Turku ja Turun Sanomien toimitalo

Arkkitehti Alvar Aalto asui Turussa vuo­sina 1927–1933. Turun toiminnan aikana syntyi uudenlaisen arkkitehtuurin ja huonekalu­muotoilun kausi. Turkuun oman toimiston 1920-luvun alussa perustanut Erik Bryggman oli yksi varhai­simmista funktionalismin edustajista suoma­laisessa arkkitehtuurissa. Aalto ja Bryggman tekivät yhteistyötä.

Turun Sanomien toimitalo on keskustassa sijaitseva Alvar Aallon suunnittelema toimisto- ja liikerakennus, joka rakennettiin Turun Sanomien käyttöön vuonna 1928-29. Artekin huonekalujen perinteinen valmistaja huonekalutehdas Korhonen sijaitsee myös Turun seudulla.

Turun Sanomien toimitalo kuuluu yhdessä Aallon suunnittelemien Lounais-Suomen Maalaistentalon ja Standardivuokratalon kanssa Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Ne kuuluvat myös kansainvälisen Docomomo-järjestön hyväksymään suomalaisen modernismin 1920–1970-lukujen merkkiteosten listaan. Toimitalo suojeltiin asemakaavalla, joka vahvistettiin vuonna 2012.

Kohde kartalla

1. Turku ja Turun Sanomien toimitalo

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Turkuun

Etäisyys Helsingistä Turkuun on noin 160 kilometriä. Turkuun on helppo tulla joko junalla, Matkahuollon tai Onnibussin busseilla sekä tietenkin myös omalla autolla. Aallon suunnittelemiin rakennuksiin on mahdollista tutustua ulkoapäin. Turun Sanomien toimitalo sijaitsee osoitteessa Kauppiaskatu 5, Lounais-Suomen Maalaistentalo osoitteessa Puutarhakatu 8 ja Standardivuokratalo osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 20.

Lue lisää Turun matkailukohteista

Erik Bryggmanin kohteista voit lukea lisää Bryggman -säätiön verkkosivuilta

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Alvar Aallon arkkitehtuuriin Turussa!