Takaisin listaukseen

Lahden Ristinkirkko

Osoite: Kirkkokatu 4, 15110 Lahti Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Teemat: Kirkot, Kulttuurirakennukset, Musiikki

Kotisivu: Lahden Ristinkirkko

Aukioloajat

Kirkko on avoinna joka päivä kello 10 - 15 sekä tilaisuuksien yhteydessä.

Ristinkirkon (1979) torni kohoaa korkeuteen arkkitehtonisesti vaikuttavana ja puhdaslinjaisena vanhalla kirkonpaikalla, Kolkanmäellä. Kaupunkikuvaan oleellisesti kuuluvan Alvar Aallon (1898-1976) suurteos peilaa tyylikkäästi toisen mestariarkkitehdin, Eliel Saarisen kaupungintaloa, joka on kauppatorin ylittävän akselin eteläisessä päässä.

Lahden pääkirkko Ristinkirkko on tunnettu jumalanpalvelusten, kirkollisten toimitusten sekä mittavien hengellisten tapahtumien pitopaikka. Maailman mestariurkurit ovat soittaneet Ristinkirkon 53-äänikertaisia, Urkurakentamo Veikko Virtasen urkuja. Hyvän akustiikkansa ansiosta kirkko on tärkeä konsertti- ja levytyspaikka. Kirkkosalissa on 1150 istumapaikkaa.

Historia

Päätös vanhan kirkon purkamisesta ja uuden rakentamisesta sen paikalle sai aikaan kirkkokiistan, joka laajuudessaan ja kiihkeydessään oli ainutlaatuista Suomen kirkkorakentamisen historiassa.

Valitukset ja lausunnot erilaisille viranomaisille Aallon kirkkosuunnitelmista kestivät lähes seitsemän vuotta.

Aloittaessaan kirkon suunnittelun Alvar Aalto kävi tutustumassa tulevaan kirkon paikkaan. Puuston säilyttäminen, luonnonläheisyys ja kirkon avautuminen osaksi luontoa oli tärkeää Aallolle. Taustalla oli ajatus kirkosta Getsemanena, rauhan paikkana, jossa saattoi rukoilla ja hiljentyä keskellä aktiivista, nykyaikaista Lahtea. Ristinkirkon kolmiomainen muoto oli käytössä ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kirkon eteläpäädyssä on ristinmuotoinen 52 ikkunan ikkunaryhmittymä. Alttariseinän yksinkertainen risti on työstetty Lahden vanhan kirkon tapulin tukihirrestä.

Ristinkirkon betoninen kellotapuli nousee neljänkymmenen metrin korkeuteen suoraan kirkon runkorakenteista. Se kätkee sisälleen samalla paikalla olleen Lahden vanhan puukirkon kolme kelloa, jotka ovat edelleen käytössä.

Ristinkirkko sijaitsee pienellä kukkulalla aivan Lahden keskustassa.

Kirkon eteläpäädyssä on ristinmuotoinen 52 ikkunan muotoinen ikkunaryhmittymä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Ristinkirkon betoninen kellotapuli nousee neljänkymmenen metrin korkeuteen suoraan kirkon runkorakenteista. Se kätkee sisälleen samalla paikalla olleen Lahden vanhan puukirkon kolme kelloa, jotka ovat edelleen käytössä.
Ristinkirkko, Lahti
Lahden ristinkirkon julkisivun sisäänkäynti. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Ristinkirkon kirkkosali, Lahti
Lahden ristinkirkon kirkkosali. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Ristinkirkko, Lahti
Lahden ristinkirkko. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Lahteen

Lahti sijaitsee noin 106 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä Lahteen on yhteydet Matkahuollon busseilla, Onnibussilla sekä junalla.

Lahden Ristinkirkko sijaitsee keskeisellä sijainnilla osoitteessa Kirkkokatu 4. Kirkko sijaitsee kävelyetäisyydellä rautatieasemalta ja linja-autoasemalta. Lahden alueen taksipalvelun puhelinnumero on 0601 100 01.

Kirkon ovet ovat avoinna joka päivä klo 10 – 14 sekä tilaisuuksien yhteydessä. Yhteydenotot ja tilavaraukset seurakuntatoimistoon puh. 044 719 4629.

Lue lisää Lahden Ristinkirkosta

Lue lisää Lahden alueen nähtävyyksistä