11.10.2024

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen vihkiäisjuhlasta 65 vuotta 7.11.2024

Lue uutinen
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen pääsisäänkäynnin edessä käveleviä ihmisiä.
Jyväskylän yliopiston päärakennus on kampuksen tunnetuin rakennuskokonaisuus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

7.11.2024 klo 18.00
Jyväskylän yliopiston juhlasali C1, Seminaarinkatu 15, Jyväskylä

Alvar Aalto suunnitteli 1950-luvun alussa Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun, nykyisen yliopiston, lisärakennukset. Aalto voitti arkkitehtuurikutsukilpailun vuonna 1951 URBS-suunnitelmallaan. Punatiilinen rakennuskokonaisuus, Aallon kampus, kohosi Jyväskylän Seminaarinmäelle vuosina 1954–1959.

Näyttävin ja suurin rakennuksista on päärakennus, jonka sijainti korkealla maastossa korostaa sen asemaa. Rakennus jakautuu julkiseen juhlasaliosaan kahvioineen ja marmorilattiaisine auloineen sekä hallintosiipeen, jossa on tiloja hallinnolle ja opetukselle. Osien väliin on sijoitettu läpikulkuhalli, josta on suora kulku vanhalta seminaarinaikaiselta alueelta uudemmalle Aallon kampukselle.

Vihkiäisjuhlaa vietettiin toukokuussa 1959, kun päärakennus oli saatu kalustettua. Tervetuloa kuulemaan ja katsomaan, millaista juhlaa tuolloin vietettiin! Tilaisuudessa yliopiston tiedemuseon palvelupäällikkö Pirjo Vuorinen kertoo juhlan taustoista. Tilaisuudessa kuullaan mm. alkuperäinen, virolaisen, Ruotsissa asuneen Eduard Tubinin säveltämä ja runoilija Toivo Lyyn sanoittama juhlakantaatti, joka oli tehty vihkiäisjuhlaa varten. Lisäksi nähdään otteita vuonna 1959 filmille kuvatusta juhlasta.

Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskuksen tiedemuseo ja Alvar Aalto -seura. Vapaa pääsy. 

Lisätietoja: