Seinäjoen hallinto- ja kulttuuri­keskus

Tutustu kohteeseen
Seinäjoen kaupungintalon pihan pengerrys johdattelee valtuustosaliin.
Seinäjoen kaupungintalo ja Aalto-keskus. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.
Etusivu > Kohteet > Seinäjoen hallinto- ja kulttuuri­keskus

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Monipuolisen rakennusvalikoimansa ja eheän toteutuksensa ansiosta Seinäjoen kaupunkikeskus on edustavin esimerkki Alvar Aallon monista, mutta useimmiten suunnitelmiksi jääneistä kaupunkikeskuksista.

Seinäjoella sijaitsee myös vuosiin 1924-1926 ajoittuva Seinäjoen suojeluskuntatalo, joka on harvoja Aallon nuoruuden töitä, tyyliltään klassismia. Aalto-keskus muodostuu kuudesta rakennuksesta sekä vuonna 1988 valmistuneesta Kansalaistorista.

Aalto-keskus

Seinäjoen Aalto-keskus syntyi kahden arkkitehtuurikilpailun pohjalta ja valmistui vuosina 1958–1988.

Alvar Aalto voitti Seinäjoen seurakunnan järjestämän kirkkokilpailun ehdotuksellaan ”Lakeuksien risti” vuonna 1951. Seitsemän vuotta myöhemmin 1958 hän voitti Seinäjoen keskustaa koskevan suunnittelukilpailun. Aalto sai tehtäväkseen suunnitella kaupungintalon lisäksi kirjaston, kaupunginteatterin ja valtion virastotalon, jotka hän oli hahmotellut kilpailuehdotukseensa.

Aallon arkkitehtitoimistossa suunniteltiin Aalto-keskuksen rakennusten lisäksi keskuksen ulkovalaisimet, ulkomuurit, pihojen pintamateriaalit sekä istutukset.

Kansalaistori Seinäjoella

Keskeisiä Alvar Aallon keskustasuunnitelmissa olivat monumentaaliset, mutta helposti lähestyttävät aukiot ja torit julkisten rakennusten ympäröiminä. Aallon nuoruudenaikaisen antiikin ihailun heijastumana aukio näyttäytyy forumina, jonka taustalla on myös italialaisvaikutteinen oleskelutila, piazza.

Seinäjoen Kansalaistorin rakennukset, kaupungintalo, kirjasto ja kaupunginteatteri, rajaavat keskelleen graniittikivetysten ja noppakivien muodostaman aukion. Aukio on Aallon ehdotuksen mukaan suunniteltu kongresseja ja kesäkokouksia varten sekä tietysti kansalaisten kohtaamispaikaksi. Alvar Aalto toivoi ihmisten kokoontumiseen tarkoitettujen torien välityksellä edistävänsä “uutta renessanssia”, jonka avulla mielipiteitä voitaisiin muodostaa ja vaihtaa sosiaalisen kanssakäymisen kautta.

Hallinto- ja kulttuurikeskus rakennettiin vähitellen. Viimeisenä valmistui Kansalaistori suihkulähteineen ja istutuksineen. Aukion kiveys jatkuu itäpuolella kadun yli kytkien hallinto- ja kulttuurirakennukset kirkkorakennuksiin. Näin muodostuu kuuden rakennuksen ja torin kokonaistaideteos.

Seinäjoen kaupungintalon aula tulvii valoa.
Seinäjoen kaupungintalon aula tulvii valoa.
Tummansiniset, erilaisina eri vuoden- ja vuorokauden aikoina välkehtivät keraamiset sauvatiilet antavat Seinäjoen kaupungintalolle kiinnostavan julkisivun.  Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Tummansiniset, erilaisina eri vuoden- ja vuorokauden aikoina välkehtivät keraamiset sauvatiilet antavat Seinäjoen kaupungintalolle kiinnostavan julkisivun. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon "nauris" valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki
Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon "nauris" valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki

Seinäjoen hallinto- ja kulttuuri­keskus

Osoite

Alvar Aallon katu 12, 60100 Seinäjoki, Suomi