Takaisin listaukseen

Riolan kirkko ja seurakuntakeskus

Osoite: Piazza Alvar Aalto, 1, 40030 Riola BO, Italia Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Opastukset: Kirkko on vapaasti vierailtavissa päivittäin aukioloaikojen puitteissa

Teemat: Joki, Kirkot

Kotisivu: Bologna Welcome

Aukioloajat

Ympäri vuoden
Riolan kirkko on avoinna vierailijoille arkipäivinä klo 9:30-19:00 sekä sunnuntaisin klo 11:30-19:00. Huom. Aukioloaikoihin voivat vaikuttaa kirkolliset toimitukset sekä juhlapyhät.

Pieni Riola di Vergaton vuoristokylä sijaitsee Apenniinien rinteellä noin 40 km Bolognasta etelään. Ekumeenisesti suuntautunut Bolognan piispa, kardinaali Giacomo Lercaro, pyysi Aaltoa vuonna 1965 suunnittelemaan pienen kirkon vanhan maantiesillan viereen Reno-joen äärelle. Aallon alkuperäinen suunnitelma vuodelta 1966 näytti kirkon jo lopullisessa muodossaan, mutta myöhemmin sitä täydennettiin perusteellisemmalla suunnitelmalla vanhainkodista ja lastentarhasta. Suunnittelu jatkui 1969 ja jälleen 1975, aina vuoteen 1980 saakka.

Kuten Seinäjoella, Aalto sommitteli kirkon eteen suljetun aukion, johon suurina kirkollisina juhlapäivinä voisi kokoontua tuhatpäinen seurakunta. Hän myös ajatteli, että itse kirkko, johon tavallisesti mahtuu 200 ihmistä, voitaisiin tarvittaessa jakaa suurella liukuseinällä pienoiskirkoksi ja maallisiin tilaisuuksiin sopivaksi saliksi. Pohjana on epäsymmetrinen, hieman kiilanmuotoinen basilika, jonka epätavallinen holvijärjestelmä muodostuu portaittain asetetuista pitkittäissuuntaisista palkeista. Niiden pystypinnat on kiillotettu, joten koko kirkko kylpee valkoisten holvien heijastamassa valossa. Holvijärjestelmää kannattelevat epäsymmetriset betonikaaret ovat sukua Aallon puisille huonekaluille.

Kirkon kuorin vasemmalla puolella on sakasti, joka samalla muodostaa osan kirkkoherran asuntoa. Kastekappeli sijaitsee hieman kuoria alempana. Siitä on ulkopuolelta havaittavissa kattolyhty sekä joen suuntaan antava ikkuna. Viiden pystysuuntaisen betonilevyn muodostama kellotorni kohoaa esipihan kaukaisimmassa laidassa. Toinen pihan pitkistä sivuista on erotettu muurilla joen uomasta, toista rajaa pylväikkö ja vaatimaton seurakuntakeskus kerho- ja kokoushuoneineen.

Riolan kirkon betonikaarien välistä luonnonvalo pääsee siivelöitymään kirkkosaliin. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Viiden pystysuuntaisen betonilevyn muodostama kellotorni kohoaa Riolan kirkon pihalla. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Aallon alkuperäinen suunnitelma vuodelta 1966 näytti kirkon jo lopullisessa muodossaan, mutta myöhemmin sitä täydennettiin perusteellisemmalla suunnitelmalla vanhainkodista ja lastentarhasta. Suunnittelu jatkui 1969 ja jälleen 1975, aina vuoteen 1980 saakka.
Riolan kirkon alttari
Näkymä Riolan kirkon alttarille. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Riolan kirkko
Riolan kirkko rakennettiin vanhan maantiesillan viereen Reno-joen äärelle. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Riolan kirkon pääsisäänkäynti
Riolan kirkon pääsisäänkäynnillä. Kuva: Richard Einzig, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Riolaan

Riolan kirkko ja seurakuntakeskus sijaitsee Bolognan maakunnassa Italiassa, noin 40 kilometrin päässä alueen pääkaupungista Bolognasta. Suomesta Italiaan on viikottaisia lentoyhteyksiä. Suorat lennot Helsingistä Bolognaan ovat saatavilla kesä- ja syksykaudella. Bolognan kaupungista Riolaan voi saapua joko autolla tai paikallisjunalla. Juna-matka Riola di Vergaton vuoristokylään Bolognasta kestää noin tunnin. Riolan juna-asemalta Riolan kirkkoon kävelee noin 5 minuuttia.

Lue lisää Bolognan alueen matkailusta

Riolan kirkon seurakunnan kotisivut

Opastetut kierrokset

Kirkko on vapaasti vierailtavissa päivittäin aukioloaikojen puitteissa

Lisätietoa

Voit tiedustella opastettua vierailua italiaksi tai englanniksi ottamalla yhteyttä kirkon kansliaan numeroon +3391530392 tai sähköpostilla savverrio@gmail.com.