Villa Mairea

Villa Mairea Noormarkun ruukissa rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielinen pariskunta tuki taiteita ja heitä kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Heidän hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun.

Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin kansainvälisiin huipputeoksiin. Mairean sisustuksen suunnitteli Aino Aalto.

Maire Gullichsenin elämäntyön kautta Villa Mairea kytkeytyy monin tavoin maamme taidelaitoksiin ja muotoilualaan, esimerkiksi huonekaluliike Artekiin ja Galerie Artekiin, Vapaaseen taidekouluun ja Porin taidemuseoon, joiden perustamisessa hänellä oli ratkaiseva osa.

Villa Mairean puutarhassa kuva Johanna Kokkola

Villa Mairean puutarhassa kuva Johanna Kokkola

Kohde kartalla

1. Villa Mairea

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Noormarkkuun

Villa Mairea sijaitsee Porin Noormarkussa osoitteessa Pikkukoivukuja 20, noin 260 kilometrin päässä Helsingistä. Parhaiten Villa Maireaan pääsee joko autolla tai ottamalla junan tai bussin ensin Poriin. Noormarkkuun pääsee Porista paikallisbussilla, matkan pituus on noin 15 km. Porin linjojen busseilla 66 ja 64 pääsee Noormarkkuun, ja myös Kankaanpäähän menevät kaukoliikenteen bussit pysähtyvät Noormarkussa. Noormarkun keskustasta on noin 10 minuutin kävelymatka Villa Maireaan. Voit myös tilata taksin Porissa numerosta 0600 30033.

Villa Maireaan on mahdollista tutustua vain opastetulla kierroksella, joita järjestetään ennakkovarauksesta; huom. taloon tai sen pihapiiriin ole mahdollista tutustua ilman vahvistettua ennakkovarausta! Katso lisätietoja VIlla Mairean kotisivuilta.

Lue lisää Porin alueen nähtävyyksistä. 

Lue lisää Noormarkun ruukkialueesta.