Kouvolan Aalto-kohteet

Alvar Aallon merkittävimmät työt Kouvolassa sijaitsevat Inkeroisissa, Ankkapurhan kulttuuripuiston alueella.

Tehtaanmäen koulu on ainoa Aallon suunnittelema vielä toimiva alakoulu. Kouvolan keskusta-alue on myös kiinnostava kohde arkkitehtuurimatkailijalle. Modernismia edustava Kouvolan hallintokeskus on Museoviraston luetteloima valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kouvolan kaupungintalo (Bertel Saarnio, Juha Leiviskä, 1964-68, 1969) on kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön luokittelema modernin arkkitehtuurin merkkiteos.

Uudistettu kävelykatu Manski kauppoineen ja kahviloineen houkuttelee ostoksille ja levähtämään. Kulttuurinnälkäinen matkailija suuntaa tutustumaan myös Poikilo-museoihin kuuluvan Kouvolan taidemuseon tasokkaisiin näyttelyihin ja valoa tulvivaan museorakennukseen.

Aallon tuotannosta innostuneet voivat bongata kaupungista myös Kasarminmäen portinpylväät, jotka nuori arkkitehti suunnitteli armeija-aikanaan varuskunta-alueelle.

Inkeroisissa Aallon suunnittelemat rakennukset ajoittuvat vuosiin 1937-1956. Kokonaisuuteen kuuluvat Tehtaanmäen teollisuusrakennusten lisäksi Rantalinjan paritalot ja Tervalinjan rivitalot, kolme Insinööritaloa sekä kerrostaloja tehtaan työntekijöille.

Aluetta täydentävät vuonna 1940 valmistunut Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotialue, jonka asuinrakennuksista suuri osa valmistui vuonna 1938. Aallon vuonna 1937 suunnittelema kaava kattoi koko Inkeroisten keskustan, mutta toteutui vain Karhunkankaalla ja tehtaan läheisyydessä.

Kouvola, Inkeroinen; Insinööritalot, Mikko Merckling.
INK02_Ankkapurhan_koski_talvi
Rantalinjan mestaritalo Inkeroisissa
Rantalinjan mestaritalo Inkeroisissa
Insinööritalo Mäntyrinne Inkeroisissa Kouvolassa
Insinööritalo Mäntyrinne Inkeroisissa Kouvolassa
Makasiinikahvila Kymenlaakson teollisuushistoria
Makasiinikahvila Kymenlaakson teollisuushistoria
Ankkapurhan Helmessä tarjotaan raikas buffetlounas
Ankkapurhan Helmessä tarjotaan raikas buffetlounas

Tutustu Kouvolan Aalto-kohteet kohteisiin kartalla

Kohteet sijainnissa Kouvolan Aalto-kohteet

Inkeroisten teollisuushistoria ja asutuskerrostumien maisema

Kouvolan Aalto-kohteet

Kymijoki on muovannut koko Kymenlaakson historiaa ja synnyttänyt moninaisia maanviljelyn ja teollisuuden, talojen ja taajamien kulttuuriympäristöjä.  Sahat ja puunjalostusteollisuus sijoittuivat vesivoiman ja -reittien varrelle. Metsäteollisuuden suuryritykset edistivät kaupunkien kasvua, uudistivat elinkeinorakennetta ja vaikuttivat sosiaalisten yhdyskuntien muodostumiseen. Teollisuusalueelle ominainen maisema syntyi tehtaasta savupiippuineen, jonka ympärille asettuivat tehtaanjohtajien huvilat ja työntekijöiden asuinrakennukset.

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Kouvolaan on helppo saapua niin omalla autolla kuin julkisilla kulkuneuvoilla. Matka Helsingistä Kouvolaan kestää alle 1,5 tuntia. Junalla pääset Helsingistä Kouvolan keskustaan vain reilussa tunnissa.

Kouvolan Matkakeskukselta pääset linja-autolla Anjalaan ja junalla Inkeroisiin, Kouvolan Alvar Aalto-kohteiden äärelle. Etäisyys on noin 23 kilometriä. Voit tutustua Kouvolan paikallisliikenteen bussiaikatauluihin sähköisen reittioppaan avulla. Paikallisliikenteen bussilippuja voit ostaa busseista. Juna-aikataulut VR:n sivuilta. Lähin junapysäkki on Inkeroinen, josta on reilu 2 kilometriä Tehtaanmäen kohteisiin.

Kouvolan karttaan ja muihin matkailuesitteisiin voit tutustua VisitKouvolan nettisivuilla.

Opastetut kierrokset

Kouvolan matkailuoppaat järjestävät kesän 2018 aikana joka keskiviikko 6.6. – 29.8. kello 17:30 puolitoista tuntia kestävän kävelykierroksen, jolla tutustutaan Ankkapurhan alueeseen ja Alvar Aallon suunnitelmiin Kouvolassa. Kierrokselle lähdetään Teollisuusmuseon toimiston edestä, Pasilantie 1, Inkeroinen.

Lisätietoja kävelykierroksista saat Visit Kouvolasta, puh. 020 615 5295, arkisin klo 9.00-15.00, sähköposti: matkailu@kinno.fi.

www.visitkouvola.fi