Takaisin listaukseen

Lapsuuden maisemista Lakeuksien kautta järvien Jyväskylään

Kaupunki: Alajärvi, Jyväskylä, Seinäjoki, Suomi

Kesto: 4 pv

Kohteet: Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Alvar Aallon Alajärvi, Alvar Aallon Jyväskylä, Säynätsalon kunnantalo

Henkilöä: 2-50

Saatavilla: Ympäri vuoden. Palveluiden saatavuus tarkistetaan varausajankohdan mukaisesti.

Majoitus: Matkaehdotus sisältää

Kuljetus: Not included

Teemat: Aallon kodit, Funktionalismi, Hallintokeskukset, Kirkot, Kulttuurirakennukset, Museot

Alkaen 685 € / henkilö

Kulje Aallon elämän varren maisemissa Lakeuksilta Seinäjoelta Kuortaneen ja Alajärven kautta järvi-Suomen Jyväskylään. Näe mestarin synnyinkoti ja sukuhauta, kuuluisimpia kilpailutöitä, sekä varhaisimpia ja viimeisiä töitä.

Matkan kohokohdat:

 • Seinäjoen Aalto-keskus, restauroitu Aalto kirjasto ja Lakeuden Ristin kirkko
 • Alvar Aallon lapsuuden koti ja sukuhauta sekä veljelle suunniteltu talo Villa Väinölä Kuortaneella ja Alajärvellä
 • Säynätsalon kunnantalo ja Alvar Aalto -museo Jyväskylässä

Kulje Aallon elämän varren maisemissa Lakeuksilta Seinäjoelta Kuortaneen ja Alajärven kautta järvi-Suomen Jyväskylään. Näe mestarin synnyinkoti ja sukuhauta, kuuluisimpia kilpailutöitä, sekä varhaisimpia ja viimeisiä töitä.

Seinäjoelle Aalto suunnitteli maailmanlaajuisesti kuuluisan hallinto- ja kulttuurirakennusten keskuksen. Aalto-keskuksen maamerkki, Lakeuden Ristin kirkko kohoaa n. 65 metrin korkeuteen. Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

Arkkitehti syntyi Kuortaneella ja vietti kesäaikoja Alajärvellä, jossa sijaitsevat nuoren arkkitehtiylioppilaan ensimmäiset rakennukset ja Aallon toimiston viimeinen luomus. Alajärvellä on vierailtavissa myös vastikään restauroitu veljelle suunniteltu talo. Maaseutu tarjosi Aallolle henkireiän kiireisenä luomiskautena.

Jyväskylässä sijaitsee eniten akateemikon suunnittelemia rakennuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta voit valita esimerkiksi Muuramen kirkon ja Säynätsalon kunnantalon, jota pidetään Aallon merkittävimpänä punatiilikauden työnä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä.

Järvi-Suomen upea maisema Jyväskylässä. Kuva: Atacan Ergin

Lakeuden Ristin kirkko valmistui vuonna 1960. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki

Jyväskylässä sijaitsee eniten akateemikon suunnittelemia rakennuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta voit valita esimerkiksi Alvar Muuramen kirkon ja Säynätsalon kunnantalon, jota pidetään Aallon merkittävimpänä punatiilikauden työnä.
Alajärven kaupungintalo
Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo valmistui vuonna 1967. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Alajärven Villa Väinölä
Alvar Aalto suunnittelija Villa Väinölän veljelleen kodiksi. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Seinäjoen kaupungintalo ja Lakeuden Ristin kirkko Aalto-keskuksessa
Seinäjoen kaupungintalo ja Lakeuden Ristin kirkko Aalto-keskuksessa. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
ALVAR AALTO LOCATION MUURAME CHURCH-interior-PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA 04
Muuramen kirkon peruskorjaus valmistui vuonna 2016. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
ALVAR AALTO LOCATION MUURAME CHURCH-PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Aalto teki ensimmäisen Italian matkansa vuonna 1924, ja matkan vaikutuksia on havaittavissa myös Muuramen kirkon suunnitelmissa Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Säynätsalo Town Hall in Jyväskylä
Säynätsalo Town Hall in Jyväskylä. Photo: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Säynätsalon kunnantalo, kuva Tero Takalo-Eskola
Aallon toimisto suunnitteli myös Säynätsalon kunnantalon huonekalut sekä valaisimet. Kuva Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Ohjelma

Päivä 1: Aalto inspiroi Seinäjoella

Saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevaan Hotelli Almaan (2hh).

Hotelli Alma toimii yhdessä Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on ollut alunperin rautatieläisten talo. Kaikki huoneet on osittain sisustettu antiikkiesineillä ja huoneiden värisävyt ovat erilaisia. Uusimmat ja erikoisimmat Alman huoneet löytyvät 1920 -luvulla rakennetusta VR:n höyryvetureiden vesitornista Alman päärakennuksen takaa.

Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa.

Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri.

Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

Opastus lisämaksusta.

Omatoiminen lounas ja illallinen.

Hyödyllistä tietoa

Suosittelemme:

Ravintolat:

Kalevan Navetta ja Äärellä-ravintola (lounas).

Paikallisia ostoksia:

Amfora
Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Avoinna to 10-17 tai sopimuksen mukaan.

Taito Shop Etelä-Pohjanmaa
Kaupan valikoima on rakennettu kotimaisten ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee Kalevan Navetan kulttuurikeskuksessa. Avoinna ma – pe 11 – 19, la 11 – 15.

OPTIO: Pyörän vuokraus ja kierros Esteettömällä Elämysreitillä ja Kyrkösjärven reitistöllä Seinäjoella (kesä)

Vinkkejä käyntikohteiksi:

 • Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon

Aamiainen majoituskohteessa, huoneen luovutus

Lähtö vuokra-autolla kohti Alajärveä.
(Seinäjoki – Alajärvi n. 70 km / 60 min).

Reitti kulkee Kauhajärven tai Kuortaneen kautta. Kauhajärvellä on mahdollisuus tutustua Alvar Aallon 1923 suunnittelemaan kirkon kellotapuliin. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

Saapumisen jälkeen opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi näyttely.

Kierroksen jälkeen omatoiminen lounas ja mahdollisuus vierailla Nelimarkka museossa.

Hyödyllistä tietoa

Suosittelemme:

Ravintola Alvariini Alajärvellä
Punaisen Tuvan viinitila

Myöhemmin iltapäivällä lähtö kohti Jyväskylän seutua (n. 160 km). Matkan varrella Petäjäveden Vanha Kirkko, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Jyväskylässä majoittuminen hotelli Yöpuun Aalto-huoneeseen.

Illalla aikana voi aloittaa Aallon kohteisiin tutustuminen omatoimisesti teemareitin ja kohdelistauksen avulla:

Citynomadi

Visit Jyväskylän kohdelistaus

Aamiainen hotellissa. Siirtyminen vuokra-autolla Jyväskylästä etelään kohti Säynätsalon saarta, jossa matka huipentuu yhteen Aallon tunnetuimmista ja merkittävimmistä kohteista eli Säynätsalon kunnantalolle. Rakennus herätti huomiota jo rakennusvaiheessaan ainutlaatuisuutensa vuoksi. Nykyään se vetää puoleensa vuosittain noin 3000-4000 innokasta vierailijaa kaikkialta maailmasta. Kunnantalon opastetun kierroksen jälkeen, opastettu kierros Muuratsalon koetalolla.

Myöhemmin paluu Jyväskylään ja mahdollisuus vierailla Toivolan Vanhalla Pihalla, jossa pääset menneen ajan tunnelmaan ja voit tehdä ostoksia. Omatoiminen lounas.

Hyödyllistä tietoa

Suosittelemme:

Ravintolat:

 • Ravintola Toivola Toivolan Vanhalla Pihalla (lounas)
 • Kahvila-Ravintola Vesilinna (lounas)
 • Ravintola Pöllöwaari (päivällinen)
 • Ravintola Harmooni (päivällinen)

Vinkit käyntikohteiksi ja lisäohjelmaksi:

 • Muuratsalon saari: koe kumpuileva maisema järvien syleilyssä, maisema joka oli myös Aallolle rakas. Yksi tapa kokea maisema on patikoida Paljaspäälle, josta voi ihailla Päijjännettä, Suomen pisintä järveä.
 • Risteily Päijänteellä: Illallisristeily S/S Suomi -laivalla. Samalla laivalla liikkui myös Aalto oleskellessaan Jyväskylän seudulla.

Aamiainen, jonka jälkeen opastettu Aalto Andante -kävelykierros. Kierros sisältää Jyväskylän Työväentalon, hallintokorttelin sekä Jyväskylän Yliopiston kampuksen. Samalla nähdään myös Nikolainkulma ja Harjun eli Neron portaat.

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Lakeland tour in Päijänne Jyväskylä, photo Tero Takalo-Eskola

Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus

Seinäjoki

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista. Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu…

Lakeland tour in Päijänne Jyväskylä, photo Tero Takalo-Eskola

Alvar Aallon Alajärvi

Alajärvi

Alajärvi oli arkkitehti Alvar Aallon lapsuuden kesänviettopaikka ja nuoruuden kotiseutu, joka edusti Aalloille vapaa-aikaa perheen ja sukulaisten kanssa vastapainona hektiselle työnteolle ja kilpailuteoksille. Paikkakunta oli arkkitehtimestarin puheissa henkinen koti vielä vanhuudenpäivinäkin. Luonnonkauniisiin Alajärven maisemiin sijoittuu idyllinen ja varsin mittava Alvar Aallon tuotannon kaari – varhaisimmista töistä arkkitehtitoimiston viimeisiin. Alajärven keskustaajama…

Lakeland tour in Päijänne Jyväskylä, photo Tero Takalo-Eskola

Alvar Aallon Jyväskylä

Jyväskylä

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa, on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Kaupungissa sijaitsee…

Lakeland tour in Päijänne Jyväskylä, photo Tero Takalo-Eskola

Säynätsalon kunnantalo

Jyväskylä / 1949-52

Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Aalto voitti kilpailun ehdotuksellaan ’Curia’ ja sai saman tien toimeksiannon rakennuksen suunnitteluun. Vuonna 1952 valmistunut rakennus on Aallon ihailluimpia. Kunnanvaltuuston istuntosali kohoaa muuta rakennusryhmää korkeammalle ja hallitsee juhlavasti aluetta. Päämateriaali niin julkisivuissa kuin julkisissa sisätiloissa on punatiili. Säynätsalon kunnantaloon on sijoitettu…

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

 • Kiertomatka tehdään välillä Seinäjoki-Alajärvi-Jyväskylä omalla tai vuokra-autolla.
 • Matka sisältää jonkin verran kävelyä ja portaita. Sopii normaalikuntoiselle henkilölle. Ei kaikilta osin esteetön.
 • Saatavilla: Ympäri vuoden. Palveluiden saatavuus tarkistetaan varausajankohdan mukaisesti. Saatavilla suomen lisäksi myös englanniksi ja saksaksi. Osa kierroksista tarjolla myös venäjäksi, ruotsiksi ja japaniksi.

 

Matkaehdotus sisältää

Hintaan sisältyy:

Majoitus 2hh:ssa ja aamiainen hotelli Almassa Seinäjoella, majoitus 2hh:ssa ja aamiainen kahdeksi yöksi hotelli Yöpuussa Jyväskylässä, opastettu Aalto-kierros Seinäjoella, Alajärvellä ja Jyväskylässä, opastettu kierros pääsymaksuineen Petäjäveden vanhassa kirkossa, opastettu kierros pääsymaksuineen Säynätsalon kunnantalolla, Muuratsalon koetalolla ja Alvar Aalto -museossa.

Lisäpalvelut

Lisämaksusta:

 • majoittuminen Hotelli Alman saunallisessa tornihuoneessa
 • majoittuminen yhden hengen huoneessa
 • Pääsymaksu Seinäjoen Taidehalliin, Keski-Suomen museoon
 • Aalto-menu illallinen Seinäjoella:  ravintola Juurella
 • Illallinen Jyväskylässä: ravintola Harmooni, ravintola Pöllöwaari ja ravintola Vesilinna
 • illallisristeily Päijänteellä (kesä)
 • Pyöränvuokraus ja kierros Kyrkösjärven reitistöllä Seinäjoella (kesä)
 • luonto-opaspalvelut ja varustevuokraus Muuratsalossa

Ehdotus ei sisällä

Auton vuokraus, pysäköintimaksut, ateriat, alkoholijuomat tai virvoitusjuomat aterioilla, lisäaktiviteetit ja -vierailut.

Hinta alkaen 685 € / henkilö

Ryhmäkoko: Minimi kaksi henkilöä

Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 685 € / henkilö

Ryhmäkoko: Minimi kaksi henkilöä

Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Lahti Region Ltd.

Salpausselänkatu 7

15110 , Lahti

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.