Takaisin listaukseen

Ravintola Savoyn sisustus

Osoite: Eteläesplanadi 14, 00130 Helsinki Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Teemat: Ravintolat

Kotisivu: Savoy

Aukioloajat

Arkisin
Ravintola avoinna 11:30 - 15:00 & 18:00 - 24:00
Viikonloppuisin
Ravintola avoinna lauantaina 18:00 - 24:00
Sunnuntaisin suljettu

Ahlström Oy rakennutti vuonna 1937 Teollisuuspalatsi-nimisen liike- ja konttorirakennuksen Etelä-Esplanadin ja Kasarmikadun kulmaan. Harry Gullichsen, A. Ahlströmin johtaja, palkkasi Alvar Aallon suunnittelemaan rakennuksen 7- ja 8. kerroksen ravintola- ja juhlatilojen sisustuksen. Ravintolan sisustus toteutettiin Artekin piirustuskonttorissa. 

Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat ravintola Savoyn sisustuksen yhdessä. Heidän tavoitteenaan oli luoda intiimi ravintola Helsingin kattojen ylle. Ravintolan kattoterassilta avautuukin näkymä puiston ylitse kaupungin keskustaa kohti. Kattoterassi suunniteltiin alunperin kolmiosaiseksi, joista yksi osa oli japanilaistyylinen, toinen eteläeurooppalainen ja kolmas tyyliltään skandinaavinen. Ravintolan sisustus suunniteltiin kokonaisuudessaan verhoja ja astioita myöten. Savoyn sisustuksessa käytettiin myös runsaasti eri puulajeja. Ravintolan kotoinen tunnelma luotiinkin esimerkiksi ravintolan seinien ja katon koivuvanerilla. Ravintolan kalusteet olivat suurimmaksi osaksi Artekin tuotantoa. Ravintola sisustettiin muun muassa Aino Aallon klubituoleilla sekä Alvarin suunnittelemilla Kultakello-valaisimilla. 

Alkuperäisessä asussaan hyvin säilynyt Savoy toimii edelleen ravintolana ja sen suosion yhtenä salaisuutena onkin ravintolan ajaton ja pelkistetty funktionaalinen tyyli. 

Vuonna 1936 Alvar Aalto osallistui Karhula-Iittalan lasitehtaan järjestämään kilpailuun. Aalto voitti kilpailun ”Eskimoerindens skinnbuxa” -lasisarjalla. Kilpailun voittamisen jälkeen Aallon suunnittelemat lasiesineet olivat esillä Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937. Tämän jälkeen Aallon suunnittelmia lasiesineitä tilattiin ulkomaita myöten. Ravintola Savoy tilasi tuolloin myös käyttöönsä valikoiman, jolloin Aallon maljakko päätyi osaksi ravintolan sisustusta. Samalla ravintolan nimi Savoy vakiintui myös Aallon maljakon kutsumanimeksi. 

Ravintola Savoy on kuuluisa herkullisen ruoan lisäksi sisustuksestaan. Kuva: Alvar Aalto -säätiö.

Alvar Aalto suunnitteli A330S-valaisimen (Golden Bell) osaksi Savoy-ravintolan sisustusta. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat ravintola Savoyn sisustuksen yhdessä. Heidän tavoitteenaan oli luoda intiimi ravintola Helsingin kattojen ylle. 

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Ravintola Savoy

Ravintola Savoy sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin keskustassa osoitteessa Eteläesplanadi 14. Ravintola on auki keskiviikosta lauauntaihin. Tarkista tarkat aukioloajat sekä poikkeukset Ravintola Savoyn kotisivuilta. 

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Ravintola Savoyhin!