30.8.2024

Aalto Aesthetics -monitaidetapahtuma valaisee Seinäjoen lokakuussa

Lue uutinen
Aalto Aesthetics 2023, kuva: Kalle Marjamäki
Aalto Aesthetics 2023, kuva: Kalle Marjamäki

Kahdeksatta kertaa järjestettävä Aalto Aesthetics tuo jälleen valoa lokakuisiin iltoihin Seinäjoen Aalto-keskuksen ympäristössä. Valoa, ääntä ja erilaisia median muotoja yhdistelevä monitaidetapahtuma kutsuu kaikenikäiset mielenkiintoisen taiteen pariin. 

Ilmaistapahtuma järjestetään tänä syksynä kaksipäiväisenä, perjantaina ja lauantaina 25.-26.10.2024. Kesäisin pirskahtelevan ja eloisan Seinäjoen kaupunkikulttuuri kehittyy myös syys- ja talvikaudella, ja Aalto Aestheticsiin voi piipahtaa kuka vaan vaikkapa matkalla teatteriin, konserttiin tai illalliselle, tai poiketa leppoisalla iltakävelyllä. 

“Seinäjoen Kaupunkikulttuuri ja Aalto-keskus ansaitsee arvoisensa tapahtuman myös syyskaudelle. Tätä tapahtumaa on tehty kunnianhimolla Aallon rakennuksia, ajatuksia ja tunnelmaa arvostaen. On upeaa nähdä keskus uudenlaisessa valossa ja tällä kertaa kokemuksellisuutta on kyetty pidentämään kaksipäiväiseksi”, valottaa tapahtuman taustoja Petteri Lehtola.

Seinäjoen kaupungin kanssa yhteistyössä toteutettava Aalto Aesthetics näkyy ja kuuluu erityisesti arkkitehtonisesti merkittävän Aalto-keskuksen ympäristössä niin sisätiloissa kuin ulkonakin, sekä myös tapahtumakaupungin keskustassa. Vuosi vuodelta yhä useampi yritys on pitänyt ovet auki myöhempään, ja kävijät ovatkin ottaneet pidemmät aukiolot vastaan ilolla, kun iltakävelyn päätteeksi on voinut suunnata vaikkapa kaakaolle tai vähintäänkin näyteikkunaostoksille. Aalto-keskus ja sen lähiympäristö puistoineen tarjoaa puitteet monialaisille elämyksille valotaiteesta videoteoksiin ja äänimaisemiin.

Form Finding lumoaa Lakeuden Ristin
Aalto Aesthetics täyttää Aalto-keskuksen rakennukset ja niiden pinnat valon leikillä. Vuoden 2024 pääteos, helsinkiläisen suunnittelija-videotaiteilija Janne Aholan teos Form Finding  tekee kunniaa Seinäjoen ajattomalle maamerkille, Lakeuden Ristille. Vaikka torni on valaistu aiemminkin, varsinaisena teoksen osana se ei ole ollut ennen. Form Finding saa tornin pinnan jatkuvaan muodonmuutokseen, ja etsimään identiteettiään yhä uudelleen. Teoksen inspiraatio löytyy Alvar Aallon tunnetusta Nojatuoli 41:stä, eli tutummin Paimio-tuolista.

Muut Aalto Aesthetics -teokset julkaistaan syksyn aikana, ja monipuolisen kokonaisuuden kuratoinnista vastaa Joakim Udd, joka viimeistelee parhaillaan valosuunnittelun maisterin opintoja Teatterikorkeakoulussa ja työskentelee valotaiteilijana sekä valosuunnittelijana.

“Tapahtumassa esillä olevat teokset ovat osittain valikoituneet avoimen haun kautta ja alueen reitti on suunniteltu koettavaksi dramaturgiseksi kokonaisuudeksi. Tänä vuonna päästään näkemään teoksia hyvinkin laajalla toteutustekniikalla. Erikoismainintana teos, joka toteutetaan 1950-luvulla suuriin eurooppalaisiin teattereihin saapuneella analogisella projisointitekniikalla Aallon kirjaston julkisivuun. Aalto Aestheticsista on muodostunut Seinäjoen, sekä Suomen syksyyn merkittävä taidetta esittelevä tapahtuma, joka toteutuu kaikille saavutettavana ja jonka miljöön kannustan jokaisen tulevan kokemaan.”
Aalto Aesthetics -tapahtuman tuottamisesta vastaa Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Seinäjoen kaupungin sekä pääyhteistyökumppaninsa Sun Effectsin kanssa, sekä lukuisat muut yhteistyökumppanit. Tapahtuman koko ohjelma, kumppanit ja aikataulut julkaistaan syksyn aikana. 


Tapahtuma järjestetään tänä syksynä nykymuodossaan todennäköisesti viimeistä kertaa, ja sen jatkolle etsitään parhaillaan ratkaisua.

Lisätietoja: Aalto Aestheticsin Facebook-sivulta sekä Instagramista @aaltoaesthetics.

AALTO AESTHETICS
25.-26.10.2024
Aalto-keskus, Koulukatu 21, 60100 Seinäjoki
Tapahtuma avoinna molempina päivinä klo 18-23