Kädentaitoja ja arkkitehtuuria Raaseporissa

Suuntaa matkasi kuvankauniiseen Raaseporiin, missä arkkitehtuuri ja käsityö yhdistyvät luontoelämyksiin. Pakene kaupunkien ruuhkia Tammisaaren rentouttaviin rannikkomaisemiin, ihastelemaan Alvar Aallon ihmisen kokoiseksi suunnittelemaa Villa Skeppetiä. Jatka matkaasi historialliseen Fiskarsin kylään, suomalaisen taiteen ja muotoilun kehtoon. Täältä perinteisen rautaruukin keskeltä löydät paikallisia käsityötuotteita putiikeista ja työpajoista. Koe luovuuden ja luonnon upea yhdistelmä.

Kiertomatka lyhyesti: Nauti uppoutumisesta Alvar Aallon arkkitehtuurin sekä paikallisen taiteen ja käsityön ainutlaatuiseen sekoitukseen Raaseporissa. Ensimmäisenä päivänä tutustut Tammisaaren arkkitehtonisiin aarteisiin, kuten Villa Skeppetiin, taidemuseo Chappeen sekä paikallisiin kulinaristisiin herkkuihin. Toinen päivä vietetään Fiskarsin kylässä – historiallisessa ruukkimiljöössä, joka nyt vilisee työpajoja ja putiikkeja.

Kulttuuri­matka Länsi-Suomessa

Tällä seitsemän yön kiertomatkalla pääset tutustumaan Länsi-Suomen merkittävimpiin kulttuurikohteisiin. Voit aloittaa kierroksesi joko Turusta tai Vaasasta, sillä molemmat kaupungit ovat yhteydessä Ruotsiin autolautalla (Viking LineTallink Silja or Wasaline). Voit suunnata kumpaan suuntaan tahansa ja tehdä kierroksen ympäri vuoden. Voit itse hallita matkan keston ja reitin oman aikataulusi mukaan.

Tammisaaren Säästöpankki

Tammisaaren Säästöpankki sijaitsee Tammisaaren keskustassa. Torin suuntaan talo on kaksikerroksinen, ja kolmas kerros on sisäänvedetty. Toria hallitsee rakennuksen huomiota herättävä marmorinen julkisivu, joka muistuttaa myös Enso-Gutzeitin toimistotaloa Helsingin Katajanokalla. Pankkirakennuksen muut julkisivut ovat slammattua tiiltä.

Aalto sai täysin vapaat kädet suunnitella myös sisätilat, joista huomattava osa on Aallon suunnittelemia. Ensimmäiset vuokralaiset muuttivat tiloihin jo helmikuusta 1968 alkaen, ja ravintola avattiin samana vuonna. Rakennuksessa on edelleen Tammisaaren Säästöpankin toimitilat – alakerroksessa on pankkisali ja keskimmäisessä pankin toimistot. Ravintolatiloissa tällä hetkellä toimii Aallon hengessä sisustettu lounastavintola Piazza.

Tammisaaren vanhan kaupungin laidalla, vain viiden minuutin ajomatkan päässä Säästöpankista, sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema Villa Skeppet, johon voi tutustua voi tutustua varaamalla opastetun kierroksen etukäteen.

Villa Skeppet

Villa Skeppet on Alvar Aallon viimeinen suunnittelema asuintalo, jossa näkyy miltei kaikki ideat ja ratkaisut, joita Aalto kehitti uransa aikana. Aalto suunnitteli talon ystävilleen, kirjailija Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle. Rakennuksen suunnittelussa Aalto otti huomioon Göran Schildtin rakkauden purjehdukseen sekä Välimeren kulttuuriin. Villa Skeppet sijaitsee tasaisella, puistomaisella tontilla, josta on näköala idyllisen pikkukaupungin itäiselle satamalahdelle.

Talon alaosa on valkoiseksi slammattua tiiltä, jonka ylle kohoava viuhkanmuotoinen olohuone sekä autotalli on verhoiltu tummalla puulla. Rakennuksen hallitsevin piirre onkin sen purjeenomainen katto olohuoneen yllä, joka samalla myös sitoo rakennuksen erityyliset osat toisiinsa. Olohuoneesta avautuvat suuret maisemaikkunat meren suuntaan sekä kiilanmuotoinen parveke pääsisäänkäynnin yläpuolelle. Olohuoneen veistoksellinen avotakka on Aallon paikan päällä suunnittelema. Olohuoneen takka onkin tilan kiintopiste.

Göran Schild vaimoineen oleskelivat Villa Skeppetissä suurimmaksi osaksi ainoastaan kesäisin, joten talo on säilynyt miltei alkuperäisasussaan nykyhetkeen. Nykyään Villa Skeppet on irtaimistoineen pariskunnan nimeä kantavan säätiön omaisuutta ja se avasi ovensa yleisölle kunnostustöiden jälkeen pysyvästi vuonna 2020.