Takaisin listaukseen

Alvar Aallon kotitalo

Osoite: Riihitie 20, 00330 Helsinki Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 15 € - 30 € / henkilö

Opastukset: Varaa ja osta liput opastetulle kierrokselle Alvar Aalto -säätiön verkkokaupasta. Vierailu kestää yhteensä tunnin, josta opastettu kierros 30 minuuttia.

Teemat: Aallon kodit, Kalkkislammaus

Kotisivu: Alvar Aalto -säätiö

Vuonna 1934 Aino ja Alvar Aalto hankkivat tontin Helsingin Munkkiniemestä Riihitieltä lähes luonnonvaraisesta ympäristöstä ja alkoivat suunnitella omaa taloa. Rakennus valmistui vuonna 1936 Aaltojen kodiksi ja ateljeeksi. Aallot suunnittelivat rakennuksen, jonka yksinkertaiset, luonnolliset materiaalit pehmentävät modernin arkkitehtuurin muotokieltä. Oman kotitalon suunnittelu antoi myös mahdollisuuden erilaisiin rakenne- ja materiaalikokeiluihin.

Aallon arkkitehtitoimisto toimi Riihitiellä sijaitsevassa rakennuksessa vuoteen 1955 saakka, jolloin erillinen ateljee rakennus valmistui osoitteeseen Tiilimäki 20. Alvar Aalto asui Riihitien talossa kuolemaansa saakka, minkä jälkeen rakennus oli pitkään perheen käytössä. Nykyisin rakennus on avoinna yleisölle kotimuseona. Rakennussuojelulailla suojeltu talo on Alvar Aalto -säätiön museokohde, johon pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla ympäri vuoden. Kotitalossa toimii myös museokauppa. 

Rakennuksen kaksi käyttötarkoitusta näkyvät selkeästi ulospäin. Toimistosiiven kapea massa on kevyesti slammattua ja valkoiseksi kalkittua tiiltä. Sen ikkunasijoittelussa on vielä selkeitä viitteitä funktionalismiin. Asunto-osan pintamateriaali on ohutta, tummaksi käsiteltyä puurimaa. Talossa on tasakatto ja etelään aukeava suuri terassi. 

Katujulkisivultaan suljetun rakennuksen huonetilojen avautuminen eri ilmansuuntiin on huolellisesti harkittu. Työtilat ja perheen asuintilat on erotettu toisistaan hienovaraisesti materiaalivalinnoin. Tämä on havaittavissa sekä julkisivuissa että interiööreissä.

Alvar Aallon kotitalon kadunpuoleista, sulkeutunutta ja ankaraa julkisivua pehmentävät kasvillisuus ja pääovelle johtava liuskekivipolku. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aallon kotitalon olohuoneeseen ja työtilaan avautuva näkymä edustaa eri aikakerrostumia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Katujulkisivultaan suljetun rakennuksen huonetilojen avautuminen eri ilmansuuntiin on huolellisesti harkittu. Työtilat ja perheen asuintilat on erotettu toisistaan hienovaraisesti materiaalivalinnoin. Tämä on havaittavissa sekä julkisivuissa että interiööreissä.
Aallon toimisto, Riihitie
Aallon arkkitehtitoimisto sijaitsi Riihitiellä siihen saakka, kunnes Tiilimäen toimistorakennus valmistui vuonna 1955. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
the-aalto-house-dining-room-photo-maija-holma-alvar-aalto-museum
Kotitalon ruokasalissa eri tyylilajit leikittelevät keskenään sulassa sovussa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
digi 3706b
Kotitalonsa puutarhan Alvar ja Aino suunnittelivat yhdessä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
digi 3346
Alvar Aallon kotitalon toimiston puolen osaa ympäröi perinteinen riukuaita. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Alvar Aallon kotitalo

Alvar Aallon kotitalo sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä osoitteessa Riihitie 20. Aallon kotitaloon voi tutustua vain opastetulla kierroksella. Ennakkovaraus kierroksille on suositeltavaa ja sen voit tehdä helposti Alvar Aalto -säätiön verkkokaupassa. Opastettuja kierroksia on vuoden ympäri miltei päivittäin. Kierrokset kestävät tunnin, ja ne sisältävät niin varsinaisen opastuksen kuin aikaa nauttia talon tunnelmasta ja tutustua myös museokaupan valikoimaan. Tarkista aukioloajat sekä poikkeukset Alvar Aalto -säätiön kotisivuilta.

Helsingin keskustasta parhaiten Munkkiniemeen pääsee rautatievaunulla numero 4. Lähin pysäkki kotitalolle on Laajalahden aukio. Tarkista tarkat ajat Helsingin Seudun reittioppaasta.

Huomaathan, että voit samalla myös vierailla läheisessä Alvar Aallon ateljeessa osoitteessa Tiilimäki 20. Tarkista ajat ja varaa lippusi ennakkoon säätiön verkkokaupasta!

Lue lisää Alvar Aallon kotitalosta 

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Alvar Aallon kotitaloon sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

Opastetut kierrokset

Varaa ja osta liput opastetulle kierrokselle Alvar Aalto -säätiön verkkokaupasta. Vierailu kestää yhteensä tunnin, josta opastettu kierros 30 minuuttia.

Lisätietoa

Alvar Aallon ateljee sijaitsee lähellä samalla Munkkiniemen alueella.