Tee oma Aalto-maisemasi Kouvolassa

Tutustu matkavinkkiin
Tehtaanmäen koulun aula. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Tehtaanmäen koulun aulan puupanelointi tuo tilaan lämpöä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Etusivu > Matkailuvinkit > Tee oma Aalto-maisemasi Kouvolassa

Kierros tutustuttaa historialliseen Anjalan Kulttuuripuistoon ja Tehtaanmäen asuinalueeseen. 1870-luvulla syntynyt teollisuusyhdyskunta Tehtaanmäellä sai modernia täydennystä, kun Aalto palkattiin 30-luvulla suunnittelemaan Anjalan paperitehdasta ja asuntoja tehtaan työntekijöille. Syntyi uudenlainen työväestön maailma: vihreä, yhteisöllinen, joen katveeseen rakennettu kokonaisuus, jossa asuttiin, käytiin koulua, harrastettiin ja tehtiin töitä.

Alueen kerroksellisuus näkyy yhä. Kivikautinen asuinalue rakennetun kylän keskellä nivoo nykyisyyden menneeseen. Vanhimmat tehdasrakennukset ovat 1800-luvulta, Aallon suunnittelemat talot vuosilta 1937-1956. Aalto suunnitteli Tehtaanmäelle tehdasrakennuksia, Rantalinjan paritalot vuoromestareille, Tervalinjan rivitalot työläisille, Mäntyrinteen tilavat Insinööritalot ja kolme kerrostaloa tehtaan virkailijoille.

Arki Aallon taloissa jatkuu yhä, alue on edelleen alkuperäisessä käytössä. Näillä elämän näyttämöillä asutaan, pelataan tennistä ja käydään töissä. Kierroksella pääset astumaan alueeseen, Aallon rakennuksiin, ja tutustumaan myös sisäkohteeseen.

Kierros jatkuu kahden tunnin veneretkellä villinkarulle Kymijoelle. Kymijoki erottaa Inkeroisten taajaman Anjalasta ja on ollut monen historiallisen tapahtuman näyttämö. Matkalla kuulet Kymijoen hurjistakin vaiheista ja koet rannan asuinalueet uudesta näkökulmasta. Retkellä nautitaan nuotiokahvit joen rannalla.

Illallinen nautitaan Ankkapurhan Helmessä, herkullisen, suomalaisen ruoan parissa.

Aktiivisen päivän kruunaa rentouttava sauna ja illanistujaiset saunatuvalla. Illallisen voi halutessaan tilata saunatuvalle.

Yöpyminen tapahtuu Nuorisokeskus Anjalan tiloissa historiallisessa kartanomiljöössä luonnon rauhassa. Nuorisokeskus Anjalassa majoitut kodikkaissa huoneistoissa, joissa on 3-4 makuuhuonetta sekä yhteiset oleskelu-, wc- ja suihkutilat.

Palvelun tuottaa Ankkapurhan kulttuurisäätiö, joka toimii Nuorisokeskus Anjalan taustalla. Nuorisokeskus Anjala on voittoa tavoittelematon yhteiskunnallinen yritys. Ostamalla palveluita meiltä tuet suomalaista nuorisotyötä ja kulttuuriperintöä!

Toisena päivänä on sinun vuorosi!

Matka huipentuu taidetyöpajaan Taidekeskus Antareksessa Sippolassa. Sippola on vanha ja idyllinen maaseutukylä noin 20 kilometriä Ankkapurhan kulttuuripuistosta. Vanhassa meijerissä sijaitseva Antares taidegallerioineen on kyläyhteisön arkea 2000-luvulla.

Antareksen taidetyöpajassa voit yhdistää historian havinan, Aallon muotokielen ja Kymijoen tumman sinen omaksi uniikiksi kokemukseksi ja luoda oman mielenmaisemasi. Työpajan sisältönä joko maisemamaalaus, elävän mallin piirustus, kanteleen soitto tai vapaavalintainen luova työpaja maalaten tai piirtäen.

Kesäkaudella Antareksessa voi tutustua korkeatasoiseen, modernin kuva- ja veistostaiteen näyttelyyn.

Matkan kohokohdat

  • Opastettu kierros Tehtaanmäen asuinalueella, käynti sisäkohteessa.
  • Ankkapurhan koski
  • Veneretki Kymijoella ja nuotiokahvit
  • Anjalan kartanon pihapiiri
  • Saunailta Ankkapurhan kulttuuripuistossa
  • Workshop Taidekeskus Antareksessa
  • Taidenäyttely Antareksessa
Veneretki, Kymijoki
Veneretki, Kymijoki
Ravintola Ankkapurhan Helmessä on arkisin tarjolla raikas buffetlounas.
Ravintola Ankkapurhan Helmessä on arkisin tarjolla raikas buffetlounas.
Veneretken nuotiokahvit.
Veneretken nuotiokahvit.
Taidekeskus Antares sijaitsee entisessä meijerirakennuksessa.
Taidekeskus Antares sijaitsee entisessä meijerirakennuksessa.
Taidekeskus Antares esittelee kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta.
Taidekeskus Antares esittelee kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta.
Anjalan kartano ja Nuorisokeskus Anjala sijaitsevat Känkkäränmäen virkistysalueen välittömässä läheisyydessä.
Anjalan kartano ja Nuorisokeskus Anjala sijaitsevat Känkkäränmäen virkistysalueen välittömässä läheisyydessä.

Tee oma Aalto-maisemasi Kouvolassa

Kesto

2 pv

Esteetön reitti

Ei

Saatavuus

touko-syyskuu

Sähköposti