Takaisin listaukseen

Villa Tammekann

Osoite: Kreutzwaldi, Tartu, Estonia Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 8 € tai 10 € / henkilö

Opastukset: Alle 20 hengen ryhmille opastus lisämaksusta. Omatoiminen vierailu mahdollista, mutta nettisivuihin tutustumista etukäteen suositellaan.

Teemat: Aallon kodit

Kotisivu: https://www.villatammekann.fi/

Aukioloajat

toukokuu-syyskuu 2022
Matkailusesongin aikana vuonna 2022 pienillä ryhmillä ja yksittäisasiakkailla on mahdollisuus tutustua Villa Tammekanniin seuraavina lauantaisin kello 14-15. Ennakkovaraus on tehtävä sähköpostitse e-turist@e-turist.ee.

Tartossa sijaitseva Turun yliopiston ja Tarton yliopiston Granö-keskus avattiin huhtikuussa 2000.

Granö-keskus sijaitsee talossa, jonka Alvar Aalto suunnitteli professori August Tammekannin perheen omakotitaloksi vuonna 1932. Turun Yliopistosäätiö osti rakennuksen Tammekannin lapsilta vuonna 1998, ja Villa Tammekann korjattiin vastaamaan mahdollisimman tarkasti Alvar Aallon alkuperäistä suunnitelmaa. Turun Yliopistosäätiö palkittiin vuonna 2001 arvostetulla EuropaNostra -mitalilla.

Keskus on nimetty Turun yliopiston entisen rehtorin ja Tarton yliopiston maantieteen professorin J. G. Granön mukaan. J. G. Granö oli yksi kuudesta Tarttoon 1920-luvun alussa kutsutusta suomalaisesta professorista, ja hän toimi ansiokkaasti suomalais-virolaisen yliopistoyhteistyön hyväksi perustaen esimerkiksi maantieteen suomalais-virolaisen koulukunnan.

Granö-keskuksesta on kehittynyt viime vuosina tiederesidenssi. Tutkijoiden jakso Granö-stipendi kestää yleensä viikosta kahteen. Pihatalossa asuvan residenssivastaavan jakso kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen. Villa Tammekannin kotoisa ilmapiiri mahdollistaa uusien ideoiden synnyn ja rauhallisen, inspiroivan sekä tuotteliaan työjakson.

G. Granön poika, akateemikko Olavi Granö on ollut Turun yliopiston ja Tarton yliopiston yhteistyökeskuksen aloitteentekijä.

Villa Tammekann hyväksyttiin vuonna 2012 Iconic Houses -verkostoon.

Villa Tammekann
Villa Tammekannin kotoisa ilmapiiri mahdollistaa uusien ideoiden synnyn ja rauhallisen, inspiroivan sekä tuotteliaan työjakson. Kuva: Granö-keskus.

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Tarttoon

Tartto sijaitsee Tallinnasta 185 km etelään. Autolla matka kestää ilman taukoa noin 2 t 15 min. Julkiset kulkuneuvot – bussi ja juna – ovat toimivia ja hinnaltaan edullisia.

Villa Tammekann sijaitsee noin yhden kilometrin päässä Tarton historiallisesta keskustasta Tähtveren puiston laidalla.

Opastetut kierrokset

Alle 20 hengen ryhmille opastus lisämaksusta. Omatoiminen vierailu mahdollista, mutta nettisivuihin tutustumista etukäteen suositellaan.

Lisätietoa

Opastetut kierrokset

Opastetun vierailun kesto on noin 30 minuuttia. Opastus käsittää Villa Tammekannin arkkitehtuurin ja historian sekä nykykäytön. Opastusta voidaan etukäteen sopimalla painottaa johonkin em. aihealueista.

Vierailut Villa Tammekanniin tulee varata mielellään hyvissä ajoin etukäteen. Granö-keskus on tutkijaresidenssi, jota leimaa kodinomaisuus. Vierailun aikana käytössä oleviin majoitustiloihin ei ole mahdollista päästä. Ulkokenkien käyttö sisätiloissa ei ole mahdollista. Kengät riisuttavassa eteisessä tai käytettävä talossa saatavilla olevia kenkäsuojia.

Pienille ryhmille (10-19 henkilöä) pääsymaksu on 10 €/ henkilö. Opastuksen lisämaksu on 50 €. Vierailun voi tehdä myös omatoimisesti. Tällöin kannattaa tutustua etukäteen mm. verkkosivuilta löytyvään materiaaliin.

Suurempien ryhmien (20+) pääsymaksu on 8 € / henkilö. Hintaan sisältyy opastus. Opastukset ovat joko suomeksi tai englanniksi.

Matkailusesongin aikana vuonna 2021 pienillä ryhmillä ja yksittäisasiakkailla on mahdollisuus tutustua Villa Tammekanniin seuraavina lauantai -päivinä kello 14-15: 9.7., 30.7, 7.8., 14.8., 28.8. ja 4.9.

Edellyttää ennakkovarausta ja -maksua e-turist@e-turist.ee

Hyvä tietää:

  • Vain ennakkovarauksella, joka on tehtävä hyvissä ajoin ennen matkaa
  • Pienet ryhmät (alle 20 henkeä): opastus lisämaksusta (50 €)
  • Keskus toimii tutkijoiden majoitus- ja työtiloina, joten kaikki tilat eivät ole nähtävissä vierailun aikana
  • Sisälle ei ulkokengillä, kenkäsuojat talon puolesta
  • Talon pihalle tai sen eteen ei ole mahdollista pysäköidä