Takaisin listaukseen

Kouvolan Aalto-kohteet

Osoite: Kouvola Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Opastukset: Kouvolan Matkatoimiston kautta voit tiedustella opastettuja kierroksia Kouvolassa, puh. 05 744 3100 tai sähköposti matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi

Teemat: Aallon kodit, Asuinalueet, Funktionalismi, Kalkkislammaus, Koulut, Teolliset ympäristöt

Kotisivu: Visit Kouvola

Alvar Aallon merkittävimmät työt Kouvolassa sijaitsevat Inkeroisissa, Ankkapurhan kulttuuripuiston alueella Inkeroisissa. Aallon suunnittelemat rakennukset ajoittuvat vuosiin 1937-1956. Kokonaisuuteen kuuluvat Tehtaanmäen teollisuusrakennusten lisäksi Rantalinjan paritalot ja Tervalinjan rivitalot, kolme Insinööritaloa sekä kerrostaloja tehtaan työntekijöille. Kouvolan kaupungista voi bongata myös Kasarminmäen portinpylväät, jotka nuori arkkitehti suunnitteli armeija-aikanaan varuskunta-alueelle.

Aluetta täydentävät vuonna 1940 valmistunut Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotialue, jonka asuinrakennuksista suuri osa valmistui vuonna 1938. Tehtaanmäen koulu on ainoa Aallon suunnittelema vielä toimiva alakoulu. Aallon vuonna 1937 suunnittelema kaava kattoi koko Inkeroisten keskustan, mutta toteutui vain Karhunkankaalla ja tehtaan läheisyydessä.

Kouvolan keskusta-alue on myös kiinnostava kohde arkkitehtuurimatkailijalle. Modernismia edustava Kouvolan hallintokeskus on Museoviraston luetteloima valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kouvolan kaupungintalo (Bertel Saarnio, Juha Leiviskä, 1964-68, 1969) on kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön luokittelema modernin arkkitehtuurin merkkiteos. Uudistettu kävelykatu Manski kauppoineen ja kahviloineen houkuttelee ostoksille ja levähtämään. Kulttuurinnälkäinen matkailija suuntaa tutustumaan myös Poikilo-museoihin kuuluvan Kouvolan taidemuseon tasokkaisiin näyttelyihin ja valoa tulvivaan museorakennukseen.

Voit ladata tästä linkistä koneellesi arkkitehtuurioppaan Alvar Aallon Kouvolan kohteista!

Tehtaanmäen koulu on ainoa Alvar Aallon suunnittelema yhä alkuperäisessä käytössä oleva koulurakennus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aallon merkittävimmät työt Kouvolassa sijaitsevat Inkeroisissa, Ankkapurhan kulttuuripuiston alueella. Aallon suunnittelemat rakennukset ajoittuvat 1930–1950 -luvuille.
Insinööritalo, Kouvola
Insinöörilinjan talot olivat paperitehtaan johtajien käytössä. Kuva: Mikko Merckling
Ankkapurhan koski talvella
Anjalan ja Inkeroisten puunjalostusteollisuus sai alkunsa Ankkapurhasta, eli suuresta koskesta.
Rantalinjan mestaritalo Inkeroisissa
Inkeroisten Rantalinjan taloissa asuivat alunperin paperitehtaan vuoromestarit.
Anjalan Makasiinikahvila
Anjalan Makasiinikahvila on avoinna kesäaikaan.
Ankkapurhan Helmessä tarjotaan raikas buffetlounas
Ravintola Ankkapurhan Helmessä on arkisin tarjolla raikas buffetlounas.

Kohteet sijainnissa Kouvolan Aalto-kohteet

Tehtaanmäen koulun sisäpiha kesällä.

Tehtaanmäen asuinalue ja koulu Kouvolan Inkeroisissa

Kouvolan Aalto-kohteet

Alvar Aallon Tehtaanmäelle suunnittelemat rakennukset ajoittuvat vuosiin 1937-1956. Kouvolassa sijaitseva kokonaisuus muodostuu tehdasrakennuksista, Rantalinjan paritaloista, Tervalinjan rivitaloista, kolmesta omakotitalosta (Insinööritalot), kolmesta kerrostalosta, Tehtaanmäen koulusta ja Karhunkankaan omakotitaloista. Tampella Oy perusti 1930-luvun lopulla Inkeroisiin Anjalan paperitehtaan ja rakennutti tehtaan (1937-38) lisäksi myös asuntoja työntekijöille, insinööreille ja työnjohtajille. Alvar Aalto suunnitteli lukuisten…

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Kouvolaan

Kouvola sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Helsingistä. Kouvolaan on helppo tulla omalla autolla, junalla sekä Onnibussin yhteyksillä Kauppakeskus Veturille.

Kouvolan Matkakeskukselta pääset linja-autolla Anjalaan ja junalla Inkeroisiin, Kouvolan Alvar Aalto-kohteiden äärelle. Etäisyys on noin 23 kilometriä. Voit tutustua Kouvolan paikallisliikenteen bussiaikatauluihin sähköisen reittioppaan avulla. Paikallisliikenteen bussilippuja voit ostaa busseista. Lähin junapysäkki on Inkeroinen, josta on reilu 2 kilometriä Tehtaanmäen kohteisiin.

Lue lisää Kouvolan nähtävyyksistä

Alueen karttoja sekä esitteitä saatavissa Visit Kouvolan kotisivuilla

 

Opastetut kierrokset

Kouvolan Matkatoimiston kautta voit tiedustella opastettuja kierroksia Kouvolassa, puh. 05 744 3100 tai sähköposti matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi