Takaisin listaukseen

Aallon arkkitehtuurin helmet – Seinäjoki ja Jyväskylä

Kaupunki: Alajärvi, Jyväskylä, Seinäjoki, Suomi Suomi

Kesto: 4 pv

Kohteet: Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Alvar Aallon Alajärvi, Alvar Aallon Jyväskylä, Säynätsalon kunnantalo

Accommodation: Ei sisälly

Kuljetus: Ei sisälly

Teemat: Asemakaavat, Hallintokeskukset, Kirkot, Kulttuurirakennukset, Punatiili, Toimistorakennukset

Alkaen 685 € / henkilö

Koe Aallon arkkitehtuurin keskittymät Jyväskylässä ja Seinäjoella, joiden kaupunkikuvaan Alvar Aalto jätti lähtemättömän jäljen. Seinäjoen kulttuuri- ja hallintokeskus on Aallon keskustasuunnitelmista kokonaisvaltaisimmin toteutunut, Jyväskylässä taas on eniten Aallon rakennuksia koko maailmassa.

Matkan kohokohdat:

 • Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus
 • Jyväskylä, Suomen Aalto-pääkaupunki
 • Kierros ja majoitus Säynätsalon kunnantalossa

Jyväskylässä, Järvi-Suomen sydämessä, sijaitsee enemmän arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Siksi kaupunkia voi hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungiksi.

Seinäjoella, Pohjanmaan lakeuksilla, Alvar Aallon kädenjälki näkyy myös vahvana. Seinäjoella sijaitseva Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus.

Yhdistämällä nämä kaksi kaupunkia, saat erinomaisen kokonaiskuvan Alvar Aallon arkkitehtuurista halki vuosikymmenten sekä kuulet mielenkiintoisia tarinoita myös suunnittelija-muotoilija Aallosta ja hänen henkilöhistoriastaan. Matkan aikana näet ja koet myös kumpuilevan keskisuomalaisen järvimaiseman, Pohjanmaan lakeusmaiseman sekä tutustut myös entisajan suomalaisten elinympäristöihin niin pikkukaupungissa kuin maaseudulla.

Petäjäveden vanha kirkko on Unescon maailmaperintökohde. Kuva: Aki Rantala, Visit Jyväskylä

Lakeuden Ristin kirkko valmistui vuonna 1960 Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki

Matka tutustuttaa kattavaan valikoimaan Alvar Aallon hallinto- ja kulttuurirakennuksia, sekä vie läpi kauniiden maisemien Pohjanmaan lakeuksilta Keski-Suomen järviseudulle.
Viitatorni, Jyväskylä. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä,
Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Alajärven kaupungintalo. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo valmistui vuonna 1967. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
UNESCO-PETAJAVESI OLD CHURCH boy- PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Petäjäveden vanha kirkko on Unescon maailmaperintökohde. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen uudesta Apila-kirjastosta on yhteys Aalto-kirjastoon. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Seinäjoen uudesta Apila-kirjastosta on yhteys Aalto-kirjastoon. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen Aalto-kirjasto on hiljattain restauroitu. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon "nauris" valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Säynätsalon kunnantalo, kuva Tero Takalo-Eskola
Aallon toimisto suunnitteli myös Säynätsalon kunnantalon huonekalut sekä valaisimet. Kuva Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Säynätsalon kunnantalo valtuustosalin kattorakenne kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö
Aalto kutsui valtuustosalin erikoisia kattotuoleja "perhosiksi". Kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö

Ohjelma

Päivä 1: Aalto inspiroi Seinäjoella

10.00 Saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen Sokos Hotel Lakeuteen

Sokos hotel Lakeus sijaitsee Seinäjoen keskustassa n. 300 m. rautatieasemalta, aivan Aalto-keskuksen naapurissa. Huoneista on näkymät Aalto-keskukseen ja komeana kohoavaan Lakeuden Ristin kirkkoon.

11.00 Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)

Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kulttuuri- ja hallintokeskuksen. Aalto-keskuksessa on kuusi rakennusta: Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri.

Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

12.30 Lounas: Äärellä Kuppi + Kattila

Lounas Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Äärellä-ravintolassa. Samalla mahdollisuus tutustua paikalliseen taiteeseen, sen tekemiseen ja kulttuuriin monipuolisesti sekä tehdä ostoksia paikallisten käsitöiden myymälässä; Taito Shop Seinäjoessa. Lisätietoa: www.kalevannavetta.fi

15.00 Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd –museoon

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia. Rakennus on yksi harvoista Alvar Aallon nuoruuden töistä 1920-luvulta, ja se on säilynyt lähellä alkuperäistä nykypäivään saakka. Suojeluskuntataloa on restauroitu 1980-luvulta saakka mahdollisimman alkuperäisen asun mukaisesti.

Hyödyllistä tietoa

Paikallisia ostoksia:

Amfora

Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella.
Nähtävillä ja ostettavissa on Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä.
Avoinna torstaisin klo 10-17 tai sopimuksen mukaan.

Taito Shop

Taito Shop Seinäjoen valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisen Kalevan Navetan kiinteistöön valmistuneessa Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa Seinäjoen ydinkeskustan läheisyydessä, www.kalevannavetta.fi . Avoinna ma–pe 11–19, la 11–15.

Optio: Saunominen illalla majoituskohteen saunassa, jonka vilvoitteluterassilta näköalat Aalto-keskukseen.

Aamiainen majoituskohteessa, huoneiden luovutus.

09.00 Lähtö Seinäjoelta kohti Jyväskylää. Välimatka Seinäjoki–Alajärvi n. 70 km / 60 min.

Reitti kulkee Kuortaneen kautta. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

10.30 saapuminen Alajärvelle

Opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä. Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi -näyttely.

11.30 lounas ja ostosmahdollisuudet Punaisen Tuvan Viinitilalla

Nautitaan noutopöytäruokailusta ja pohjalaistalon vieraan varaisuudesta. Tilan viineistä löytyy mm. Alvariini -nimeä kantava marjaviini ja koivunmahlasta valmistettuja viinejä. Viinitila sijaitsee idyllisessä maalaismaisemassa isojen koivujen katveessa n. 5 km Alajärven keskustasta.
´
13.00 Matka jatkuu kohti Jyväskylän seutua. Välimatka Alajärvi–Petäjävesi n. 125 km / 100 min.

15.00 Lemettilän tila

Lemettilän tilalla nautimme kahvit tunnelmallisessa kivinavetassa, joka sijaitsee kauniilla paikalla keskellä keskisuomalaista maalaismaisemaa aivan Petäjäveden vanhan kirkon kupeessa.

16.45 Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 ja sitä on kuvailtu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteoksena. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.

17.30 Kohti Jyväskylää

Jyväskylä on arkkitehti Alvar Aallon jalanjäljissä kulkeva kaupunki, joka tarjoaa vierailleen myös luontoelämyksiä keskellä kaupunkia sekä ajatuksia herättävää kulttuuria ja haastaa mukaan virkistävään liikkeeseen, joka jättää jäljen – jokaiseen omanlaisensa.

Majoittuminen ja illallinen. Majoittuminen Hotelli Versossa 2 hengen huoneessa. Illallinen majoituskohteessa.

Hyödyllistä tietoa

Petäjäveden vanha kirkko.

Lemettilän Tila.

Punaisen Tuvan Viinitila, jossa mahdollisuus ostaa paikallisia tuotteita.

Aamiainen majoituskohteessa.

10.00 Tutustuminen Toivolan vanhaan pihaan

Aivan Jyväskylän keskustassa sijaitseva Toivolan vanha piha on peräisin 1800-luvun lopulta. Kaunis käsityöläispiha on herännyt uuteen loistoonsa tunnelmallisen kahvilan, käsityöläispuotien, museotoiminnan ja yrittäjien myötä.

11.30 Alvar Aalto -museo

Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa esitellään vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta.

13.00 Lounas Cafe Alvarissa

Aallon suunnittelemin kalustein sisustettu kahvila-ravintola sijaitsee hänen itse suunnittelemassaan museorakennuksessa, jossa aistit omakohtaisesti Alvar Aallon tunnelman maittavan lounaan kera.

14.00 Aalto Bravo –bussikierros

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä – profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opaste-tulla Aalto bravo –
bussikierroksella, jossa tutustutaan Aallon tuotantoon useiden vuosikymmenten ajalta. Kohteina ovat Seminaarinmäki, Hallinto- ja kulttuurikeskus sekä Muuramen kirkko.

16.00 Majoittuminen Säynätsalon kunnantaloon ja Alvarin kakkukahvit

Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna.

19.00 Illallinen

Hyödyllistä tietoa

Aamiainen kunnantalolla.

10.00 Opastettu kierros kunnantalossa

Lähtö kotimatkalle tai mahdollisuus jatkaa kierrosta Aalto-kohteisiin ympäri Suomen.

Hyödyllistä tietoa

Vaihtoehtoisia aktiviteetteja kesäkaudella:

Vierailu Muuratsalon koetalossa, Alvar ja Elissa Aallon kesähuvilassa, 80 € + 12 € per henkilö. Etukäteisvaraus välttämätön.

Maastopyöräilyä Säynätsalossa, alk. 35 € per henkilö.

Vaihtoehtoisia aktiviteetteja talvikaudella:

Lumikenkäilyä, potkukelkkailua tai kävelyä kelin mukaan talvimaisemista nauttien, alk. 35 € per henkilö.

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus

Seinäjoki

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista. Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu…

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Alvar Aallon Alajärvi

Alajärvi

Alajärvi oli arkkitehti Alvar Aallon lapsuuden kesänviettopaikka ja nuoruuden kotiseutu, joka edusti Aalloille vapaa-aikaa perheen ja sukulaisten kanssa vastapainona hektiselle työnteolle ja kilpailuteoksille. Paikkakunta oli arkkitehtimestarin puheissa henkinen koti vielä vanhuudenpäivinäkin. Luonnonkauniisiin Alajärven maisemiin sijoittuu idyllinen ja varsin mittava Alvar Aallon tuotannon kaari – varhaisimmista töistä arkkitehtitoimiston viimeisiin. Alajärven keskustaajama…

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Alvar Aallon Jyväskylä

Jyväskylä

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa, on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Kaupungissa sijaitsee…

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

Matkaehdotus sisältää

 • Majoittuminen (1 yö) Seinäjoella Original Sokos Hotel Lakeus (2hh)
  sis. aamiainen
 • Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, kesto 1,5 h
 • Lounas ravintola Äärellä Seinäjoella
 • Pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta
  Svärd -museolla, kesto 1 – 1,5 h
 • Opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa, kesto 1 – 1,5
  h
 • Noutopöytälounas Punaisen Tuvan Viinitilalla
 • Kahvi Lemettilän tilalla Petäjävedellä
 • Pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Petäjäveden kirkossa
 • Majoittuminen Jyväskylän keskustassa hotelli Verso (2hh) sis.
  aamiainen
 • Illallinen majoituskohteessa
 • Opastus Toivolan pihassa
 • Pääsymaksut ja opastus Alvar Aalto -museossa
 • Lounas Cafe Alvar
 • Opastettu Aalto bravo -bussikierros Jyväskylässä
 • Majoittuminen (1 yö) Säynätsalon kunnantalolla, sis. illallinen ja
  aamiainen
 • Opastettu tutustuminen Säynätsalon kunnantalolla

Lisäpalvelut

Lisämaksusta:

 • Majoittuminen yhden hengen huoneessa
 • Pääsymaksu Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan näyttelyihin, Keski-Suomen museoon
 • Vierailu Muuratsalon koetalolle (kesä)
 • Aalto-menu illallinen Seinäjoella: ravintola Uppalan Kartano, ravintola Juurella
 • Illallinen Jyväskylässä: ravintola Harmooni, ravintola Pöllöwaari, ravintola Vesilinna
 • Illallisristeily Päijänteellä kesäkautena
 • Maastopyöräily Säynätsalossa
 • Lumikenkäily, potkukelkkailu, kävely talvikautena

Ehdotus ei sisällä

Kuljetus ei sisälly hintaan. Ryhmällä tulisi olla oma tilausbussi tai autot liikkumiseen kohteiden välillä matkan aikana.

Hinta alkaen 685 € / henkilö

Esimerkkihinta 685 € per henkilö on laskettu 10–16 henkilön ryhmälle. Majoitus kahden hengen huoneessa.

Palvelujen saatavauus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä.

Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan.

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 685 € / henkilö

Esimerkkihinta 685 € per henkilö on laskettu 10–16 henkilön ryhmälle. Majoitus kahden hengen huoneessa.

Palvelujen saatavauus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä.

Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan.

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Varaa vierailu