Takaisin listaukseen

Aerolan rivitalot Vantaalla

Osoite: Pyhtäänkorventie 23, Vantaa Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Vapaasti nähtävissä ulkopuolelta

Teemat: Aallon kodit, Asuinalueet, Kalkkislammaus

Kotisivu: Visit Vantaa

Vuoden 1952 kesäolympialaisten saaminen Suomeen vauhditti osaltaan nykyisen Helsinki-Vantaan lentokentän rakentamista. Suomen reittilentoliikenne oli myös kasvanut nopeasti 1940-50 -lukujen taitteessa. Malmin lentokenttä, joka oli valmistunut vuonna 1936, ei enää pystynyt vastaamaan kasvavaan kysyntään ja uusi lentokenttä päätettiin rakentaa. Uusi lentokenttä valmistui vain reilu kuukausi ennen Olympialaisten alkua. Helsinki-Vantaan lentokentän avajaisten jälkeen Alvar Aallon arkkitehtuuritoimisto sai toimeksiannon suunnitella työsuhdeasuntoja Finnairin edeltäjän Aero Oy:n korjaamohenkilökunnalle uuden lentokentän läheisyyteen.

Vuoden 1952 luonnoksissa Aerolan asuinalueen rivitalot sijoitettiin alunperin aivan uuden lentokentän kupeeseen. Vuoden 1953 luonnoksissa asuinalue oli sijoitettu jo nykyiselle paikalleen, hieman kauemmas lentokentästä. Aerolan rivitalokokonaisuus koostuu kahdesta identtisestä rinteeseen porrastuvasta 2-kerroksisesta rivitalosta, joissa molemmissa on yhteensä 20 erikokoista asuntoa.

Rivitalojen läntisellä puolella ovat sisäänkäynnit yksiöihin sekä päädyn kolmioon ja itäisellä puolella sisäänkäynnit kolmioihin, jotka sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Rivitalojen eteläpäädyn toisessa kerroksessa on myös rakennuksen suurin asunto, jossa on neljä huonetta ja keittiö. Jokaiseen asuntoon on oma sisäänkäynti ulkoa, joiden yhteydessä on myös pieni piha-alue. Rivitalojen päädystä löytyy autotallit ja kellaritiloista asukkaiden huonekohtaiset varastot. Samalle tontille rivitalojen väliin sijoitettiin erillinen L-muotoinen sauna- ja pesutuparakennus, jonka yhteydessä on myös lämpökeskus.

Vaaleaksi rapattu rakennuskokonaisuus rakennettiin vuosina 1953-55. Aallon toimisto suunnitteli Aerolan rivitalot alun perin osaksi laajempaa kokonaisuutta, johon kuului myös neljä kerrostaloa sekä muutamia pientaloja. Toteutuneet rivitalot sekä sauna- ja pesutuparakennus olivat Aallon suunnitelman ensimmäinen vaihe. Suunnitelman toinen vaihe jäi kuitenkin kokonaan toteutumatta ja sen paikalle rakennettiin myöhemmin ammattioppilaitos.

Aerolan rivitalot muodostavat Vantaalle rakennushistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden. Vuonna 2008 kokonaisuus myös suojeltiin asemakaavamuutoksella. Osa asuntojen sisätiloista on myös suojeltu. Aerolassa alkoi peruskorjaus vuonna 2018. Arkkitehtitoimisto A-Konsultit laati Aerolan korjaussuunnitelmat ja niissä kuultiin myös Vantaan kaupunginmuseota sekä Alvar Aalto -säätiötä. Ensimmäisen talon kunnostus valmistui keväällä 2020 ja toisen talon kunnostustyöt on aloitettu.

Aerolan rivitalot sijoiteltiin rinteeseen. Kuva: Elina Liukkonen, Alvar Aalto -säätiö

Aerolan rivitalot ovat arvokas osa Vantaan rakennusperintöä. Kuva: Elina Liukkonen, Alvar Aalto -säätiö

Aerolan rivitalot muodostavat Vantaalle rakennushistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden. Vuonna 2008 kokonaisuus myös suojeltiin asemakaavamuutoksella.
Aerolan rivitalot, Vantaa
Molemmissa Aerolan rivitaloissa on yhteensä 20 asuntoa. Kuva: Elina Liukkonen, Alvar Aalto -säätiö
Aerolan rivitalot, sauna- ja pesutuparakennus, Vantaa
Aerolan rivitalojen yhteyteen rakennettiin myös erillinen sauna- ja pesutuparakennus. Kuva: Elina Liukkonen, Alvar Aalto -säätiö
Aerolan rivitalot, Vantaa
Aerolan rivitalokonaisuus on suojeltu asemakaavalla vuonna 2008. Kuva: Elina Liukkonen, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Aerolaan

Aerolan rivitalot sijaitsevat nykyisen Aviapoliksen suuralueella Vantaalla osoitteessa Pyhtäänkorventie 23. Aallon rivitaloihin voi tutustua vain ulkopuolelta, sillä rakennukset ovat yksityisomistuksessa.

Helsingin keskustasta Aerolaan pääsee kätevästi lentokenttäjunilla I ja P. Lähin pysäkki Aerolaan on Aviapolis. Etäisyys Aviapoliksen asemalta Aerolaan on noin 1,5 km. Voit tarkistaa liikenneyhteydet Helsingin Seudun reittioppaasta.

Lue lisää Vantaan nähtävyyksistä