Takaisin listaukseen

Villa Kokkonen

Osoite: Tuulimyllyntie 5, 04400 Järvenpää Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 10/9€

Opastukset: Lue lisää Villa Kokkosen opastetuista kierroksista ja palveluista sekä ohjeet kierroksen varaamiseen Villa Kokkosen kotisivuilta.

Teemat: Aallon kodit, Musiikki

Kotisivu: Villa Kokkonen

Alvar Aallon piirtämien yksityiskotien joukossa Villa Kokkonen (1967-1969) on harvinaisuus, koska se on ainoa toteutettu taiteilijakoti Aallon tuotannossa. Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Villa Kokkosessa 27 vuotta. Talon rakennustaiteellisena sydämenä on konserttisali. Tuusulanjärven taiteilijayhteisön tarina olisi päättynyt Jean Sibeliuksen kuolemaan vuonna 1957, ellei Joonas Kokkonen olisi perunut muuttoaikeitaan Helsinkiin. Hän hankki rantatontin Järvenpään kaupungilta ja sai kotinsa suunnittelijaksi Suomen tunnetuimman arkkitehdin.

Vierailu Villa Kokkosessa on elämyksellinen matka taiteilijakodin historiaan ja nykypäivään. Villa Kokkonen on yksikerroksinen ja monimuotoinen puutalo, joka kylpee luonnonvalossa.

Villa Kokkonen valittiin vuonna 2012 ensimmäisten suomalaistalojen joukossa Iconic Houses -verkostoon, johon kuuluu maailman tunnetuimpia talomuseoita.

Alvar Aalto ja säveltäjä Joonas Kokkonen ystävystyivät ollessaan yhtä aikaa Suomen Akatemian jäseniä. Villa Kokkosen ensimmäiset luonnokset syntyivät tontilla käynnin jälkeen yhteisellä aterialla. Viuhkanmuotoinen talo jakautuu kolmeen osaan: makuuhuoneet ja keittiö, ruokailu- ja olohuone, sekä suurimpana säveltäjän työhuone, joka hallitsee taloa.

Aalto piirsi Kokkosen työhuoneen flyygelin ympärille. Huone tarjosi työrauhan lisäksi säveltäjälle mahdollisuuden järjestää kamarimusiikkikonsertteja, joiden ajaksi äänieristävä olohuoneen ovi suljettiin. Tällä välin perhe saattoi jatkaa tavallista arkeaan mukavan kodin muissa osissa.

Länteen viettävällä tontilla on kolme rakennusta. Päärakennuksesta laskeutuva pergola johdattelee saunalle, jonka luona on vapaamuotoinen uima-allas. Autotalli sijaitsee erillisenä rakennuksena sisääntulotien varressa. Talo ja sauna on rakennettu hirsistä ja verhoiltu kapealla, tummalla pystylaudoituksella. Puiden suojaan kätkeytyvällä talolla ei ole varsinaista pääjulkisivua; rakennusryhmästä syntyy suorastaan sulkeutunut vaikutelma.

Villa Kokkonen. Kuva: Filippo Zambon / Järvenpään taidemuseo

Villa Kokkonen. Kuva: Filippo Zambon / Järvenpään taidemuseo

Vierailu Villa Kokkosessa on matka taiteilijakodin historiaan ja nykypäivään.

Lisää tietoa

Tutustu Villa Kokkosen palveluihin ja varaa paikkasi taiteilijakotikierrokselle osoitteessa www.villakokkonen.fi

 

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Villa Kokkonen

Villa Kokkonen sijaitsee Järvenpäässä noin 40 kilometrin päässä Helsingistä. Villa Kokkonen on yksi Tuusulanjärven matkailualueen ympärivuotisista käyntikohteista. Taloon tutustutaan etukäteen varattavilla opastetuilla taiteilijakotikierroksilla, joka muodostuu ulko-opastuksesta ja pienoiskonsertista.

Järvenpäähän on hyvät julkiset liikkenneyhteydet Helsingistä junalla tai bussilla. Järvenpään keskustasta matka Villa Kokkoseen on noin 3 kilometriä. Järvenpään rautatieasemalta on bussiyhteys Villa Kokkoseen bussilla 21, joka on liikenteessä arkisin ja lauantaisin. Tarkistathan bussin aikataulut ennakkoon Uudenmaan joukkoliikenteen kotisivuiltaJärvenpään taksi palvelee numerossa 09 106 64400. Omalla autolla tullessa pitää huomioida pysäköintialueen rajallisuus aivan rakennuksen lähettyvillä.

Lue lisää Villa Kokkosesta 

Lue lisää Tuusulanjärven alueen nähtävyyksistä

Opastetut kierrokset

Lue lisää Villa Kokkosen opastetuista kierroksista ja palveluista sekä ohjeet kierroksen varaamiseen Villa Kokkosen kotisivuilta.

Lisätietoa

Kohde pidetään avoinna pop-up tyylisesti syksyllä Joonas Kokkosen syntymäpäivänä 13.11. ja keväällä Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2.