjanmaan lakeuksilla, Alvar Aallon kädenjälki näkyy myös vahvana. Seinäjoella sijaitseva Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus.

Yhdistämällä nämä kaksi kaupunkia, saat erinomaisen kokonaiskuvan Alvar Aallon arkkitehtuurista halki vuosikymmenten sekä kuulet mielenkiintoisia tarinoita myös suunnittelija-muotoilija Aallosta ja hänen henkilöhistoriastaan. Matkan aikana näet ja koet myös kumpuilevan keskisuomalaisen järvimaiseman, Pohjanmaan lakeusmaiseman sekä tutustut myös entisajan suomalaisten elinympäristöihin niin pikkukaupungissa kuin maaseudulla.

Petäjäveden vanha kirkko on Unescon maailmaperintökohde. Kuva: Aki Rantala, Visit Jyväskylä

Lakeuden Ristin kirkko valmistui vuonna 1960. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki

Matka tutustuttaa kattavaan valikoimaan Alvar Aallon hallinto- ja kulttuurirakennuksia, sekä vie läpi kauniiden maisemien Pohjanmaan lakeuksilta Keski-Suomen järviseudulle.
Viitatorni, Jyväskylä. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä,
Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Alajärven kaupungintalo
Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo valmistui vuonna 1967. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
UNESCO-PETAJAVESI OLD CHURCH boy- PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Petäjäveden vanha kirkko on Unescon maailmaperintökohde. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus
Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Seinäjoen Apila-kirjasto
Seinäjoen uudesta Apila-kirjastosta on yhteys Aalto-kirjastoon. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen Aalto-kirjasto
Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon "nauris" valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Säynätsalon kunnantalo, kuva Tero Takalo-Eskola
Aallon toimisto suunnitteli myös Säynätsalon kunnantalon huonekalut sekä valaisimet. Kuva Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Säynätsalon kunnantalon valtuustosalin kattorakenne
Aalto kutsui valtuustosalin erikoisia kattotuoleja "perhosiksi". Kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö

Ohjelma

Päivä 1: Matka alkaa Helsingistä

Helsingissä majoitus Glo Art -hotellissa. Päivän aikana opastettu kierros sisältäen pääkaupungin merkittävimmät Aalto-kohteet.

Aamiaisen jälkeen kuljetus Seinäjoelle. Matkalla pysähdys omatoimiselle lounaalle joko Iittalassa (mahdollisuus vierailla lasimuseossa) tai Tampereella (mahdollisuus kaupunkikierrokseen). Saapuminen Seinäjoelle iltapäivällä.

Majoittumien: Sokos Hotelli Lakeus. Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla aivan Aalto-keskuksen vieressä. Huoneista näkymä Lakeuden Risti -kirkkolle.

Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa

Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Kirkko, eli Lakeuden Risti, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin Aalto-lasikokoelma.

Opastetun kierroksen jälkeen mahdollisuus vierailla Kalevan Navetta -taide ja kulttuurikeskuksessa. Mahdollisuus ostoksiin. Saatavilla erityisesti pohjalaista käsityötä Taito Shopissa, joka sijaitsee taidekeskuksessa. Tuotteet ovat hauskoja, kekseliäitä ja ajankohtaisia. Ne spivat hyvin omaan käyttöön tai lahjaksi.

Myöhemmin illalla Aalto-teemainen illallinen Uppalan kartanossa.

Aamiainen hotellissa, huoneiden luovutus.

8:30 Lähtö Seinäjoelta kohti Jyväskylää (Seinäjoki – Alajärvi n. 70 km / 60 min)

Reitti kulkee Kuortaneen kautta. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

10:00 saapuminen Alajärvelle. Opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”.

Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto. Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi näyttely.

11:45 kuljetus Punaisen Tuvan viinitilalle, jossa Aalto-teemainen lounas ja ostosmahdollisuuksia.
Nautitaan noutopöytäruokailusta ja pohjalaistalon vierraan varaisuudesta.
Tilan viineistä löytyy mm. Alvariini -nimeä kantava marjaviini ja koivunmahlasta valmistettuja viinejä. Viinitila sijaitsee idyllisessä maalaismaisemassa isojen koivujen katveessa.

13:15 Matka jatkuu kohti Jyväskylän seutua (Alajärvi – Petäjävesi n. 125 km / 100 min)

15:15 Lemettilän tila
Lemettilän tilalla nautimme kahvit tunnelmallisessa kivinavetassa, joka sijaitsee kauniilla paikalla keskellä keskisuomalaista maalaismaisemaa aivan Petäjäveden vanhan kirkon kupeessa.

16:15 Petäjäveden vanha kirkko
Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 ja sitä on kuvailtu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteoksena. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.

17:00 kohti Jyväskylää
Jyväskylä on arkkitehti Alvar Aallon jalanjäljissä kulkeva kaupunki, joka tarjoaa vierailleen myös luontoelämyksiä keskellä kaupunkia sekä ajatuksia herättävää kulttuuria ja haastaa mukaan virkistävään liikkeeseen, joka jättää jäljen – jokaiseen omanlaisensa. Majoittuminen Jyväskylässä hotelli Verso

Illallinen hotellin ravintolassa.

Aamiainen hotellissa.

Kuljetus kohti Muuramea ja vierailu Alvar Aallon suunnittelemassa Muuramen kirkossa. Kirkon jälkeen kierros jatkuu kohti Säynätsalon kunnantaloa. Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. joka on yksi Aallon koko uran merkittävimmistä töistä. Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna.

Kunnantalon jälkeen vierailu opastetusti Muuratsalon koetalolla. Kierroksen jälkeen paluu Jyväskylään ja opastettu kierros Alvar Aalto -museossa. Lounas Café Avarissa.

Päivän päättää opastettu tutustuminen Toivolan vanhaan pihaan. Kaunis käsityöläispiha on herännyt uuteen loistoonsa tunnelmallisen kahvilan, käsityöläispuotien, museotoiminnan ja yrittäjien myötä.

Illallinen ravintola Harmoonissa.

Hotelliaamiainen ja uloskirjautuminen. Opastettu kävely- tai bussikierros Jyväskylän keskusta-alueella ennen paluuta Helsinkiin. Matkalla Helsinkiin nautitaan lounas ravintola Taivaanrannassa ja vieraillaan Ristinkirkossa Lahdessa.

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus

Seinäjoki

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista. Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu…

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Alvar Aallon Jyväskylä

Jyväskylä

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa, on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Kaupungissa sijaitsee…

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Säynätsalon kunnantalo

Jyväskylä / 1949-52

Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Aalto voitti kilpailun ehdotuksellaan ’Curia’ ja sai saman tien toimeksiannon rakennuksen suunnitteluun. Vuonna 1952 valmistunut rakennus on Aallon ihailluimpia. Kunnanvaltuuston istuntosali kohoaa muuta rakennusryhmää korkeammalle ja hallitsee juhlavasti aluetta. Päämateriaali niin julkisivuissa kuin julkisissa sisätiloissa on punatiili. Säynätsalon kunnantaloon on sijoitettu…

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Alvar Aallon Helsinki

Helsinki

Merellinen Helsinki on Suomen suurin kaupunki, josta löytyy useiden Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten lisäksi edustava kattaus eri vuosikymmenten ja aikakausien suomalaista arkkitehtuuria. Pikkukaupungissa, Kuortaneella syntynyt Aalto valmistui arkkitehdiksi vuonna 1921 Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta. Hän perusti vuonna 1923 Jyväskylään ensimmäisen toimistonsa, jonka nimi oli juhlallisesti Arkkitehtuuri- ja monumentaalitaiteen toimisto. Arkkitehtitoimisto siirtyi ensin Turkuun ja sieltä lopulta Helsinkiin 1930-luvun alussa. Aalto…

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

 • Kierros sisältää jonkin verran kävelyä ja portaita.
 • Ei kaikilta osin esteetön. Soveltuu normaalikuntoisille henkilöille.
 • Ryhmäkoko 10–20
 • Kieli: Suomi, englanti, saksa. Osa opastuksista on saatavilla myös venäjäksi, ruotsiksi ja japaniksi
 • Lisätietoja: Visit Seinäjoki, Visit Jyväskylä ja Alajärvi.

Matkaehdotus sisältää

Hinta sisältää: 

 • Kaikki kuljetukset
 • Majoitus kahden hengen huoneessa sisältäen aamiaiset hyvissä hotelleissa 4 yöksi
 • 4 x illallinen, 3 x lounas, 1 x kahvit Lemettilän tilalla
 • Opastetut kierrokset Helsingissä, Seinäjoella, Alajärvellä ja Jyväskylässä
 • Pääsymaksu ja opastus Petäjäveden vanhassa kirkossa
 • Pääsymaksu ja opastus Säynätsalon kunnantalolla, Muuratsalon koetalolla ja Alvar Aalto -museolla

Ehdotus ei sisällä

Hinta ei sisällä: alkoholi- tai virvoitusjuomia aterioilla.

Hinta alkaen 1250 €, (min. 10 hengen ryhmä) / henkilö

Hinta:

1.250 € / henkilö, kun min. 10 henkeä ryhmässä
1.020 € / henkilö, kun min. 20 henkeä ryhmässä

Majoitus kahden hengen huoneessa.

Yksin matkustavan lisä: 230 € / henkilö/ 4 yötä

Ota huomioon: Palveluiden saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 1250 €, (min. 10 hengen ryhmä) / henkilö

Hinta:

1.250 € / henkilö, kun min. 10 henkeä ryhmässä
1.020 € / henkilö, kun min. 20 henkeä ryhmässä

Majoitus kahden hengen huoneessa.

Yksin matkustavan lisä: 230 € / henkilö/ 4 yötä

Ota huomioon: Palveluiden saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.