Takaisin listaukseen

Nuorisoseurantalo Alajärvellä

Osoite: Sairaalatie 9, 62900 Alajärvi Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Opastukset: Tiedustelut Alajärven kirkonkylän nuorisoseuralle puhelimitse numeroon 045 315 5786 tai sähköpostitse osoitteeseen nuo@japo.fi.

Teemat: Klassismi, Kulttuurirakennukset

Kotisivu: Alajärven Nuorisoseura

Alajärven nuorisoseuran talo vuodelta 1919 on yksi Alvar Aallon opiskeluaikanaan suunnittelemista rakennuksista. Se on samalla myös Aallon ensimmäinen julkisen rakennuksen suunnittelutyö. Rakennustyöt toteutettiin nopeasti, ja talo on edelleen käytössä. Nykyinen nuorisoseurantalo, entinen suojeluskuntatalo valmistui vuonna 1920 ja rakennus vihittiin käyttöön 28.11.1920. Rakennuksessa toimi vuoteen 1946 saakka Alajärven suojeluskunta sekä Lotta Svärdin paikallisosasto. Vuonna 1946 rakennus siirtyi Alajärven kirkonkylän nuoriseuralle, jonka omistuksessa rakennus on edelleen.

Hirsirakenteinen rakennus edustaa tyyliltään uusklassismia. Rakennuksessa on pystysuuntainen verhoilu sekä aumattu korkea katto, joka antaa rakennukselle häivähdyksen linnamaisuutta. Ristikkäiset kattoparrut kannattelevat kokoussalin kattoa niin korkealla, että tilaa riittää teatterilavalle sekä orkesteriparvelle. Rakennuksen kruunaa katon karoliininen lanterniini, joka muistuttaa kirkon tapulia. Sivusiipien väliin jäi alunperin pieni kunniapiha, jonka päälle on sittemmin rakennettu eteishalli.

Nuorisoseurantalo sijaitsee alkuperäisellä paikallaan Sairaalatien varrella lähellä Alajärven keskustaa. Rakennus on tosin rakennettu suurilta osin uudestaan vuonna 1983 sattuneen tulipalon vuoksi. Nuorisoseurantalo palautettiin korjaustöissä alkuperäiseen ulkoasuunsa ja talon uudet vihkiäiset vietettiin vuonna 1985. Alajärven kirkonkylän nuorisoseura ry ylläpitää sekä kunnostaa rakennusta haettavien määrärahojen ja avustusten puitteissa.

Nuorisoseuran kautta rakennusta myös vuokrataan ulkopuolisten käyttöön. Nuorisoseurantalon tilat tarjoavatkin hienot puitteet juhla- ja tapahtumapalvelujen järjestämiseen.  Nuorisoseuran taloa voi vuokrata moniin eri käyttötarkoituksiin, kuten hää- ja syntymäpäiväjuhliin, kokouksiin ja konsertteihin. Talon tilat soveltuvat hyvin noin 30-100 henkilön kokoontumisiin.

Nuorisoseurantalo vuonna 2018. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Nuorisoseurantalon aumakattoa keventää kattoratsastaja, joka muistuttaa kirkon tapulia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Nuorisoseurantalon tilat tarjoavat hienot puitteet juhla- ja tapahtumapalvelujen järjestämiseen.
Nuorisoseurantalo, Alajärvi
Nuorisoseurantaloa voi vuokrata moniin eri käyttötarkoituksiin, kuten hää- ja syntymäpäiväjuhliin, kokouksiin ja konsertteihin. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Nuorisoseurantalo, Alajärvi
Hirsirakenteinen rakennus edustaa tyyliltään uusklassismia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Alajärvelle

Alajärvi sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla noin 377 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä julkisia liikennevälineitä käyttäen Alajärvelle pääsee helpoiten Seinäjoen kautta junalla ja sieltä Alajärvelle paikallisbussilla. Alajärven taksipalvelun puhelinnumero on 06 557 2499.

Nuorisoseurantalo sijaitsee osoitteessa Sairaalatie 9.

Lue lisää Etelä-Pohjanmaan matkailusta 

Lue lisää Alajärven palveluista

Opastetut kierrokset

Tiedustelut Alajärven kirkonkylän nuorisoseuralle puhelimitse numeroon 045 315 5786 tai sähköpostitse osoitteeseen nuo@japo.fi.