Takaisin listaukseen

Wolfsburgin kulttuurikeskus

Osoite: Porschestraße 51, 38440 Wolfsburg, Saksa Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Teemat: Kirjastot, Kulttuurirakennukset

Aukioloajat

Kaupunginkirjasto on avoinna

ma, ti, to, pe 10:00-18:00
ke, la 10:00-14:00
su kiinni

Huom. Loma-aikoina aukioloajoissa voi olla poikkeuksia!

Wolfsburgin kulttuurikeskus Saksassa (Alvar Aalto Kulturhaus) suunniteltiin pienehköön saksalaiseen, autoteollisuuden ympärille rakennettuun kaupunkiin. Alvar Aalto valittiin rakennuksen suunnittelijaksi sillä nuori kaupunki halusi nostaa profiiliaan.

Rakennukseen suunniteltiin tilat kaupunginkirjastolle, kansankorkeakoululle ja nuorisokeskukselle. Nämä kolme eri toimintoa sijoitettiin taidokkaasti yhden katon alle siten että jokainen niistä sai omanlaisensa tilat veistoksellisen julkisivun takana. Kaupunginkirjasto on nykyään ainoa kulttuurikeskuksen alkuperäisistä toimijoista. Rakennuksessa sijaitsee kirjaston lisäksi muun muassa erilaisia liiketiloja, kuten ravintola nimeltä Aalto.

Yksi rakennuksen erityispiirteistä on sen ainutlaatuinen muoto. Rakennuksen julkisivun sommittelu on hyvin geometrinen. Rakennus näyttäytyy kuin se olisi sarja kuusikulmaisia massoja puristettuna yhteen rakennuksen muodostamiseksi.

Kulttuurikeskuksen suunnittelussa Aallolla oli mahdollisuus toteuttaa kokonaistaideteoksen ideaa tinkimättömästi tilaajan salliessa budjetin ja aikataulun ylitykset. Tiloissa on myös persoonallisia ratkaisuja, kuten kattoterassin viereinen avattavalla katolla ja tulisijalla varustettu atriumpiha. Myös rakennuksen monet kattoikkunat tuovat luonnonvalon sisätiloihin.

Rakennuksen julkisivu on Carraran marmoria, sisätilat pääasiassa graniittia ja puuta. Rakennuksen rikkaat yksityiskohdat kuten ovenkahvat ja kiinteät valaisimet sekä myös huonekalut olivat Aallon suunnittelemia. Rakennuksessa on nähtävillä edelleen monia Aallon suunnittelemia kalusteita.

Kaupunginkirjaston lisäksi Wolfsburgin kulttuurikeskuksessa on nykyään tilat kaupungin kulttuurihallinnolle sekä muita liiketiloja. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Wolfsburgrin kulttuurikeskuksen audiotorio. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Rakennukseen suunniteltiin tilat kaupunginkirjastolle, kansankorkeakoululle ja nuorisokeskukselle. Nämä kolme eri toimintoa sijoitettiin taidokkaasti yhden katon alle siten että jokainen niistä sai omanlaisensa tilat veistoksellisen julkisivun takana.
Wolfsburgin kulttuurikeskus atriumpiha
Wolfsburgin kulttuurikeskuksen atriumpiha on yksi rakennuksen erityispiirteistä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Wolfsburg kulttuurikeskus, kattoikkuna
Wolfsburgin kulttuurikeskuksessa on myös paljon erilaisia kattoikkunoita. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Wolfsburgin kulttuurikeskuksen kattoterassi
Wolfsburgin kulttuurikeskuksen kattoterassilla käytettiin paljon kuparia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Wolfsburgin kulttuurikeskus
Wolfsburgin kulttuurikeskuksen interiööreissä käytettiin Aallolle tyypillisiä materiaaleja kuten puuta, marmoria, sauvatiiltä sekä messinkiä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Wolfsburgin kulttuurikeskuksen kattoterassi
Wolfsburgin kulttuurikeskuksen kattoterassi. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Wolfsburgiin

Wolfsburg sijaitsee noin 230 kilometrin päässä Saksan pääkaupungista Berliinistä. Helsingistä Berliiniin on useita lentoja päivässä. Berliinistä Wolfsburgiin on useita junayhteyksiä päivittäin ja matka-aika on noin tunti. Wolfsburgin juna-asemalta on Aallon suunnittelemaan kulttuurikeskukseen matkaa noin 1 kilometri.

Wolfsburgin kulttuurikeskukseen voi tutustua omatoimisesti rakennuksen ulkopuolelta sekä sisäpuolelta kaupunginkirjaston aukioloaikojen puitteissa.