Takaisin listaukseen

Alvar Aallon ateljee

Osoite: Tiilimäki 20, 00330 Helsinki Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 10 € - 20 € / henkilö

Opastukset: Varaa ja osta liput opastetulle kierrokselle Alvar Aalto -säätiön verkkokaupasta. Vierailu kestää 1 h, josta 30 min on opastettua.

Teemat: Funktionalismi, Kalkkislammaus, Toimistorakennukset

Kotisivu: Alvar Aalto -säätiö

Ateljee valmistui Alvar Aallon arkkitehtitoimiston käyttöön vuonna 1955. Vuosikymmen oli aktiivista aikaa arkkitehtitoimistolle ja suurten toimeksiantojen takia toimisto tarvitsi lisää työtilaa. Rakennus on kävelymatkan päässä Aallon omasta talosta, jossa arkkitehtitoimisto aiemmin sijaitsi. Alvar Aallon ateljee kuuluu Aallon 50-luvun rakennusten parhaimmistoon. Aallon arkkitehtitoimisto muutti valkoiseen ateljeerakennukseen heti sen valmistuttua ja monet Aallon tunnetuimmista töistä suunniteltiin ateljeessa.

”Rakennustaidetta ei voi syntyä konttorimaisessa ympäristössä” totesi Alvar Aalto. Hän suunnitteli rakennukseen vapaamuotoisen ateljeeosan sekä piirustussalin, jonka valaistuksessa hyödynnettiin luonnonvaloa. Rakennuksen muurimainen, valkoiseksi slammattu, suljettu massa kätkee sisäpihaansa amfiteatterimaisen puutarhan. Puutarhan liuskekiviaskelmilla toimiston väki saattoi istuskella, kuunnella esitelmiä tai katsella valkoiseen muuriin heijastettuja diaesityksiä.

Rakennusta laajennettiin 1962-63 rakentamalla sisäpihan korkean muurin taakse henkilökunnan ruokasali, ”Taverna”, sekä toisen kerroksen toimistohuone.

Alvar Aalto johti arkkitehtitoimistoaan kuolemaansa, vuoteen 1976, saakka. Tämän jälkeen toimisto jatkoi Aallon vaimon, arkkitehti Elissa Aallon johdolla vuoteen 1994. Alvar Aalto -säätiön haltuun rakennus siirtyi 1984. Nykyään rakennus on Alvar Aalto -säätiön käytössä päätoimipaikkana. Ateljeessa voi vierailla opastetuilla kierroksilla, joiden aikataulut voi tarkistaa säätiön verkkosivuilta. Voit myös ostaa liput Alvar Aalto -säätiön verkkokaupasta.

Alvar Aallon ateljee kätkee sisäpihaansa amfiteatterimaisen puutarhan. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Alvar Aallon ateljee on nykyisin Alvar Aalto -säätiön päätoimipaikka ja suosittu arkkitehtuurimatkailijoiden vierailukohde. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aallon ateljee valmistui arkkitehtitoimiston käyttöön vuonna 1955. Rakennus kuuluu Aallon 50-luvun rakennusten parhaimmistoon ja monet Aallon tunnetuimmista töistä suunniteltiin ateljeessa.
digi 3715
Puutarhan liuskekiviaskelmilla toimiston väki vietti usein aikaa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
alvar-aallon-ateljee-piirustussali-elissa-aalto-kuva-stig-bergstrom-alvar-aalto-museo
Elissa Aalto ateljeen piirustussalissa. Kuva: Stig Bergström, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Alvar Aallon ateljee

Alvar Aallon ateljee sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä osoitteessa Tiilimäki 20. Ateljeeseen voi tutustua opastetulla kierroksella, joita järjestetään miltei päivittäin ympäri vuoden. Tunnin mittaisella vierailulla tutustutaan Aallon arkkitehtitoimiston tarinaan ja arkkitehtuuriin oppaan johdolla. Aikaa jää myös omatoimiseen tunnelmointiin, valokuvaamiseen ja museokauppaostoksiin. Ennakkovaraus kierroksille on suositeltavaa ja sen voit tehdä helposti Alvar Aalto -säätiön verkkokaupassa. Tarkista myös aukioloajat sekä poikkeukset Alvar Aalto -säätiön kotisivuilta!

Helsingin keskustasta parhaiten Munkkiniemeen pääsee rautatievaunulla numero 4. Lähin pysäkki ateljeeseen on Tiilimäki. Tarkista tarkat ajat Helsingin Seudun reittioppaasta.

Huomaathan, että voit samalla myös vierailla läheisessä Alvar Aallon kotitalossa osoitteessa Riihitie 20. Tarkista ajat ja varaa lippusi ennakkoon säätiön verkkokaupassa!

Lue lisää Alvar Aallon Ateljeesta

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta Alvar Aallon ateljeesta sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

Voit tutustua Alvar Aallon Ateljeehen ja muutamaan muuhun Alvar Aallon suunnittelemaan rakennukseen Suomessa myös virtuaalisella kierroksella klikkaamalla tätä linkkiä.

Opastetut kierrokset

Varaa ja osta liput opastetulle kierrokselle Alvar Aalto -säätiön verkkokaupasta. Vierailu kestää 1 h, josta 30 min on opastettua.

Lisätietoa

Myös Alvar Aallon kotitalo sijaitsee samalla alueella Munkkiniemessä.