Takaisin listaukseen

Koe Alvar Aallon arkkitehtuuri Jyväskylässä

Kaupunki: Jyväskylä, Suomi

Kesto: 3 pv

Kohteet: Alvar Aallon Jyväskylä, AaltoAlvari uimahalli, Säynätsalon kunnantalo, Alvar Aalto -museo

Henkilöä: Väh. 10 ihmistä

Saatavilla: Ympäri vuoden

Majoitus: Matkaehdotus sisältää

Kuljetus: Not included

Teemat: Kirkot, Klassismi, Koulut, Kulttuurirakennukset, Museot, Paikalliset tuotteet, Ravintolat, Toimistorakennukset, Uinti

Alkaen 415 € / henkilö

Matkan aikana tutustut Alvar Aallon merkittävimpiin rakennettuihin kokonaisuuksiin kaupungissa, jota voi hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungiksi!

Matkan kohokohdat:

 • Aalto Andante –kävelykierros
 • Toivolan Vanha Piha
 • Aalto Bravo -bussikierros

Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungissa on sananmukaisesti sukellus Alvar Aallon maailmaan kaupungissa, jossa on eniten mestarin suunnittelemia merkittäviä eri aikakausien rakennuskokonaisuuksia maailmassa. Koe Alvar Aallon arkkitehtuuri Jyväskylässä – matkan aikana et pelkästään näe modernin funktionalismin helmiä, vaan todella elät kohteissa: nukut, syöt ja jopa uit syvällä arkkitehtuurin sisällä.

Matkan aikana tutustut Alvar Aallon merkittävimpiin rakennettuihin kokonaisuuksiin kaupungissa, jota voi hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungiksi: mestari perusti sekä ensimmäinen toimistonsa että perheensä täällä, asui ja eli useat vuodet kaupungissa sekä vielä rakennutti oman vapaa-ajan viettopaikkansa kaupungin läheisyyteen. Lisäksi kaupungissa sijaitsee maailman ainut Alvar Aalto –museo, mestarin itsensä suunnittelemassa rakennuksessa.

Matkan aikana kohdataan Aallon uran eri vaiheet aina klassisesta ajasta punatiilikauden kautta valkoiseen monumentalismiin. Matkan kohokohtia ovat majoittuminen yhdessä Aallon arkkitehtonisesti merkittävimmistä kohteista Säynätsalon kunnantalolla sekä mm. uiminen AaltoAlvarissa, Jyväskylän uimahallissa, jonka vanhin osa on Aallon kynästä.

Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Alvar Aalto -museo sijaitsee Jyväsjärveen viettävällä rinteellä. Kuva: Janina Kastikainen, Alvar Aalto -säätiö

Matkan kohokohtia ovat majoittuminen yhdessä Aallon arkkitehtonisesti merkittävimmistä kohteista Säynätsalon kunnantalolla sekä mm. uiminen AaltoAlvarissa, Jyväskylän uimahallissa, jonka vanhin osa on Aallon kynästä.
Jyväskylän Työväentalo
Jyväskylän Työväentalo oli Alvar ja Aino Aallon ensimmäinen merkittävä yhteinen toteutus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
alvar-aalto-museum-permanent-exhibition-photo-maija-holma-alvar-aalto-museum
Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
ALVAR AALTO LOCATION-JYVÄSKYLÄ UNIVERSITY CAMPUS- students - PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Jyväskylän yliopiston päärakennus. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
AaltoAlvari, Jyväskylä
AaltoAlvarissa voi harrastaa monipuolista vesiliikuntaa sekä myös rentoutua kylpyläosastolla. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
ALVAR AALTO LOCATION MUURAME CHURCH-PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Aalto teki ensimmäisen Italian matkansa vuonna 1924, ja matkan vaikutuksia on havaittavissa myös Muuramen kirkon suunnitelmissa Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Ohjelma

Päivä 1:

12:00 Saapuminen Jyväskylään ja majoittuminen kaupungin parhaalle paikalle hotelli Versoon (2hh).

12:30 Lounas hotelli Versossa

13:30 Aalto Andante –kävelykierros (2 h)
Kaupunkiopas noutaa ryhmän hotellista ja johdattaa kävelykierrokselle Jyväskylän keskustan Aalto-kohteisiin. Kierroksella tutustutaan Työväentaloon, Hallintokortteliin (Teatteri, Poliisitalo, Virastotalo), Suojeluskuntataloon ja Jyväskylän yliopiston Aalto-kampukseen.

15:30 Siirtyminen kohti AaltoAlvaria. Opas johdattelee ryhmän Jyväskylän kaupungin uimahalliin AaltoAlvariin, jossa sukellamme sananmukaisesti Aallon arkkitehtuuriin maailman ainoassa Alvar Aallon suunnittelemassa julkisen ja kunnallisen uimahallin altaassa!

18:30 Siirtyminen hotellille

20:00 Illallinen ravintola Pöllövaarissa
Nauti huomaavaisesta ja huippuunsa viritetystä palvelusta ja koe viimeistellyt annokset, jotka tarjoilevat huiman matkan makujen maailmaan.

8.30 – 10.00 Aamiainen, huoneen luovutus

Aikaa ostoksille

Aamupäivä vapaata aikaa tutustua Jyväskylän keskustan palveluihin. Vieraile esim.:

 • Suomen käsityön museon kauppa
 • Taito Shop Aivia: Käsi- ja pienteollisesti valmistettuja, persoonallisia ja ajanhenkisiä tuotteita niin lahjaksi kuin oman arjen piristämiseen. Myymälä löytyy Suomen käsityön museon vierestä.
 • Jyväskylän Taidemuseon museokauppa
 • Pienikamari: Persoonallinen kulmakauppa, josta löydät mm. perinteiset puulelut, hellyttävät muumit sekä suomalaiset korut ja lahjatavarat.
 • Harjun Paperi: Samassa osoitteessa vuodesta 1954 yhtäjaksoisesti toiminut uniikki hyvän tuulen paperitavara- ja korttikauppa.
 • Ihanat putiikit

12:00 Siirtyminen bussilla kaupungin kauneimpaan ostoskeskukseen eli Toivolan Vanhalle Pihalle.

Yhteinen lounas.

Lounaan jälkeen aikaa tutustua itsenäisesti Toivolan Vanhan Pihan myymälöihin, Käsityöläismuseoon ja museokauppa Sparviniin.

14:00 Aalto Bravo -bussikierros

Opastettu bussikierros alkaa Toivolan Vanhalta Pihalta ja johdattelee kohti kaupungin ulkopuolisia Aalto-kohteita. Kierroksella tutustutaan ensin Muuramen kirkkoon ja tämän jälkeen kohteena on Säynätsalon kunnantalo, kiehtova arkkitehtoninen kokonaisuus, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Näemme, kuinka Aalto kiinnitti huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin valaisimista ovenkahvoihin, sekä opimme lisää Alvar Aallosta arkkitehtinä ja yksityisenä henkilönä.

19:00 Illallinen Ravintola Harmoonissa

8.00-10.00 aamiainen ja huoneiden luovutus

Matka jatkuu esim. muihin Alvar Aalto kaupunkeihin.

 

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Järvi-Suomen upea maisema Jyväskylässä, kuva Atacan Ergin

Alvar Aallon Jyväskylä

Jyväskylä

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa, on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Kaupungissa sijaitsee…

Järvi-Suomen upea maisema Jyväskylässä, kuva Atacan Ergin

AaltoAlvari uimahalli

Jyväskylä / 1954-56, 1964, 1975, 1991

AaltoAlvari on ainoa Alvar Aallon suunnittelema uimahalli. Uimahallissa on myös kuntosali, sisäliikuntasali sekä kahviopalvelut. Uimahalli nivoutui osaksi Jyväskylän korkeakoulun arkkitehtuurikilpailun suunnitelmia. Se on nykyään myös tärkeä osa Jyväskylän kaupungin tarinaa suomalaisena yliopistokaupunkina sekä liikuntatieteiden keskuksena. Uimahalli rakennettiin useassa eri osassa. Vanhin osa uimahallista on vuodelta 1955, jossa sijaitsee myös 25-metrinen…

Järvi-Suomen upea maisema Jyväskylässä, kuva Atacan Ergin

Säynätsalon kunnantalo

Jyväskylä / 1949-52

Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Aalto voitti kilpailun ehdotuksellaan ’Curia’ ja sai saman tien toimeksiannon rakennuksen suunnitteluun. Vuonna 1952 valmistunut rakennus on Aallon ihailluimpia. Kunnanvaltuuston istuntosali kohoaa muuta rakennusryhmää korkeammalle ja hallitsee juhlavasti aluetta. Päämateriaali niin julkisivuissa kuin julkisissa sisätiloissa on punatiili. Säynätsalon kunnantaloon on sijoitettu…

Järvi-Suomen upea maisema Jyväskylässä, kuva Atacan Ergin

Alvar Aalto -museo

Jyväskylä / 1971-73

Alvar Aalto -museo on avoinna osana uutta arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriympäristön kohtauspaikkaa, Aalto2-museokeskusta. Lisätietoja museokeskuksesta Aalto2:n verkkosivuilla. Vuonna 1966 Jyväskylässä perustettiin Alvar Aalto -museoseura, jonka ensisijaisena tarkoituksena oli toimia taidemuseon perustamiseksi ja ylläpitämiseksi Jyväskylässä. Aallolta tilatut piirustukset museota varten valmistuivat syksyllä 1971, ja rakennus oli lopullisesti valmis…

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

 • Kierros saatavilla englanniksi ja saksaksi.
 • Ryhmä saapuu omalla bussilla, joka kuljettaa ryhmää paikkojen välillä koko kiertomatkan ajan.
 • Kiertomatka sisältää portaita sekä paljon kävelyä. Matka sopii matkailijoille, joilla on kohtuullinen kunto. Valitettavasti osa kiertomatkan kohteista eivät ole esteettömiä.
 • Vinkkejä Jyväskylän Aalto-matkoille 

Matkaehdotus sisältää

 • Kahden yön majoituksen kahden hengen huoneessa Hotelli Versossa sisältäen aamiaisen
 • Opastetut Aalto-kierrokset (Aalto Andante ja Aalto Bravo)
 • Pääsymaksut Alvar Aalto museoon, Aalto Alvari uimahalliin ja Säynätsalon kunnantaloon
 • 2 x lounas
 • 2 x kolmen ruokalajin illallinen
 • 1 x kahvi sekä Alvar-kakku

Ehdotus ei sisällä

 • Kuljetuksia
 • Alkoholillisia juomia tai virvoitusjuomia aterioilla
 • Vaihtoehtoisia aktiviteetteja ja vierailuja

Hinta alkaen 415 € / henkilö

Hinta 415 € per henkilö on arvioitu 10 henkilön ryhmälle.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta: 90e/henkilö/2 yötä

Palveluiden saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaan.

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 415 € / henkilö

Hinta 415 € per henkilö on arvioitu 10 henkilön ryhmälle.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta: 90e/henkilö/2 yötä

Palveluiden saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaan.

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Lahti Region Ltd

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.