Takaisin listaukseen

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö ja Villa Kokkonen Järvenpäässä

Osoite: Tuusula Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Teemat: Aallon kodit, Kulttuurirakennukset, Musiikki, Taide

Kotisivu: Visit Tuusulanjärvi

Tuusulanjärven rannoille syntyi noin sata vuotta sitten ainutlaatuinen taitelijayhteisö, jolla oli aivan erityinen sija suomalaisuuden tarinan synnyssä. Kansallisromanttiset taitelijakodit vievät kävijänsä aitoihin tunnelmiin, joissa synnytettiin se kansallistunne, joka inspiroi ja johdatteli kansakunnan itsenäistymiseen 1917. Tuusulanjärven ympäristössä vaikutti eri alojen taiteilijoita, kuvataiteilijoita, kirjailijoita ja säveltäjiä. Nykyään Tuusulanjärven museot tarjoavat monipuolisia museoelämyksiä – esittelevät taidetta, kertovat kulttuurista ja opettavat historiaa.

Tuusulanjärven alue on myös täydellinen retkikohde, sillä pieneltä alueelta löytyy runsaasti nähtävää ja koettavaa. Järvi ympäristöineen tarjoaa loistavat harrastusmahdollisuudet niin kesällä kuin talvellakin. Suosittu tapa nähdä ja kokea on pyöräillä järven ympäri. Mobiilisovellus Tuusulanjärven ympäripyöräilyyn on ladattavissa osoitteessa app.citynomadi.com. Tuusulanjärvellä voi myös kalastaa ja soutaa, meloa, purjehtia, luistella, hiihtää ja tietenkin uida. Talvisin järvi ja sen lähiseutu houkuttelee kävelijöitä, hiihtäjiä ja retkiluistelijoita. Säiden salliessa järven jäälle aurataan myös retkiluistelurata. Retkiluistimia, potkukelkkoja ja lumikenkiä voi vuokrata eri pisteistä.

Tuusulanjärven ympäristössä on myös useita virkistysalueita kuten Sarvikallio, josta avautuu upeat näkymät Tuusulanjärven kansallismaisemaan. Taiteilijayhteisön ‘Pikku-Koli’na tunnettu Sarvikallio on yhä paras paikka Tuusulanjärven upeiden maisemien katseluun ja ikuistamiseen.

Villa Kokkonen

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorin talo Villa Kokkonen (1967-1969) on Alvar Aallon suunnittelema koti, jossa säveltäjä Joonas Kokkonen asui 27 vuotta.

Tuusulan Rantatie ja taiteilijayhteisö

Tuusulanjärven ympäristössä vaikutti eri alojen taiteilijoita, kuvataiteilijoita, kirjailijoita ja säveltäjiä. Tuusulanjärven museot tarjoavatkin monipuolisia museoelämyksiä – esittelevät taidetta, kertovat kulttuurista ja opettavat historiaa.

Tuusulan Rantatie oli alun perin osa Helsinki–Heinola -maantietä, joka noudatteli Tuusulanjärven kohdalla järven rantamaisemia aina Järvenpäähän asti. Rantatien taiteilijayhteisö on vaikuttanut merkittävästi Suomen kulttuurihistoriaan. Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit asettuivat asumaan Tuusulanjärven itärannalle 1800–1900 -lukujen vaihteessa.

Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö syntyi kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin myötä, kun he vuokrasivat vuonna 1897 Järvenpään kartanosta huvilan, jota nykyään kutsutaan Aholaksi. Juhani Ahon houkuttelemina alueelle muutti myös toisia Suomen kultakauden taiteilijoita.

Lue lisää taiteilijayhteisön kohteista Tuusulanjärven alueella.

Villa Kokkonen sijaitsee Tuusulanjärven läheisyydessä. Kuva: Visit Tuusulanjärvi

Tuusulanjärven ympäristössä vaikutti eri alojen taiteilijoita, kuvataiteilijoita, kirjailijoita ja säveltäjiä. Nykyään Tuusulanjärven museot tarjoavat monipuolisia museoelämyksiä – esittelevät taidetta, kertovat kulttuurista ja opettavat historiaa.
Halosenniemi ateljeekoti Tuusulanjärvellä
Taidemaalari Pekka Halosen hirsinen ateljeekoti Tuusulanjärven rannalla on avoinna kävijöille vuoden ympäri. Kuva: Visit Tuusulanjärvi
Tuusulanjärvi talvella
Tuusulanjärvi tarjoaa upeat puitteet myös talviseen ulkoiluun. Kuva: Visit Tuusulanjärvi
Tuusulanjärvi, veneet
Tuusulanjärvellä voi kesäisin vuokrata myös soutuveneitä. Kuva: Visit Tuusulanjärvi
Ainola, Järvenpää. Kuva: Visit Tuusulanjärvi
Sibeliuksen koti, Ainola on ainutlaatuinen osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä Järvenpäässä. Kuva: Visit Tuusulanjärvi

Lisää tietoa

 

 

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Tuusulanjärvelle

Tuusulanjärvi sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Helsingistä. Tuusulanjärven alueelle voi saapua joko omalla autolla tai ottamalla Helsingissä junan tai bussin esimerkiksi Järvenpäähän. Järvenpäässä on kattava joukkoliikenteen verkosto, jota voi käyttää Tuusulanjärven alueella kulkemiseen. Järvenpään taksi palvelee numerossa 09 10664400.  

Lue lisää Tuusulanjärvestä 

Tuusulanjärven matkailujulkaisut