Takaisin listaukseen

AaltoAlvari uimahalli

Osoite: Pitkäkatu 2, 40700 Jyväskylä Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 4,50 € - 9,00 € / henkilö

Teemat: Uinti, Urheilurakennukset

Kotisivu: AaltoAlvari

Aukioloajat

Arkisin
Uimahalli klo 6–21
Kylpylä klo 10–20

Viikonloppuisin
Uimahalli klo 10–18.30
Kylpylä klo 10–18

AaltoAlvari on ainoa Alvar Aallon suunnittelema uimahalli. Uimahallissa on myös kuntosali, sisäliikuntasali sekä kahviopalvelut. Uimahalli nivoutui osaksi Jyväskylän korkeakoulun arkkitehtuurikilpailun suunnitelmia. Se on nykyään myös tärkeä osa Jyväskylän kaupungin tarinaa suomalaisena yliopistokaupunkina sekä liikuntatieteiden keskuksena. Uimahalli rakennettiin useassa eri osassa. Vanhin osa uimahallista on vuodelta 1955, jossa sijaitsee myös 25-metrinen uima-allas. Vuonna 1964 rakennettiin lastenallas ja vuonna 1975 halliin lisättiin 50-metrinen uima-allas. Kylpyläosasto valmistui vuonna 1991. Kylpyläosaston valmistumisen jälkeen uimahalli sai nimekseen AaltoAlvari.

AaltoAlvari suojeltiin rakennussuojelulain perusteella vuonna 1992, lukuunottamatta 90-luvun kylpyläosaa. AaltoAlvaria on kunnostettu vuosien saatossa vaiheittain. Ensimmäiset varsinaiset peruskorjaukset alkoivat vuonna 1998, jolloin tartuttiin 25 metrin allasosastoon. Viimeisimpänä korjauksena päättyivät vuonna 1975 valmistuneen osan työt vuonna 2013, joten enää kylpyläosa on korjaamattomassa asussaan. Kylpyläosastoon ollaan suunnittelemassa peruskorjausta lähivuosina sekä mahdollista laajennusosaa. Suunnitellut peruskorjauksen tavoitteena on tehdä AaltoAlvarista Suomen johtava vesiliikuntakeskus, jossa viihtyvät niin Jyväskylän kaupungin asukkaat ja eri lajien harrastajat kuin myös matkailijat.

Uimahallien rakentaminen yleistyi Suomessa 1950-luvulla, jolloin niiden taustoihin ja rahoitukseen liittyi erilaisia järjestelyjä. Jyväskylässä halli oli Kasvatusopillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan hanke, jota kaupunki tuki osaltaan ja valtio veikkausvoittovaroin. Samoihin aikoihin kuin korkeakoulun arkkitehtuurikilpailua valmisteltiin vuonna 1950, ylioppilaskunta suunnitteli uudisrakennuksiin liittyvää hallia Ilmari Niemeläisen kanssa. Tämä oli arkkitehti ja olympiatason uimari. Arkkitehtuurikilpailun yhteydessä halli nivoutui osaksi Kasvatusopillisen korkeakoulun suunnitelmia.

Voimistelurakennukset ja uimahalli esiintyvät arkkitehti Alvar Aallon johdolla tehdyssä kilpailuehdotuksessa ”URBS” jo luonnosvaiheessa. Niiden sijoittelu kampuksella oli yksi Aallon ehdotuksen vahvuuksista, jotka toivat hänelle voiton ja suuren suunnittelutyön. ”Voimistelusaleista uimahalleineen muodostettu urheilutalo liittyy kauniisti alueen keskellä olevaan urheilukenttään sulkematta avonaista laaksomaisemaa ja soveltuu sijainniltaan edullisesti mahdolliseen korkeakoulun ulkopuoliseen käyttöön”, kehui tuomaristo pöytäkirjassaan.

Kilpailun jälkeisessä toteutussuunnittelussa uimahallin koko kasvoi. Se eriytyi toiminnallisesti voimistelurakennuksista saaden katsomon sekä oman puku- ja pesuhuonekokonaisuutensa – tosiaan vain yhden. Toisen voimistelurakennuksen pesuhuoneesta oli kulku uimahalliin, mutta käytännössä eri sukupuolet käyttivät hallia omissa vuoroissaan. Uimarit pääsivät halliin 19.9.1955, jolloin Jyväskylässä avautui maamme toinen kunnallinen uimahalli.

AaltoAlvarissa voi harrastaa monipuolista vesiliikuntaa sekä myös rentoutua kylpyläosastolla. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Aallon uimahalli rakennettiin erillisenä projektina. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

AaltoAlvari on ainoa Alvar Aallon suunnittelma uimahalli. Uimahalli nivoutui osaksi Jyväskylän korkeakoulun arkkitehtuurikilpailun suunnitelmia. Se on nykyään myös tärkeä osa Jyväskylän kaupungin tarinaa suomalaisena yliopistokaupunkina sekä liikuntatieteiden keskuksena.
Jyväskylän yliopisto, uimahalli
Aalto Alvari talvella. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Jyväskylän yliopisto, uimahalli
Aalto Alvari urheilukenttä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen AaltoAlvariin

AaltoAlvari sijaitsee osoitteessa Pitkäkatu 2, 40700 Jyväskylä. Uimahallin katettu pääsisäänkäynti sijaitsee Pitkäkadun puoleisen parkkialueen välittömässä läheisyydessä. AaltoAlvarissa on myös kahviopalvelut.

Jyväskylän Matkakeskuksesta muun muassa bussilla numero 12 pääsee hyvin lähelle AaltoAlvaria noin vartissa.

Lue lisää yhteyksistä sekä Jyväskylän julkisesta liikenteestä. 

Uimahallin asiakaspalvelun numero on 014 266 4296

Jyväskylän taksit tavoitat numerosta 0100 6900

Voit tarkistaa ajantasaiset hinnat sekä aukiolojat Jyväskylän sivuilta täältä 

Saapumistiedot ja lisätietoa muista Jyväskylän kohteista löydät täältä

Lisätietoa

Huom. Uintiaika päättyy puoli tuntia ennen sulkeutumista. Kassa ja ovet suljetaan tuntia ennen uintiajan päättymistä.