Takaisin listaukseen

Ruukkialueiden Aalto

Kaupunki: Eura, Pori, Suomi

Kesto: 1 pv

Kohteet: Kauttuan ruukinpuisto Eurassa, Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa, Villa Mairea

Saatavilla: Ympäri vuoden

Majoitus: Ei sisälly

Kuljetus: Not included

Teemat: Aallon kodit, Joki, Saunat ja altaat, Teolliset ympäristöt, Terassitalot

Alkaen 78 € / henkilö

Tutustu Ahlströmin ja Alvar Aallon yhteistyöhön, jonka tuloksena syntyi yhä edelleen ajankohtaisia mestariteoksia mäntymetsien keskelle. Näitä rakennuksia tullaan katsomaan maailman joka kolkasta!

Matkan kohokohdat:

 • Villa Mairea
 • Kauttuan Terassitalo
 • Jokisauna

Tutustu arkkitehtuuriin ja elämään Alvar Aallon suunnittelemissa kohteissa Ahlströmin ruukeissa. Noormarkussa tutustutaan Villa Maireaan ja Kauttualla Terassitalossa ja Jokisaunalla.

Inhimillinen mittakaava ja arkielämä ovat oleellinen osa Kauttuan ruukinpuiston arkkitehtuuria. Kauttualla pääset tutustumaan Aallon arkkitehtuuriin monipuolisesti. Aloita kierros kuuluisassa Terassitalossa, jossa pääset tutustumaan Artekilla sisustettuun asuntoon. Opastetulla kävelykierroksella vierailet lisäksi Jokisaunalla, Aallon suunnittelemassa sauna- ja pesularakennuksessa, ja näet myös muita Aaltojen kohteita mukaan lukien virkanaisten asuintalo sekä Varkaudenmäen tyyppitalot.

Terassitalon vierailun yhteydessä voit ostaa mukaan mieleisesi vanhan Artekin tuotteen ja Jokisaunan design-kaupasta löytyy runsaasti suomalaista muotoilua.

Matka Kauttualta jatkuu kohti Noormarkun ruukkia. Maailmankuulu Villa Mairea sijaitsee Noormarkun ruukkialueella, mäntymetsien ympäröimänä. Alvar Aalto suunnitteli Villa Mairean kodiksi ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille. Villa Mairea on edelleen suvun käytössä. Rakennuksessa on merkittävä kansainvälinen taidekokoelma ja alkuperäinen Aino Aallon sisustus.

Opastetulla ruukkikierroksella pääset tutustumaan Ahlström Voyage-näyttelyyn.

Kauttuan klubi Eurassa kutsuu viihtymään

Terassitalo Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Noormarkun ruukissa voit myös majoittua Alvar Aallon suunnitelmien mukaan peruskorjatussa vierastalo Vainiolassa, nauttia lähiruuasta, suomalaisista saunoista ja luontoretkistä. Opastetuilla ruukkikierroksilla pääset tutustumaan mm. Villa Maireaan, Ahlström Voyage-näyttelyyn ja Makkarakosken Sahamuseoon.
Villa Mairea, olohuone
Villa Mairean pohjakerros varattiin seurusteluun vieraiden kanssa. Kuva: Johanna Kokkola
Kauttuan Ruukinpuisto Eurassa
Vierailu Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa on kuin aikamatka.
Riistaa Ahlströmin omista metsistä voi nauttia Noormarkun ja Kauttuan klubilla
Riistaa Ahlströmin omista metsistä voi nauttia Noormarkun ja Kauttuan klubilla
Aino Aalto tuolit Noormarkun ruukin ruokasalissa
Aino Aallon tuolit käytössä Noormarkun ruukin ruokasalissa. Kuva: Johanna Kokkola
Jokisauna, Eura
Aallon suunnitteleman Kauttuan jokisaunan terassilla on mukava vilvoitella.
Ahlström Voyages Savoy Noormarkku Pori
Ahlström Voyages-näyttelyssä Noormarkussa on upea kokoelma Aino ja Alvar Aallon lasi-ikoneja

Ohjelma

Päivä 1: Aallon ruukkialueet tutuiksi

Matka alkaa Euran Kauttualta. Kauttuan Ruukinpuistossa voi aistia Ahlströmin perinteiden yhdistyvän tehdasalueen asukkaiden arkielämään, joka näkyy Aallon asuntoarkkitehtuurin sosiaalisessa ulottuvuudessa ja inhimillisessä mittakaavassa.

Kauttualla vieraillaan oppaan johdolla alun perin Kauttuan paperitehtaan ylemmille toimihenkilöille suunnitellussa Terassitalossa. Rinteeseen, keskelle historiallista ruukkialuetta rakennetun Terassitalon yksi asunnoista on sisustettu Artekin kalusteilla ja valaisimilla, joista osa on myynnissä. Lisäksi tutustutaan myös muihin Alvar ja Aino Aallon suunnittelemiin asuinrakennuksiin alueella, sekä nautitaan Jokisaunan tunnelmista. Jokisaunan design-kaupasta löytyy runsas valikoima suomalaista muotoilua.

Matka jatkuu Ahlströmin Noormarkun ruukkialueelle Porissa.

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna-ajan tunnelmaan. Klubin ravintolassa meille tarjotaan lounaaksi lähi- ja villiruokaa arvokkaassa kulttuuriympäristössä.

Iltapäivällä vierailu Villa Maireassa, joka rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Heidän hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun. Lisäksi vierailu Ahlström Voyage-näyttelyssä ja tutustumista ruukkialueeseen.

Vaihtoehtoisesti voidaan matkaan lisätä yöpyminen Noormarkun ruukissa, ja opastettu kierros Porin taidemuseossa ja muissa kohteissa.

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Kauttuan ruukinpuisto Eurassa

Eura

Terassitalo Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa on elävä esimerkki arkkitehdin halusta sijoittaa rakennus osaksi luontoa: monikerroksinen asuintalo mukailee rinnettä, joten jokaisen asunnon sisäänkäynnit ovat maan tasossa. Vuonna 1938 valmistunut Kauttuan Terassitalo on yksi Aallon kansainvälisestikin merkittävimmistä töistä. Se oli tilaustyö A. Ahlström Osakeyhtiön ylempien toimihenkilöiden asuintaloksi. Taustalla vaikutti tuttavuus yhtiön pääjohtajan Harry…

Villa Mairea ja Ahlströmin Noormarkun ruukki Porissa

Pori

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna-ajan tunnelmaan. Ruukissa on tasokas hotelli ja ravintola, jossa on tyylikkäät majoitustilat jopa 60 vieraalle. Klubin ravintolassa voi nauttia lähi- ja villiruokaa sekä riistamestarin johdolla metsästettyä riistaa. Arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestetään opastettuja retkiä. Sahamuseon ja Ahlström Voyage –näyttelyn…

Villa Mairea

Pori / 1939

Villa Mairea Noormarkun ruukissa rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielinen pariskunta tuki taiteita ja heitä kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Heidän hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun. Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin…

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

 • Matka ei sovellu liikuntaesteiselle, kierrokset sisältävät portaita ja kävelyä ylämäkeen. Hyvät jalkineet suositeltavat
 • Reitti voidaan tehdä kahteen suuntaan tai sitä voidaan muokata tarpeiden mukaan
 • Villa Mairean saatavuus rajoitettu, joten se voi aiheuttaa muutoksia aikatauluihin

Matkaehdotus sisältää

 • 1x lounas
 • Opastetut kierrokset: Kauttualla Ruukkikierros, Noormarkussa Villa Mairea ja Ahlström Voyage -näyttely
 • Kohteiden sisäänpääsymaksut

Lisäpalvelut

 • Makkarakosken sahamuseo, Noormarkku
 •  Porin taidemuseo ja Juseliuksen mausoleum
 •  Kalastusretki, luontoretki, Noormarkku
 •  Majoitus Noormarkussa
 •  Kuljetukset kohteiden välillä

Ehdotus ei sisällä

Kuljetukset kohteiden välillä eivät sisälly matkaan. Saatavilla tilauksesta.

Hinta alkaen 78 € / henkilö

Hinta alkaen 78 € per henkilö on arvioitu 50 henkilön ryhmälle.

Saatavilla myös pienryhmille ja yksittäisille matkailijoille. Kysy tarjousta.

Matka on saatavilla ympäri vuoden, kohteiden aukioloajat saattavat vaikuttaa saatavuuteen.

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 78 € / henkilö

Hinta alkaen 78 € per henkilö on arvioitu 50 henkilön ryhmälle.

Saatavilla myös pienryhmille ja yksittäisille matkailijoille. Kysy tarjousta.

Matka on saatavilla ympäri vuoden, kohteiden aukioloajat saattavat vaikuttaa saatavuuteen.

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.