Kouvolan Aalto-kohteet

Alvar Aallon merkittävimmät työt Kouvolassa sijaitsevat Inkeroisissa, Ankkapurhan kulttuuripuiston alueella.

Tehtaanmäen koulu on ainoa Aallon suunnittelema vielä toimiva alakoulu. Kouvolan keskusta-alue on myös kiinnostava kohde arkkitehtuurimatkailijalle. Modernismia edustava Kouvolan hallintokeskus on Museoviraston luetteloima valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kouvolan kaupungintalo (Bertel Saarnio, Juha Leiviskä, 1964-68, 1969) on kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön luokittelema modernin arkkitehtuurin merkkiteos.

Uudistettu kävelykatu Manski kauppoineen ja kahviloineen houkuttelee ostoksille ja levähtämään. Kulttuurinnälkäinen matkailija suuntaa tutustumaan myös Poikilo-museoihin kuuluvan Kouvolan taidemuseon tasokkaisiin näyttelyihin ja valoa tulvivaan museorakennukseen.

Aallon tuotannosta innostuneet voivat bongata kaupungista myös Kasarminmäen portinpylväät, jotka nuori arkkitehti suunnitteli armeija-aikanaan varuskunta-alueelle.

Inkeroisissa Aallon suunnittelemat rakennukset ajoittuvat vuosiin 1937-1956. Kokonaisuuteen kuuluvat Tehtaanmäen teollisuusrakennusten lisäksi Rantalinjan paritalot ja Tervalinjan rivitalot, kolme Insinööritaloa sekä kerrostaloja tehtaan työntekijöille.

Aluetta täydentävät vuonna 1940 valmistunut Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotialue, jonka asuinrakennuksista suuri osa valmistui vuonna 1938. Aallon vuonna 1937 suunnittelema kaava kattoi koko Inkeroisten keskustan, mutta toteutui vain Karhunkankaalla ja tehtaan läheisyydessä.

Tehtaanmäen koulu on ainoa Alvar Aallon suunnittelema koulurakennus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Tehtaanmäen koulun eteishallissa on nähtävillä Aallon arkkitehtuurille tyypillistä puuriman käyttöä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kouvola, Inkeroinen; Insinööritalot, Mikko Merckling.
Insinöörilinjan talot olivat paperitehtaan johtajien käytössä. Kuva: Mikko Merckling
INK02_Ankkapurhan_koski_talvi
Anjalan ja Inkeroisten puunjalostusteollisuus sai alkunsa Ankkapurhasta, eli suuresta koskesta. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Rantalinjan mestaritalo Inkeroisissa
Inkeroisten Rantalinjan taloissa asuivat alunperin paperitehtaan vuoromestarit. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Insinööritalo Mäntyrinne Inkeroisissa Kouvolassa
Insinööritalo Mäntyrinne Inkeroisissa Kouvolassa. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Makasiinikahvila Kymenlaakson teollisuushistoria
Anjalan Makasiinikahvila on avoinna kesäaikaan. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Ankkapurhan Helmessä tarjotaan raikas buffetlounas
Ravintola Ankkapurhan Helmessä on arkisin tarjolla raikas buffetlounas. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

Tutustu Kouvolan Aalto-kohteet kohteisiin kartalla

Kohteet sijainnissa Kouvolan Aalto-kohteet

Inkeroisten teollisuushistoria ja asutuskerrostumien maisema

Kouvolan Aalto-kohteet

Kymijoki on muovannut koko Kymenlaakson historiaa ja synnyttänyt moninaisia maanviljelyn ja teollisuuden, talojen ja taajamien kulttuuriympäristöjä.  Sahat ja puunjalostusteollisuus sijoittuivat vesivoiman ja -reittien varrelle. Metsäteollisuuden suuryritykset edistivät kaupunkien kasvua, uudistivat elinkeinorakennetta ja vaikuttivat sosiaalisten yhdyskuntien muodostumiseen. Teollisuusalueelle ominainen maisema syntyi tehtaasta savupiippuineen, jonka ympärille asettuivat tehtaanjohtajien huvilat ja työntekijöiden asuinrakennukset.

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Kouvolaan

Kouvola sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Helsingistä. Kouvolaan on helppo saapua niin omalla autolla kuin julkisilla kulkuneuvoilla. Junalla pääset Helsingistä Kouvolan keskustaan nopeiten mutta myös Matkahuollon ja Onnibussin bussit kulkevat Helsingin ja Kouvolan väliä päivittäin.

Kouvolan Matkakeskukselta pääset linja-autolla Anjalaan ja junalla Inkeroisiin, Kouvolan Alvar Aalto-kohteiden äärelle. Etäisyys on noin 23 kilometriä. Voit tutustua Kouvolan paikallisliikenteen bussiaikatauluihin sähköisen reittioppaan avulla. Paikallisliikenteen bussilippuja voit ostaa busseista. Lähin junapysäkki on Inkeroinen, josta on reilu 2 kilometriä Tehtaanmäen kohteisiin.

Lue lisää Kouvolan nähtävyyksistä

Alueen karttoja sekä esitteitä saatavissa Visit Kouvolan kotisivuilla

 

Guided tours

Kouvolan Matkatoimiston kautta voit tiedustella opastettuja kierroksia Kouvolassa, puh. 05 744 3100 tai sähköposti matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi