16.8.2022

Alvar Aallon arkkitehtuurin keskeinen merkkiteos – Säynätsalon kunnantalo 70 vuotta

Lue uutinen
Säynätsalon kunnantalo. Kuva: Harri Taskinen
Säynätsalon kunnantalo. Kuva: Harri Taskinen

Keskiviikkona 24. elokuuta 2022 juhlitaan rakennuksen 70-vuotista taivalta. Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo luovutettiin kunnalle jo 1.12.1951, ja vihittiin juhlallisesti käyttöön 24.8.1952 Aallon läsnäollessa. Maaherra S. Mattson piti juhlapuheen ja totesi mm.: ”Tämä talo on enemmän kuin saavutus yhdelle pitäjälle”.

Vuodet 1952-93 rakennus palveli Säynätsalon kunnantalona lukuisten sisätilojen käytön muutosten saattelemana. Säynätsalon liityttyä Jyväskylän kaupunkiin rakenus ympäristöineen suojeltiin ja huolellinen peruskorjaus palautti rakennuksen niin lähelle alkuperäistä kuin oli mahdollista.

Nykyään rakennus on aktiivinen turistikohde, mutta edelleen myös paikallisten asukkaiden käytössä. Rakennuksessa toimii Säynätsalon lähikirjasto, kahvila, antikvariaatti, kampaamo sekä Päijänteen luonnonperintösäätiö. Kesään 2023 saakka osa Alvar Aalto -museon henkilökunnasta työskentelee Kunnantalolla ja museo on koonnut näytteille Maija Heikinheimon elämäntyötä esittelevän näyttelyn Kunnantalon galleriahuoneeseen. Matkailuliiketoiminnasta vastaa yrittäjä, joka järjestää opastuspalvelut, tilavuokrauksen sekä majoittumismahdollisuudet vierailijoille alkuperäisissä asunnoissa ja vierashuoneissa sekä ylläpitää pientä Design Shopia. Normaalivuosien 5000-7000 kävijästä lähes puolet on ulkomaisia asianharrastajia ja ammattilaisia.

Rakennuksen toimijat järjestävät 24.8. klo 12-18 pienimuotoisen juhlan

  • klo 12-18 Kunnantalolla avoimet ovet, maksuton sisäänpääsy ja video-opastus
  • klo 11-16 Säynätsalon lähikirjasto avoinna
  • klo 12-17 Kahvitarjoilu Kunnantalon kokoushuoneessa
  • klo 12-18 Maksuton sisäänpääsy ”Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek”  -näyttelyyn
  • klo 16-17 Näyttelykierros ”Maija Heikinheimo ja Säynätsalon kunnantalo”, näyttelyintendentti Mari Murtoniemi
    Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimon elämäntyöstä kertova kesänäyttely on esillä Säynätsalon kunnantalolla vielä koko elokuun. Näyttely avaa Heikinheimon elämäntyötä Artekissa sekä Aino Aallon läheisenä työparina useiden vuosien ajan. Työskentelynsä Heikinheimo aloitti Artekissa vuonna 1937, kun yritys oli toiminut vasta pari vuotta (Artek perustettiin 1935). Jo tuossa vaiheessa hän oli harjoittunut huonekalumuotoilija ja sisustusarkkitehti, jolla oli Artekiin sopiva moderni, eteenpäin katsova ote. LISÄTIETOJA
  • klo 17-18 Asiantuntijaluento ”Alvar Aallon Säynätsalon kunnantalo hybridimaisemassa”, yliarkkitehti Jonas Malmberg
    Säynätsalon kunnantalo on Alvar Aallon arkkitehtuurin keskeinen merkkiteos. Vähälle huomiolle on jäänyt jo 1940-luvun alussa alkanut Aallon tiivis yhteistyö kunnan kanssa. Asemakaavan keskeisaihe oli kiilamaisen kolmion muodostama ”Piazza triangolare”. Se jalostui avoimesta torista metsäiseksi aukioksi. Malmberg tarkastelee Piazza triangolarea hybridimaiseman käsitteen kautta nojaten Bruno Latourin ajatukseen hybridistä ihmisen luoman ja luonnollisen välimuotona. Hybridimaisemana se rinnastuu etenkin kunnantalon maastonmuotojaan myöten keinotekoisesti rakennettuun sisäpihaan. Kaavojen sekä toteuttamatta jääneiden rakennusten valossa tulkinta ”Aallon Säynätsalosta” syventyy. LISÄTIETOJA

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin, ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Tapahtuma Facebookissa