3.2.2023

Alvar Aallon syntymän 125 -juhlavuosi päivittää Aallon perinnön 2020-luvulle

Lue uutinen
Alvar Aalto 1940-luvulla. Kuva: Eino Mäkinen / Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto 1940-luvulla. Kuva: Eino Mäkinen / Alvar Aalto -säätiö

”Mikään vanha ei synny uudestaan. Mutta se ei myöskään täydellisesti katoa. Ja se, mikä kerran on ollut, tulee aina uudestaan uudessa muodossa.” Alvar Aalto 1921

Alvar Aallon syntymästä on 3.2.2023 kulunut 125-vuotta. ”Juhlavuoden aikana haluamme kertoa suurelle yleisölle Alvar Aallon elämäntyön ulottuvuuksista eri aikakausina. Mukana ovat hänen lapsuutensa ja nuoruutensa, yhteistyö sekä Aino että Elissa Aallon kanssa, arkkitehtitoimiston historia ja lopulta sen perinnön vaaliminen. Aallon toimiston monipuolinen tuotanto eri teemoineen on yhä ajankohtaista. Aalto puhui inhimillisen suunnittelun ja luonnon huomioimisen puolesta – aiheista, jotka puhuttelevat ihmisiä juuri nyt”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Alvar Aallolle (1898–1976) sekä hänen arkkitehtipuolisoilleen Aino Aallolle (1894–1949) ja Elissa Aallolle (1922–1994) oli ominaista pyrkimys kokonaisvaltaiseen suunnitteluun, jossa rakennuksen arkkitehtuuri ja sisätilat – valaistus, kalusteet, tekstiilit, sekä ulkotilat nivoutuivat lähes saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Aallon arkkitehtitoimistossa kaikki työskentelivät yhteisen päämäärän – kestävän, ihmisläheisen arkkitehtuurin ja muotoilun puolesta.

Juhlavuosi syntyy Aallon hengessä ja avaa kaleidoskoopin tavoin värikkäitä näkymiä arkkitehdin tuotantoon ja perintöön.

Juhlavuoden kohokohta on 27.5.2023 avautuva upea Aalto2-museokeskus. Museokeskus yhdistää kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Keski-Suomen museon (1956–61, 1991) ja Alvar Aalto museon (1971–73). Museoiden väliin rakennettu uudisosa on Arkkitehtitoimisto A-konsulttien suunnittelema. Se luo yhteyden kahden museon välille, joissa voi kokea palan kiehtovaa Keski-Suomen historiaa ja syventyä Aallon sykähdyttävään arkkitehtuuriin ja muotoiluun.

Museokeskuksen huikea avausnäyttely Ihmisen jäljet – maailmanperintöä / Human Traces – World Heritage avaa maailmanperintöaiheita Gizan pyramideilta suomalaiseen saunaperintöön. Paikallisesta kulttuuriperinnöstä yleisö pääsee oppimaan Keski-Suomen museon pysyvässä Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä. Alvar Aalto -museon uusi perusnäyttely AALTO – työ ja elämä kertoo Aallon tuotannosta ja suunnittelun taustalla vaikuttaneista ajatuksista ja tekijöistä.

Poimintoja Alvar Aalto 125 -juhlavuoden tapahtumista:

14.15.6.2023, 5. kansainvälinen Alvar Aalto -tutkijaseminaari, ”Kenen modernismi?”
Aalto2-museokeskus, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä.
Kaksipäiväinen, kansainvälinen tutkijaseminaari keskittyy modernin suunnittelun lähtökohtiin, luomisprosesseihin ja kehityskulkuihin. Englanninkielinen seminaari on kaikille avoin. Osallistumismaksu. Lisätietoa seminaarista täältä.

26.8.3.9.2023, Alvar Aalto -viikko, Kotka
Järjestyksessään seitsemäs Alvar Aalto -viikko kutsuu Kotkaan, tutustumaan paikkakunnan rakennettuun ympäristöön ja rikkaaseen teolliseen perintöön. Elävä kaupunkitapahtuma tuo esiin arkkitehtuuria, muotoilua ja taidetta sekä niiden taustalla vaikuttavia ilmiöitä.

Lähde: https://www.alvaraalto.fi/