Takaisin listaukseen

Muuramen kirkko

Osoite: Sanantie 7, 40950 Muurame Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Teemat: Kirkot, Klassismi, Taide

Kotisivu: Alvar Aalto Jyväskylässä

Aukioloajat

Vuonna 2020 avoinna erillisellä sopimuksella tai sunnuntaisin messujen aikaan.
Muuramen kirkossa on messu joka sunnuntai klo 10, jolloin ovet ovat auki vierailijoille vielä tunnin messunkin jälkeen. Erillinen vierailu (avausmaksu 50 €) tulee sopia erikseen kirkkoherranviraston kanssa numerossa 045 2637 929 tai 045 613 7122 tai sähköpostilla virasto.muurame@evl.fi.

Muuramen kirkko on Alvar Aallon 1920-luvun lukuisista kirkkosuunnitelmista ainoa toteutunut. Muuramen kirkon koetaan olevan Aallon tuotannossa eräänlainen välivaihe, jonka kautta Aalto siirtyi pikkuhiljaa klassismista funktionalismiin.

Muuramen kunta sijaitsee hieman etelään Jyväskylästä, missä Aalto avasi ensimmäisen toimistonsa vuonna 1923. Olikin luonnollista, että Muuramen seurakunta päätti tilata kirkkosuunnitelmat lähimmältä pätevältä arkkitehdiltä. Aalto oli tehnyt ensimmäisen Italian matkansa vuonna 1924, ja matkan vaikutuksia on havaittavissa Muuramen kirkon suunnitelmissa. Kirkon Italian vaikutukset näkyvät esimerkiksi kirkon kellotornissa sekä ja seurakuntasalin alla olevassa loggiassa.

Muuramen moderni kirkko edustaa pohjoismaista klassismia. Muuramen kirkko sijaitsee Muuramen harjulla ja se on tärkeä osa seudun kulttuuriperintöä. Kirkko on yksilaivainen tiilestä rapattu pitkäkirkko, johon liittyy kellotorni apsiksen toisella puolella. Sisätilan huomattavin piirre on palkkien kannattelema tynnyriholvi; seurakuntasali avautuu sivukappeliksi kuorin oikealle puolelle. Tästä tilasta laskeutuu portaikko loggian suojaamalle uloskäynnille, jota Aallon suunnitelmassa ympäröi sakaramuurin rajaama ruusutarha.

Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat Muuramen kirkon sisätilan kalusteet kokonaisuudessaan. Kirkon sisustussuunnittelu tapahtui kuitenkin vasta projektin loppuvaiheissa, jolloin Aalto oli jo kiinnostunut modernismista. Niinpä Aalto valitsi sisätilan valaisimiksi tanskalaisen Poul Henningsenin modernit valaisimet.

Muuramen kirkkoa on ajan saatossa korjailtu useampaan otteeseen. Varsinkin kirkon sisätiloja on muuteltu useasti. Vuonna 2016 valmistui kirkon viimeisin peruskorjaus, jossa kirkon sisä- ja ulkotilat kunnostettiin. Peruskorjauksen tavoitteena oli palauttaa kirkko alkuperäiseen asuunsa, värimaailmaa myöten. Peruskorjauksen yhteydessä kirkkoon palautettiin myös Poul Henningenin valaisimet. Peruskorjausta pidetään onnistuneena.

Kirkon alttarimaalauksen on maalannut taiteilija nimeltä William Lönnberg vuonna 1929.

Aalto teki ensimmäisen Italian matkansa vuonna 1924, ja matkan vaikutuksia on havaittavissa myös Muuramen kirkon suunnitelmissa Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Kirkkosaliin Aalto valitsi Poul Henningsenin suunnittelemat valaisimet. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Muuramen kirkko on Alvar Aallon 1920-luvun lukuisista kirkkosuunnitelmista ainoa toteutunut. Muuramen kirkon koetaan olevan Aallon tuotannossa eräänlainen välivaihe, jonka kautta Aalto siirtyi pikkuhiljaa klassismista funktionalismiin.
digi 2821
Muuramen kirkon sisäänkäyntiä kehystää riemukaari. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
ALVAR AALTO LOCATION MUURAME CHURCH-interior-PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA 04
Muuramen kirkon peruskorjaus valmistui vuonna 2016. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
Muuramen kirkko, Jyväskylä
Muuramen kirkon urkuparven alaosa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Muuramen kirkko, Jyväskylä
Muuramen kirkon seurakuntasalin kautta on käynti kirkossa sijaitsevaan kahvilaan. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Muurameen

Muurame sijaitsee noin 270 kilometrin päässä Helsingistä. Parhaiten Muuramen tavoittaa Jyväskylän kautta. Jyväskylään on hyvät yhteydet sekä Matkahuollon ja Onnibussin busseilla sekä junateitse. Jyväskylästä Muurameen pääsee paikallisbussilla noin 20 minuutissa. Keski-Suomen aluetaksi palvelee numerossa 0100 866 44. Muuramen kirkko sijaitsee osoitteessa Sanantie 7, 40950 Muurame.

Muuramen kirkko on vuonna 2020 avoinna vierailijoille erillisellä sopimuksella, jolloin veloitetaan oven avausmaksu 50 €. Varaustiedustelut voi osoittaa kirkkoherranvirastoon puhelinnumeroon 045 2637 929 tai 045 613 7122 tai sähköpostitse virasto.muurame@evl.fi. Muuramen kirkossa on messu joka sunnuntai kello 10:00. Kirkon ovet ovat auki noin tunnin messun jälkeen, eli myös sunnuntaisin kirkkoon pääsee vierailemaan ja halutessaan voi osallistua myös messuun.

Lue lisää Jyväskylän seudun matkailusta

Lisätietoa

Huom.! Muuramen kirkolle vievä Sanantie suljetaan 31.8.2020 alkaen tehtävien tietöiden vuoksi. Kulkeminen kirkonmäelle tapahtuu tuona aikana Rinteeläntien kautta. Bussilla on hyvä tulla teollisuusalueen kautta (ajetaan 9-tietä ohi Muuramen ja käännytään vasemmalle teollisuusalueen tienhaarasta), koska käännös on isolle autolle liian jyrkkä jos lähestymissuunta on Muuramen keskustasta. Lisätietoja kirkkoherranvirastosta numerossa 045 2637 929 tai 045 613 7122 tai sähköpostilla virasto.muurame@evl.fi