Varkaus – teollista historiaa, Saimaan vesistö ja kaviaaria

Keskustaan saakka ulottuva Saimaan vesistö, vehreä luonto ja monet käyntikohteet tarjoavat Varkauden seudulla runsaasti mahdollisuuksia lomailijoille. Erikoisuuksiin kuuluvat oman kaupungin kaviaari ja sampiherkut sekä ihmeellisten instrumenttien koti, Mekaanisen Musiikin Museo.

Varkauden kaupunkikuvasta ovat vastanneet 1900-luvun alkupuoliskolla nimekkäät suunnittelijat mm. Ivar ja Valter Thomé, Karl Lindahl ja Alvar Aalto. Teollisuuden ympärille rakennettu kaupunki on arkkitehtuuriltaan ainutkertainen. Tätä rikasta kulttuurihistoriaa esittelevät Varkauden museot ja museoiden verkkonäyttelyt sekä Vanha Varkaus –kävelykierros.

Saimaan järvimaisemia voi ihailla sähköalus- ja höyrylaivaristeilyllä tai melontaretkellä. Kalastaa voi keskellä kaupunkia Pirtinvirrassa ja ympäristön laajalla 3000 hehtaarin kalastusalueella. Lähistöllä sijaitsevat Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot ovat vesiretkeilijöiden paratiisi ja siellä asustaa myös kuuluisa saimaannorppa. Taipaleen kanava-alueella voi katsella laivojen sulutusta ja Kanavamuseossa voi tutustua tarinoihin kanavarakentamisen vaiheista.

Alvar Aalto ja Varkauden teollisuusmaisema

Varkaus on vanha teollisuuskaupunki, johon Alvar Aalto on jättänyt kädenjälkensä. Hän aloitti Varkauden tehtaiden suunnittelijana 1930-luvun puolivälissä ja vaikutti tässä roolissa kymmenisen vuotta. Oli myös useita suunnitelmia, jotka jäivät toteutumatta. Aallon töiden lisäksi Varkaudessa pääsee näkemään kaupungin muuta vanhaa rakennushistoriaa, tutustumaan Saimaan järvialueen luontoon sekä savolaiseen ruokakulttuuriin.

Funktionalismin kärkijoukoissa vaikuttanut Alvar Aalto tähtäsi suunnittelullaan edistyksellisempään ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan. 1940-luvulla tärkeäksi tavoitteeksi tuli myös jälleenrakentaminen ja sen järkevä toteuttaminen. Varkaudessa Aallon kynästä syntyi suunnitelmia niin teollisuusrakennuksia, asemakaavoja kuin tavallisten ihmisten koteja varten. Varkauden talotehtaasta valmistui satoja Aallon suunnittelemia tyyppitaloja ympäri Suomen.

Varkauden yli 200-vuotinen teollisuushistoria näkyy kaupungin arjessa. Vuosien mittaan on menestyksellisesti luotu mm. ruukki- ja konepajatoimintaa sekä laivanrakennus-, puunjalostus- ja paperiteollisuutta. Tänä päivänä Varkaus tunnetaan myös energiateknologian osaamisesta.

Osa vanhasta teollisuusalueesta on muuntautunut modernin kalatalouden keskukseksi. Varkaudessa nautitaan Saimaan vedessä ympäristöystävällisesti kasvanutta kirjolohta, sampea ja kaviaaria.

Teollisuuden historiaa täydentää hienosti Mekaanisen Musiikin Museo, joka esittelee mekaanisen musiikin kansainvälistä historiaa 1800-luvulta tähän päivään.

Alvar Aallon suunnittelema ja vuonna 1948 valmistunut A.Ahlström Osakeyhtiön saharakennus purettiin 1970-luvulla. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

Tehdasrakennuksien lisäksi Aalto suunnitteli Varkauteen myös koteja sahan työntekijöille, eli ns. tyyppitaloja. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

Varkaudessa Aallon kynästä syntyi suunnitelmia niin teollisuusrakennuksia, asemakaavoja kuin tavallisten ihmisten koteja varten. Varkauden talotehtaasta valmistui satoja Aallon suunnittelemia tyyppitaloja ympäri Suomen.
Varkauden tehtaat kuva Timo Heinonen
Tehdasrakennukset ovat tärkeä osa Varkauden kulttuuriperintöä. Kuva: Timo Heinonen
Varkaus tyyppitalo Mäntylänkuja 6
Tehdasrakennuksien lisäksi Aalto suunnitteli Varkauteen myös koteja sahan työntekijöille, eli ns. tyyppitaloja. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Varkaus kaviaari Carelian Caviar Oy
Varkauden erikoisuuksiin kuuluu kaupungin oma kaviaari. Kuva: Carelian Caviar Oy

Kohde kartalla

1. Varkaus – teollista historiaa, Saimaan vesistö ja kaviaaria

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Varkauteen

Varkaus sijaitsee noin 320 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä parhaiten Varkauteen pääsee joko Matkahuollon bussilla, Onnibussilla tai junalla. Varkauden alueella taksin voit tilata numerosta 0100 86 100. Aallon tyyppitalot ovat nähtävillä ulkopuolelta.

Lue lisää Varkauden matkailutarjonnasta

Lue lisää Varkauden 200-vuotisesta historiasta

Guided tours

Opastetut kierrokset ja matkat Varkauden alueella järjestää Savonlinna Tours Oy, ota yhteys puhelimella +358 50 548 4004 tai sähköpostilla sales@savonlinnatours.fi