Takaisin listaukseen

Viipurin kirjasto

Osoite: Prospekt Suvorova 4, Viipuri, 188800, Venäjä Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Opastettu kierros 350 RUB per henkilö (n. 5 €)

Teemat: Funktionalismi, Kalkkislammaus, Kirjastot

Kotisivu: Viipurin kirjasto

Aukioloajat

Talviaukioloajat: syyskuu - huhtikuu
Ma-La:
11.00 - 19.00.

Su:
Kiinni
Kesäaukioloajat: toukokuu - elokuu
Ma-Pe:
11.00 - 19.00.

La-Su:
Avoinna vain opastetuilla kierroksilla

Viipurin kirjasto oli yksi ensimmäisistä rakennuksista, jotka tekivät Alvar Aallosta tunnetun maailmalla. Kirjaston kilpailu- ja suunnitteluhistoria liittyy keskeisesti Alvar Aallon siirtymiseen klassismista funktionalismiin. Viipurin kirjastokilpailun yhteydessä kehitetyt ideat säilyivät keskeisinä Aallon toimistossa koko sen toiminnan ajan.

Kaikista Alvar Aallon rakennuksista Viipurin kirjasto on käynyt läpi harvinaisen moninaisia vaiheita. Aalto voitti kirjastokilpailun vuonna 1927 täysin klassistisella ehdotuksella. Suuresta lamasta johtuen kirjaston rakentamista kuitenkin siirrettiin monesti. Kirjaston rakennuspaikka myös vaihtui, ja välillä sille myönnetyt varat menivät Hirvi-patsaan pystytykseen kirjaston edustalle. Lopulta kirjasto valmistui vuonna 1935, ja silloin rakennus oli kehittynyt Turun Sanomien ja Paimion sairaalan seuraan muotokieleltään moderniksi ja edistykselliseksi rakennukseksi.

Rakennuksessa on kaksi pääosaa: itse kirjasto eri osastoineen ja toiseksi kirjastotoiminnan yhteiskunnallisesti aktiivinen osa, kerhohuoneistot. Viipurin kirjasto olikin aikanaan ensimmäisiä kirjastoja Suomessa, johon liitettiin mahdollisuus myös muulle toiminnalle. Kirjaston suunnitelmissa kiinnitettiin poikkeuksellista huomioita myös tilojen muunneltavuuteen, muun muassa käyttämällä verhoja huonealoja erottavana tekijänä. Rakennus koostuu kolmesta erillisestä kirjastosta: pääsalista, lastenkirjastosta ja lehtisalista. Rakennuksen pääsisäänkäynti on kirjaston pohjoisjulkisivulla kun taas lastenkirjaston ja lehtisalin sisäänkäynnit sijaitsevat rakennuksen itä- ja eteläjulkisivuilla. Rakennuksen selkeän muotokielen lisäksi funktionalismin piirteitä ovat löydettävissä sen vaaleassa ja koruttomassa julkisivussa, tasakatossa, kattoikkunoissa sekä pitkissä ikkunalinjoissa. 

Suomi menetti Viipurin toisessa maailmansodassa Neuvostoliitolle, ja vuonna 1944 Aallon suunnittelma kirjasto jäi tyhjilleen. Neuvostoliiton vallan aikana rakennusta alettiin korjata yli kymmenen vuoden kylmillä olon jälkeen vuosina 1955-1961. Neuvostokorjauksen jälkeen kirjasto toimi jälleen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan kaupunginkirjastona sekä kaupungin kulttuurielämän sieluna.

Ajan myötä Viipurin kirjasto ajautui kuitenkin huonoon kuntoon, kunnes 1990-luvun alussa venäläiset ja suomalaiset aloittivat yhteisen hankkeen kirjaston pelastamiseksi. Viipurin kaupunki pyysi tuolloin Aallon arkkitehtitoimistolta apua kirjaston korjausten suunnitteluun ja arkkitehti Elissa Aalto perusti ympäristöministeriön avustuksella entistämistyöryhmän, josta kehittyi nykyinen Viipurin kirjaston restaurointiyhdistys.

Kirjaston restaurointihanke sai osakseen paljon kansainvälistä huomiota, mutta työ eteni pienin askelin. Alussa taloudellisista syistä johtuen hitaasti edennyttä peruskorjausta vauhditti joulukuussa 2010 Venäjän hallitukselta saatu lisärahoitus. Restauroituna kirjasto avattiin yleisölle marraskuussa 2013. Kirjaston restaurointityö on palkittu poikkeuksellisen laadukkaasta lopputuloksesta ja ansiokkaasta kansainvälisestä yhteistyöstä useilla palkinnoilla. Nykyään Viipurin kirjasto on sekä paikallisille tärkeä, kaikille avoinna oleva julkinen rakennus että suosittu matkakohde Alvar Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kaupunginkirjasto valmistui vuonna 1935. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Kirjaston luentosalin katto panelotiin aalloiksi parantamaan tilan akustiikkaa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Kirjaston kilpailu- ja suunnitteluhistoria liittyy keskeisesti Alvar Aallon siirtymiseen klassismista funktionalismiin. Viipurin kirjastokilpailun yhteydessä kehitetyt ideat säilyivät keskeisinä Aallon toimistossa koko sen toiminnan ajan.
Viipurin kirjaston pääsisäänkäynti
Kirjaston julkisivut ovat pääasiassa vaaleaksi rapattua tiiltä, mutta pääsisäänkäynnin julkisivussa käytettiin myös vuolukiveä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston pääsisäänkäynnin aulatila
Pääsisäänkäynnin kuparilistoitetuista lasiovista avautuu kirjaston valoisa pää-aula. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston portaikko
Pääaulan vieressä olevan ison lasi-ikkunan kautta luonnonvalo siivelöityy kauniisti kirjaston toiseen kerrokseen johtavaan portaikkoon. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston luentosali
Viipurin kirjaston luentosali toimii nykyään myös näyttelyiden ja seminaarien järjestämispaikkana. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston lainaussali
Pyöreiden kattoikkunoiden ansiosta luonnonvalo siivelöityy tasaisesti joka puolelle yleisötilaa eikä kirjojen sivuille siten lankea varjostuksia. Kirjaston lainaussali kuvattuna kirjastosalin puolelta. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston porraskaide
Kirjaston porraskaiteet muotoiltiin käteen sopiviksi. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston lukusali
Kirjaston henkilökunnan valvonnan laatua tehostettiiin ja helpotettiin sillä, että valvontapaikat nostettiin osittain yleisön liikkumatasoa korkeammalle. Tila kuvattuna lukusaliin puolelta. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston lastenosasto
Viipurin kirjastoon alunperin suunniteltu Alvar Aallon tuoli 66 on löytänyt paikkansa kirjaston lastenosastolta. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston lastenosaston sisäänkäynti
Viipurin kirjaston julkisivu idästä päin katsottuna, vasemmalla pääsisäänkäynti lastenosastolle. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö
Viipurin kirjaston lastenosaston sisäänkäynti
Kirjaston lastenosaston sisäänkäynti avautuu puiston puolelle. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto –säätiö

Lisää tietoa

Suuri osa Viipurin kirjaston kalusteista ja valaisimista on myös tyypillisesti Alvar Aallon toimiston suunnittelemia. Kirjaston sisustuksessa käytettiin runsaasti puulla päällystettyjä pintoja sekä seinissä että katoissa. Kirjaston irtain sisustus on suurimmalta osaltaan myös puuta. Tekstiileillä oli myös huomattava osa kirjaston sisustuksessa: verhoina, ovi- ja seinäpäällysteinä, jopa eri huonealojakin erottavana tekijänä.

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Viipuriin

Viipurin kirjasto sijaitsee Venäjällä osoitteessa Prospekt Suvorova 4, Viipuri. Viipuri on vaivattomasti saavutettattavissa Helsingistä joko yksityisautolla, bussilla tai junalla, jolla matka taittuu 2,5 tunnissa. Venäjälle matkustaessa tulee muistaa tarkistaa viisumivaatimukset.

Arkisin kirjastoon voi tutustua myös omatoimisesti. Viipurin kirjasto on auki talvikaudella maanantaista lauantaihin kello 11:00 – 19:00. Sunnuntaisin kirjasto on kiinni. Kesäkaudella (toukokuu-elokuu) kirjasto on auki maanantaista perjantaihin kello 11:00 – 19:00.

Talvikaudella venäjänkielisiä kierroksia kirjastossa on (ma-la) 6 kappaletta, ensimmäinen alkaen kello 12:00, ja viimeinen alkaa kello 17:00. Kesäkaudella (touko-elo) venäjänkielisiä kierroksia järjestetään ma-su. 

Huom. Englanninkielisen opastuksen saa vain varaamalla ennakkoon. Kaikki varaustiedustelut joko puhelinnumeroon +8 813 782 4279, sähköpostiin stv@aaltolibrary.ru tai täyttämällä sähköinen lomake, joka löytyy Viipurin kirjaston kotisivuilta.

Viipurin kirjasto on kiinni vuonna 2020 seuraavina päivinä:

Tammikuu 1, 2, 6, 7, 8
Helmikuu 23, 24
Maaliskuu 8, 9
Toukokuu 1, 2, 3, 9, 10
Kesäkuu 12
Marraskuu 4

Lisätietoa

Venäjänkielisiä opastettuja kierroksia (6kpl) järjestetään päivittäin talvikaudella maanantaista lauantaihin. Ensimmäinen kierros alkaa kello 12:00 ja viimeinen kierros alkaa kello 17:00. Opastettuja kierroksia sunnuntaisin vain ennakkovarauksella. Venäjänkielisiä opastettuja kierroksia (6kpl) järjestetään päivittäin kesäkaudella maanantaista sunnuntaihin. Ensimmäinen kierros alkaa kello 12:00 ja viimeinen kierros alkaa kello 17:00. Lippuja voi ostaa kirjaston info-pisteestä tai varata ennakkoon joko soittamalla numeroon +8 813 7824 279, lähettämällä sähköpostia osoitteeseen stv@aaltolibrary.ru tai täyttämällä sähköisen lomakkeen Viipurin kirjaston kotisivuilla. Kaikki tehdyt ennakkovaraukset tulee maksaa käteisellä paikallisella valuutalla. Huom. Englanninkieliset opastetut kierrokset voidaan järjestää vain ennakkovarauksella.