Takaisin listaukseen

Wolfsburgin Pyhän Hengen kirkko ja seurakuntakeskus

Osoite: Röntgenstraße 81, 38440 Wolfsburg, Saksa Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Teemat: Kirkot, Kulttuurirakennukset

Aukioloajat

Kirkko on auki ympärivuoden
Päivittäin kello 9:00-18:00

Alvar Aallon suunnittelemaan rakennuskokonaisuuteen kuuluu kirkko, seurakuntarakennus, pappila ja lastentarha. Rakennukset muodostavat tiiviin ryhmän, joka kääntää selkänsä muuhun ympäröivään maisemaan, samalla luoden sisäpihamaisen rakennuskokonaisuuden. Aalto aloitti työt kokonaisuuden parissa tammikuussa 1960, mutta se noudatti pääpiirteittäin Aallon ehdotusta kansainväliseen tanskalaiseen kirkkokilpailuun vuodelta 1958.

Pyhän Hengen kirkko avautui yleisölle vuonna 1962. Kirkkosalin hallitseva teema on katto, joka kohoaa alttarin takaa lattiatasosta korkeaksi holviksi. Pitkittäislaudoitus levittäytyy viuhkamaisesti betonirakenteen lomassa peittämään koko kattopinnan. Kattorakenteen ensisijainen syy on akustiikassa mutta sen on arvioitu symboloivan myös kättä, joka suojelee kirkonkävijöitä. 

Kirkon korkealle sijoitetut ikkunat taittavat aamu- ja iltapäiväauringon epäsuoraksi hajavaloksi. Alttarin oikealla puolella on kattoikkunan valaisema kastekappeli, joka ulkopuolelta antaa vaikutelman rakennukseen liitetystä tornista. Kirkon 32 metriä korkea kellotorni muodostuu kahdesta pystysuuntaisesta betonilevystä ja neljästä hyllystä niiden välissä.

Seurakuntakeskus on viuhkanmuotoinen, yksikerroksinen rakennus, jossa on kaksi luokkahuonetta rippikoululaisille, sali, kokoushuone, kerhohuone ja keittiö, kaikki sisäänkäynnin ympärille ryhmiteltyinä. Pappila on puolitoistakerroksinen suorakulmio, jossa on toimistotilojen lisäksi neljä asuntoa seurakunnan virkailijoille.

Wolsburgin kirkko ja seurakuntakeskus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Alttarin takaa holviksi kohoava katto on Wolsfburgin kirkon sisätilojen katseenvangitsija. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Alvar Aallon suunnittelemaan rakennuskokonaisuuteen kuuluu kirkko, seurakuntarakennus, pappila ja lastentarha. Rakennukset muodostavat tiiviin ryhmän, joka kääntää selkänsä muuhun ympäröivään maisemaan, samalla luoden sisäpihamaisen rakennuskokonaisuuden.
Wolfsburgin kirkon kellotorni
Wolfsburgin kellotorni nousee 32 metrin korkeuteen. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Wolfsburgin kirkon kattoikkuna
Kastekappelin kattoikkuna antaa ulkopuolelta vaikutelman rakennukseen liitetystä tornista. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Wolfsburgin kirkkosali
Wolfsburgin kirkkosalin yksityiskohtia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Wolfsburgin seurakuntakeskuksen pääsisäänkäynti
Wolfsburgin seurakuntakeskuksen pääsisäänkäynti. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Wolfsburgin seurakuntakeskus
Wolsburgin kirkon seurakuntakeskuksen aulatila. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Wolfsburgiin

Wolfsburg sijaitsee noin 230 kilometrin päässä Saksan pääkaupungista Berliinistä. Helsingistä Berliiniin on useita lentoja päivässä. Berliinistä Wolfsburgiin on useita junayhteyksiä päivittäin ja matka-aika on noin tunti. Wolfsburgin juna-asemalta on Aallon suunnittelemaan Wolfsburgin kirkkoon on matkaa noin 3 kilometriä. Saadaksesi lisätietoa paikallisesta liikenteestä Wolfsburgissa, klikkaa tätä linkkiä.