Takaisin listaukseen

Laajalahden museot – arkkitehtuuria, taidetta ja kotimuseoita meren rannalla!

Kaupunki: Helsinki, Suomi

Kesto: 1 pv, 2 pv, 3 pv, 4 pv

Kohteet: Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Gallen-Kallelan Museo, Tamminiemi, Seurasaari, Villa Gyllenberg, Didrichsenin taidemuseo

Saatavilla: Ympäri vuoden

Majoitus: Ei sisälly

Kuljetus: Not included

Teemat: Aallon kodit, Kulttuurirakennukset, Luonto, Meri, Museot, Taide

Omatoiminen museokierros Helsingin Laajalahden ympärillä, tavanomaisten turistireittien ulkopuolella paljastaa seitsemän uniikkia museokohdetta, jotka on mahdollista kokea yhdessä tai erikseen.

Kierroksen kohokohdat: 

Museokierros Helsingin Laajalahden ympärillä, tavanomaisten turistireittien ulkopuolella paljastaa seitsemän uniikkia museokohdetta, jotka on mahdollista kokea yhdessä tai erikseen. Luonnonkauniin ympäristön lisäksi kohteita yhdistää mielenkiintoinen arkkitehtuuri, ja se, että ne ovat aiemmin olleet koteja ja/tai työtiloja. Didrichsenin, Villa Gyllenbergin ja Gallen-Kallelan museoissa on lisäksi nähtävissä merkittäviä taidekokoelmia ja vaihtuvia näyttelyitä.

Alvar Aallon kotitalossa ja Alvar Aallon ateljeessa Munkkiniemessä voi osallistua opastetuille kierroksille ympäri vuoden. Arkkitehtuurin ja muotoilun ystävät saavat vierailulla kohteisiin kosketuksen Alvar Aallon perheen mielenkiintoiseen elämään ja arkkitehtitoimiston tuotteliaaseen arkeen. Kierrosten yhteydessä voi tutustua myös kotitalon ja ateljeen kauniisiin pihoihin.

Tamminiemen opastetuilla yleisökierroksilla pääsee eläytymään erityisesti talon pitkäaikaisimman asukkaan, presidentti Urho Kekkosen (1900–1986), aikaan ja aistimaan 70-luvun sisustuselementtejä ja muotoilua – kesäaikaan nähtävänä on myös Tamminiemen legendaarinen, tervantuoksuinen rantasauna. Vieressä sijaitseva Seurasaaren ulkomuseo herää henkiin kesällä. Kauniit ja kiehtovat rakennukset, sekä saaren upea luonto, kuuluvat sekä helsinkiläisten että ulkomaalaisten suosikkikohteisiin.

Pienestä Kuusisaaresta löytyy peräti kaksi korkeatasoista taidemuseota. Didrichsenin taidemuseossa on esillä 2-3 vaihtuvaa näyttelyä vuosittain. Naapurissa sijaitsevassa Villa Gyllenbergissä on esillä sekä museon omaa kokoelmaa, johon kuuluu mm. 38 Helene Schjerfbeckin teosta, sekä vaihtuvia näyttelyitä. Kesälauantaisin Kuusisaareen pääsee Kauppatori-Kuusisaari -väliä liikennöivällä vesibussilla.

Hulppeat kahvittelu- ja museomaisemat löytyvät myös Laajalahden pohjoisrannalta. Gallen-Kallelan Museo, joka sijaitsee taiteilija Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemassa ateljeelinnassa, esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää, sekä nykytaidetta. Heinäkuusta alkaen museoon voi polkaista myös kaupunkipyörällä.

Tutustu kiertomatkaehdotelmaamme ohjelma-sivulehdellä!

Voit ladata Laajalahden museot -karttaesitteen omalle koneellesi matkan kuvaus-sivulehdeltä. Kuva: Laajalahden museot

Alvar Aallon kotitalon kadunpuoleista, sulkeutunutta ja ankaraa julkisivua pehmentävät kasvillisuus ja pääovelle johtava liuskekivipolku. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Luonnonkauniin ympäristön lisäksi kohteita yhdistää mielenkiintoinen arkkitehtuuri, ja se, että ne ovat aiemmin olleet koteja ja/tai työtiloja.
Gallen-Kallelan Museo, Espoo
Gallen-Kallelan museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Kuva: GKM / Saana Kytömäki
Gallen-Kallelan Museo, Espoo
Gallen-Kallelan museorakennuksen arkkitehtuuri on sekoitus erilaisia rakennustaiteen tyylejä. Kuva: GKM / Saana Kytömäki
Gallen-Kallelan Museo, Espoo
Akseli Gallen-Kallela suunnitteli Tarvaspään ateljeelinnan työskentely- ja näyttelytilakseen. Kuva: GKM / Saana Kytömäki
Seurasaaren ulkomuseo, Helsinki
Seurasaaren ulkomuseo on perustettu vuonna 1909. Kuva: Seurasaari
Seurasaaren ulkomuseo, Helsinki
Seurasaaren ulkomuseon museorakennukset on tuotu Suomen eri maakunnista. Kuva: Seurasaari
Seurasaaren ulkomuseo, Helsinki
Museorakennusten sisällä voi tutustua myös esineiden avulla 1800- ja 1900-lukujen arkielämään. Kuva: Seurasaari
Aallon toimisto, Riihitie
Aallon arkkitehtitoimisto sijaitsi Riihitiellä siihen saakka, kunnes Tiilimäen toimistorakennus valmistui vuonna 1955. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aallon Ateljee, Helsinki.  Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aallon ateljee on nykyisin Alvar Aalto -säätiön päätoimipaikka ja suosittu arkkitehtuurimatkailijoiden vierailukohde. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Villa Gyllenberg, Helsinki
Villa Gyllenberg sijaitsee Kuusisaaren lounaisrannalla. Kuva: Tomi Parkkonen
Villa Gyllenberg, Helsinki
Villa Gyllenberg esittelee Ane ja Signe Gyllenbergin taidekokoelmaa heidän entisessä kodissaan. Kuva: Jussi Tiainen
Tamminiemi, Helsinki
Tamminiemi on ollut kolmen presidentin, Risto Rytin, Gustaf Mannerheimin ja Urho Kekkosen virka-asunto. Kuva: Tamminiemi
Tamminiemi, Helsinki
Tamminiemeä esitellään autenttisessa, presidentti Kekkosen aikaisessa 1970-luvun asussa. Kuva: Tamminiemi
Tamminiemen huvimaja, Helsinki
Tamminiemen museoalueella sijaitsee myös viehättävä huvimaja. Kuva: Tamminiemi
Didrichsenin taidemuseo, Helsinki
Didrichsenin taidemuseon on suunnittellut arkkitehti Viljo Revell. Kuva: Rauno Träskelin
Didrichsenin taidemuseo, veistospuisto, Helsinki
Didrichsen taidemuseota ympäröi julkinen veistospuisto. Kuva: Rauno Träskelin
Didrichsenin taidemuseo, Helsinki
Didrichsen taidemuseossa järjestetään vuosittain 2-3 vaihtuvaa näyttelyä. Kuva: Rauno Träskelin

Ohjelma

Päivä 1: Gallen-Kallelan Museo

Ota suunta kohti Espoon Tarvaspäätä ja tutustu päivän aikana omatoimisesti tai yleisöopastuksella Gallen-Kallelan Museoon! Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemassa ateljeelinnassa riittää nähtävää vaikka koko päiväksi. Museokaupan tuotevalikoimasta on myös helppo valita mieleinen muisto museopäivästä.

Museon ateljeerakennuksen vieressä sijaitsee museon kahvila-ravintola, joka palvelee asiakkaita ympäri vuoden ja on auki pääsääntöisesti kuten museokin. Nappaa täältä joko kahvi mukaan tai nauti lounaasta pidemmän kaavan mukaan.

Hyödyllistä tietoa

Osoite:

Gallen-Kallelantie 27, 02600 Espoo

Hyppää nelosen ratikkaan ja suuntaa kohti Munkkiniemeä ja tutustu Alvar Aaltoon ja hänen tarinaansa opastetuilla yleisökierroksilla Alvar Aallon kotitalossa ja ateljeessa. Arkkitehdin kodikas, intiimi työskentely- ja asuinrakennus valmistui vuonna 1936. Aallon arkkitehtitoimisto toimi Riihitiellä sijaitsevassa rakennuksessa vuoteen 1955 saakka, jolloin erillinen ateljee rakennus valmistui Tiilimäelle. Vierailulle on varattu aikaa noin tunti. Varsinainen opastus kestää noin 30 minuuttia, jonka jälkeen ehtii vielä kierrellä talossa omaan tahtiin, valokuvata sekä tehdä ostoksia museokaupassa.

Munkkiemen alueella on paljon myös viihtyisiä kahviloita, ravintoloita sekä pikkuputiikkeja, joissa kannattaa poiketa päivän aikana.

Hyödyllistä tietoa

Alvar Aallon ateljeeseen ja kotitaloon pääsee tutustumaan vain opastetun kierroksen yhteydessä. Opastetuille kierroksille otetaan 5 hlöä / kierros.

Lue lisää opastuksista täältä.

Osoitteet:

Alvar Aallon ateljee, Tiilimäki 20, 00330 Helsinki

Alvar Aallon kotitalo, Riihitie 20, 00330 Helsinki

Laajalahden museoiden kierros jatkuu kolmantena päivänä Meilahden puolelle, jossa vierailijoita odottaa presidenttiemme virka-asunto Tamminiemi. Erityisesti presidentti Kekkosen kotina tunnettu Tamminiemi on museokohde, jossa pääset raottamaan verhoa vallan ja politiikan kulisseihin. Museokahvilassa voit vierailun yhteydessä nauttia monenlaisia kahvilaherkkuja sekä lounasta aivan meren äärellä.

Tamminiemen vierailun yhteyteen kannattaa yhdistää myös seikkailu hieman kauemmas menneisyyteen. Lähellä sijaitseva Seurasaaren ulkomuseo on lyhyen kävelymatkan päässä Tamminiemestä. Seurasaaren ulkomuseossa historian havina on varsinkin keskikesällä käsin kosketeltavissa kun museotalot avaavat ovensa vierailijoille. Seurasaaressa palvelee myös museokahvila, ravintola sekä uudistettu museokauppa, jonka valikoimista löytyy muun muassa vanhan ajan makeisia sekä monipuolinen kirjavalikoima.

Hyödyllistä tietoa

Lue lisää Tamminiemen opastuksista täältä.

Lue lisää Seurasaaren opastuksista täältä.

Osoitteet: 

Tamminiemi, Seurasaarentie 15, 00250 Helsinki

Seurasaari, Seurasaari, 00250 Helsinki

Helsingin idyllinen Kuusisaari on matkaehdotelmamme neljännen päivän kohde. Kuusisaaren kätköissä sijaitsevat Didrichsenin taidemuseo ja Villa Gyllenberg tarjoavat yhdessä taidemuseokokemuksen, jota muistellaan vielä pitkään vierailun jälkeenkin.

Vierailu alkaa Didrichsenin taidemuseolta, jossa tutustutaan Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin monipuoliseen taidekokoelmaan sekä vuosittain vaihtuvaan näyttelyyn. Arkkitehti Viljo Revellin suunnittelema rakennus tuo myös aivan omanlaisensa tilallisen kokemuksen taidemuseossa vierailevalle. Rakennusta ympäröi myös julkinen veistospuisto, johon kannattaa myös vierailun aikana tutustua.

Kivenheiton päässä Didrichsenin taidemuseolta sijaitsee Ane ja Signe Gyllenbergin koti–ja taidemuseo. Villa Gyllenbergissä tutustutaan kattavaan taidekokoelmaan, joka koostuu ensisijaisesti suomalaisesta taiteesta 1700-luvulta 1970-luvulle. Museossa on myös pieni kahvila, josta on kauniit näkymät merelle.

Hyödyllistä tietoa

Lue lisää Didrichsenin taidemuseon sivuilta.

Lue lisää Villa Gyllenbergin sivuilta.

Osoitteet:

Didrichsenin taidemuseo, Kuusilahdenkuja 1, 00340 Helsinki

Villa Gyllenberg, Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Alvar Aallon ateljee

Helsinki / 1954-55, 1962-63

Ateljee valmistui Alvar Aallon arkkitehtitoimiston käyttöön vuonna 1955. Vuosikymmen oli aktiivista aikaa arkkitehtitoimistolle ja suurten toimeksiantojen takia toimisto tarvitsi lisää työtilaa. Rakennus on kävelymatkan päässä Aallon omasta talosta, jossa arkkitehtitoimisto aiemmin sijaitsi. Alvar Aallon ateljee kuuluu Aallon 50-luvun rakennusten parhaimmistoon. Aallon arkkitehtitoimisto muutti valkoiseen ateljeerakennukseen heti sen valmistuttua ja monet…

Alvar Aallon kotitalo

Helsinki / 1935-36

Vuonna 1934 Aino ja Alvar Aalto hankkivat tontin Helsingin Munkkiniemestä Riihitieltä lähes luonnonvaraisesta ympäristöstä ja alkoivat suunnitella omaa taloa. Rakennus valmistui vuonna 1936 Aaltojen kodiksi ja ateljeeksi. Aallot suunnittelivat rakennuksen, jonka yksinkertaiset, luonnolliset materiaalit pehmentävät modernin arkkitehtuurin muotokieltä. Oman kotitalon suunnittelu antoi myös mahdollisuuden erilaisiin rakenne- ja materiaalikokeiluihin. Aallon…

Gallen-Kallelan Museo

Helsinki

Museo sijaitsee taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelemassa ateljeelinnassa.
Vaihtuvat näyttelyt esittelevät hänen ja aikalaistensa taidetta, elämää sekä nykytaidetta

Tamminiemi

Helsinki

Presidenttien entinen virka-asunto, joka raottaa verhoa vallan ja politiikan kulisseihin.
Museota esitellään presidentti Urho Kekkosen (1900 –1986) aikaisessa 1970-luvun asussa.

Seurasaari

Helsinki

Seurasaari on Helsingin vihreä olohuone, josta löytyy talonpoikainen Suomi pienoiskoossa.

Villa Gyllenberg

Helsinki

Suomalaista taidetta 1800–1900-luvuilta, vanhempaa eurooppalaista taidetta ja laaja kokoelma. Helene Schjerfbeckin taidetta pysyvästi esillä. Lisäksi vaihtuvia näyttelyitä vuosittain.

Didrichsenin taidemuseo

Helsinki

Taidemuseo ja veistospuisto meren rannalla. Vaihtuvia näyttelyitä, kokoelmissa suomalaista ja kansainvälistä kuva- ja veistotaidetta sekä muinaisten korkeakulttuurien esineistöä.

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

HUOM! Tämä on omatoimikierros – kohteisiin on tehtävä erilliset varaukset omatoimisesti.

Saapumisohjeet:

Tiedustelut ja varaukset

Alvar Aalto -säätiö
Gallen-Kallelan Museo

Gallen-Kallelantie 27

02600 , Espoo

Didrichsenin taidemuseo
Villa Gyllenberg

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.