Takaisin listaukseen

Villa Kokkonen

Osoite: Tuulimyllyntie 5, 04400 Järvenpää Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 12 € - 18 € / henkilö

Opastukset: Lue lisää Villa Kokkosen opastetuista kierroksista ja palveluista sekä ohjeet kierroksen varaamiseen Villa Kokkosen kotisivuilta.

Teemat: Aallon kodit, Musiikki

Kotisivu: Villa Kokkonen

Alvar Aallon piirtämien yksityiskotien joukossa Villa Kokkonen (1967-1969) on harvinaisuus, koska se on ainoa toteutettu taiteilijakoti Aallon tuotannossa. Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Villa Kokkosessa 27 vuotta. Talon rakennustaiteellisena sydämenä on konserttisali. Tuusulanjärven taiteilijayhteisön tarina olisi päättynyt Jean Sibeliuksen kuolemaan vuonna 1957, ellei Joonas Kokkonen olisi perunut muuttoaikeitaan Helsinkiin. Hän hankki rantatontin Järvenpään kaupungilta ja sai kotinsa suunnittelijaksi Suomen tunnetuimman arkkitehdin.

Vierailu Villa Kokkosessa on elämyksellinen matka taiteilijakodin historiaan ja nykypäivään. Villa Kokkonen on yksikerroksinen ja monimuotoinen puutalo, joka kylpee luonnonvalossa. Talo on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta Elina Viitailan ja Antti A. Pesosen taiteilijakotikierroksilla matkailijat pääsevät myös kokemaan talon tarinan ja nauttimaan konserttisalin erinomaisesta akustiikasta. Villa Kokkosen isäntäparin tervetulotoivotus kiteyttää Villa Kokkosen tunnelman: ”Tervetuloa vierailulle Alvar Aallon suunnittelemaan taiteilijakotiin, jonka sydämenä on arvoflyygeli ja konserttisali!”

Villa Kokkonen valittiin vuonna 2012 ensimmäisten suomalaistalojen joukossa Iconic Houses -verkostoon, johon kuuluu maailman tunnetuimpia talomuseoita.

Alvar Aalto ja säveltäjä Joonas Kokkonen ystävystyivät ollessaan yhtä aikaa Suomen Akatemian jäseniä. Villa Kokkosen ensimmäiset luonnokset syntyivät tontilla käynnin jälkeen yhteisellä aterialla. Viuhkanmuotoinen talo jakautuu kolmeen osaan: makuuhuoneet ja keittiö, ruokailu- ja olohuone, sekä suurimpana säveltäjän työhuone, joka hallitsee taloa.

Aalto piirsi Kokkosen työhuoneen flyygelin ympärille. Huone tarjosi työrauhan lisäksi säveltäjälle mahdollisuuden järjestää kamarimusiikkikonsertteja, joiden ajaksi äänieristävä olohuoneen ovi suljettiin. Tällä välin perhe saattoi jatkaa tavallista arkeaan mukavan kodin muissa osissa.

Länteen viettävällä tontilla on kolme rakennusta. Päärakennuksesta laskeutuva pergola johdattelee saunalle, jonka luona on vapaamuotoinen uima-allas. Autotalli sijaitsee erillisenä rakennuksena sisääntulotien varressa. Talo ja sauna on rakennettu hirsistä ja verhoiltu kapealla, tummalla pystylaudoituksella. Puiden suojaan kätkeytyvällä talolla ei ole varsinaista pääjulkisivua; rakennusryhmästä syntyy suorastaan sulkeutunut vaikutelma.

Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen musiikin ehdoilla. Kuva: Mestart Oy.

Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen ovat Villa Kokkosen lämminhenkinen isäntäpari. Kuva: Mestart Oy.

Vierailu Villa Kokkosessa on elämyksellinen matka taiteilijakodin historiaan ja nykypäivään. Talo on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta Elina Viitailan ja Antti A. Pesosen taiteilijakotikierroksilla matkailijat pääsevät myös kokemaan talon tarinan ja nauttimaan konserttisalin erinomaisesta akustiikasta.
Villa Kokkonen Järvenpäässä 1967-1969
Villa Kokkonen on avoinna kävijöille ympärivuotisesti. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Taiteilijakotikierros Villa Kokkonen Järvenpäässä
Tuusulanjärvi
Villa Kokkonen sijaitsee Tuusulanjärven läheisyydessä. Kuva: Visit Tuusulanjärvi

Lisää tietoa

Tutustu Villa Kokkosen palveluihin ja varaa paikkasi taiteilijakotikierrokselle osoitteessa www.villakokkonen.fi

 

Kohde kartalla

1. Villa Kokkonen

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Villa Kokkonen

Villa Kokkonen sijaitsee Järvenpäässä noin 40 kilometrin päässä Helsingistä. Villa Kokkonen on yksi Tuusulanjärven matkailualueen ympärivuotisista käyntikohteista. Taloon tutustutaan etukäteen varattavilla opastetuilla taiteilijakotikierroksilla, joka muodostuu ulko-opastuksesta ja pienoiskonsertista.

Järvenpäähän on hyvät julkiset liikkenneyhteydet Helsingistä junalla tai bussilla. Järvenpään keskustasta matka Villa Kokkoseen on noin 3 kilometriä. Järvenpään rautatieasemalta on bussiyhteys Villa Kokkoseen bussilla 21, joka on liikenteessä arkisin ja lauantaisin. Tarkistathan bussin aikataulut ennakkoon Uudenmaan joukkoliikenteen kotisivuiltaJärvenpään taksi palvelee numerossa 09 106 64400. Omalla autolla tullessa pitää huomioida pysäköintialueen rajallisuus aivan rakennuksen lähettyvillä.

Lue lisää Villa Kokkosesta 

Lue lisää Tuusulanjärven alueen nähtävyyksistä

Opastetut kierrokset

Lue lisää Villa Kokkosen opastetuista kierroksista ja palveluista sekä ohjeet kierroksen varaamiseen Villa Kokkosen kotisivuilta.