Takaisin listaukseen

Tammisaaren Säästöpankki

Osoite: Asematie 6, 10600 Raasepori Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Opastukset: Piazza-ravintolan Pankinjohtajan menun Piazza-ravintolasta yhteyteen saa tilauksesta lyhyen opastuksen rakennuksen kiinnostavaan historiaan.

Teemat: Ravintolat, Toimistorakennukset

Kotisivu: Visit Raseborg

Aukioloajat

Tammisaaren Säästöpankki (kassapalvelut) avoinna arkisin
ma–pe 10:00 – 13:00

Piazza-ravintola avoinna arkisin
ma-pe 11:00 – 14:00

Alvar Aalto kiinnitettiin vuonna 1962 Tammisaaren Säästöpankin suunnitteluun. Pankki sijaitsee Tammisaaren keskustassa. Torin suuntaan talo kaksikerroksinen, ja kolmas kerros on sisäänvedetty. Toria hallitsee rakennuksen huomiota herättävä marmorinen julkisivu, joka muistuttaa myös Enso-Gutzeitin toimistotaloa Helsingin Katajanokalla. Pankkirakennuksen muut julkisivut ovat slammattua tiiltä. Aalto sai täysin vapaat kädet suunnitella myös sisätilat, joista huomattava osa on Aallon suunnittelemia.

Rakennustyöt alkoivat virallisesti kesällä 1967, ja harjannostajaisia vietettiin saman vuoden marraskuussa. Vuonna 1967 julistettiin myös uudisrakennuksen nimikilpailu, jonka voittajaksi julistettiin Ekecenter – Tammikeskus. Ensimmäiset vuokralaiset muuttivat tiloihin vähitellen jo helmikuusta 1968 alkaen, ja ravintola avattiin samana vuonna. Pankki avattiin vasta maaliskuussa 1969, ja elokuussa – Säästöpankin 110-vuotispäivänä – pidettiin rakennuksen virallinen vihkiäisjuhla. Aallon suunnitelman seuraavan vaiheen piirustukset julkaistiin vuonna 1976, ja laajennustyöt valmistuivat vuonna 1986 arkkitehti Sverker Gardbergin valvonnassa.

Rakennuksessa on edelleen Tammisaaren Säästöpankin toimitilat – alakerroksessa on pankkisali ja keskimmäisessä pankin toimistot. Yläkerrassa sijaitsee lounasravintola Piazza.

Pankkirakennuksen kolmanteen kerrokseen Aalto suunnitteli myös ravintolatilat. Aallon hengessä sisustettu Piazza lounasravintola palvelee rakennuksen ylimmässä kerroksessa arkisin kello 11-14:00 ja on avoinna kaikille. Tilauksesta ravintolan voi varata myös yksityiskäyttöön.

Aallon innoittamana Piazza tarjoaa erillisellä sopimuksella myös erityisen Pankinjohtajan menun, jonka yhteyteen saa myös lyhyen opastuksen rakennuksen kiinnostavasta historiasta.

Pankinjohtajan menu sisältää:

  • Alkuruoka pöytiin tarjoiltuna (sienicappuccino)
  • Pääruokana noutopöytä (kala, kasvis tai lihavaihtoehto)
  • Jälkiruokana pöytiin tarjoiltuna (pieni makea)

Pankinjohtajan menussa on käytetty laadukkaita, lähituotettuja raaka-aineita ja sisältää nykyisen pankinjohtajan herkkuruokaa. Illallisen hinta on 35€ per henkilö. Piazza sopii myös ryhmille (ryhmä minimi 10 henkilöä) vuoden ympäri, alkaen kello 16-20 viikonpäivinä tai viikonloppuisin myös lounasaikaan.

Ruokaelämyksen lisäksi samaan yhteyteen voi tilata myös opastuksen kävelyetäisyydellä olevaan Tammisaaren vanhaan kaupunkiin. Opastuksen on mahdollista tilata suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi. Vanhan kaupungin laidalla sijaitsee myös Alvar Aallon suunnittelema Villa Skeppet. Villa Skeppet avautuu yleisölle joulukuussa 2020. 

Tiedustelut ja varaukset hoitaa Päivi Purontaus, puh. 050 387 1277, sähköposti info@piazzafood.fi

Tammisaaren Säästöpankin huomiota herättävä marmorinen julkisivu muistuttaa tyyliltään Enso-Gutzeitin päärakennusta Helsingin Katajanokalla. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Aalto sai täysin vapaat kädet suunnitella Tammisaaren säästöpankin sisä- ja ulkotilat. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Rakennuksessa toimii edelleen Tammisaaren Säästöpankin toimitilat. Rakennuksen alakerrassa on pankkisali ja yläkerrassa Lounasravintola Piazza. Aallon innoittamana Piazza-ravintola tarjoaa erillisellä sopimuksella myös erityisen Pankinjohtajan menun, jonka yhteyteen saa myös lyhyen opastuksen rakennuksen kiinnostavasta historiasta.
Tammisaaren säästöpankki
Rakennuksen alakerrassa on pankkisali ja yläkerrassa lounasravintola Piazza. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Tammisaaren säästöpankki
Pankkirakennuksen yhteyteen suunniteltiin myös muita liiketiloja. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Tammisaaren säästöpankki, lounasravintola
Ravintolatoiminta rakennuksessa alkoi vuonna 1968. Nykyään samoissa tiloissa asiakkaita palvelee Lounasravintola Piazza. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Lounasravintola Piazza, Tammisaaren säästöpankki
Aallon innoittamana Piazza-ravintola tarjoaa erillisellä sopimuksella myös erityisen Pankinjohtajan menun. Kuva: Kjell Svenskberg
Lounasravintola Piazza, Tammisaaren säästöpankki
Lounasravintola Piazza tarjoaa itsevalmistettua, korkealaatuista, maukasta ja monipuolista ruokaa. Kuva: Kjell Svenskberg
Lounasravintola Piazza, Tammisaaren säästöpankki
Lounasravintola Piazza palvelee asiakkaita pääosin arkisin mutta myös tilauksesta. Kuva: Kjell Svenskberg
Tammisaaren säästöpankki
Tammisaaren säästöpankin sisääntuloaula. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Tammisaaren säästöpankki
Tammisaaren säästöpankin Aalto-valaisimia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Tammisaareen

Tammisaari sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Helsingistä, Raaseporin kaupungissa. Helsingistä Tammisaareen on hyvät kulkuyhteydet sekä junalla että bussilla. Ajomatkan kesto yksityisautolla Helsingistä Tammisaareen on noin 1 h 15 min.

Tammisaaren säästöpankki sijaitsee aivan Tammisaaren keskustassa osoitteessa Asematie 6, noin 400 metrin päässä Tammisaaren asemalta. Säästöpankin henkilökunnan tavoitat numerosta 019 222500. Raaseporin alueella toimii myös kattava joukkoliikenneverkosto. Tammisaaren taksipalvelun tavoitat numerosta 0100 3344.

Lue lisää Raaseporin matkailusta.

Opastetut kierrokset

Piazza-ravintolan Pankinjohtajan menun Piazza-ravintolasta yhteyteen saa tilauksesta lyhyen opastuksen rakennuksen kiinnostavaan historiaan.