Takaisin listaukseen

Seinäjoen Suojeluskuntatalo

Osoite: Kauppakatu 17, 60100 Seinäjoki Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 4 € - 6 € / henkilö

Opastukset: Ajalla 1.6.–31.8. opastetut kierrokset keskiviikkoisin klo 14.00 ja 17.00.

Teemat: Klassismi, Kulttuurirakennukset, Museot

Kotisivu: Alvar Aalto Seinäjoella

Aukioloajat

Syksy/talvi/kevät 1.9.–31.5.
ke 12–18, to, pe ja su 12–16
Kesä 1.6.–31.8.
ke 10–19, to–su 10–17

Seinäjoen Suojeluskuntatalon tilaajana oli Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri, joka käytti kolmikerroksista rakennusta useisiin eri tehtäviin. Päärakennuksessa toimivat alunperin Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin ja Lotta Svärd -järjestön toimistot. Talon ylin kerros oli asuinkäytössä.

Suojeluskuntatalon päärakennuksen kivirakenteinen, puoliksi maanalainen pohjakerros sisältää pyöreän kokoussalin, aulan ja naulakkotilat. Puurakenteisissa yläkerroksissa sijaitsevat toimistotilat ja ylimpänä asuintilat, joihin on erillinen sisäänkäynti rakennuksen päädystä. Päärakennuksen lisäksi suunniteltiin kaksikerroksinen piharakennus, jossa on autotalli, sauna, pesutupa ja asevarasto sekä neljä pientä asuntoa yläkerrassa. Piha-alueen toiseen laitaan rakennettiin myöhemmin matala puinen varasto. Pihaa ajateltiin käytettäväksi harjoitus- ja paraatialueena.

Toisen maailmansodan jälkeen siirtyi muuhun käyttöön. Vuosikymmenten varrella rakennuksessa ovat toimineet muun muassa Nuorisoseuraliitto, koulu sekä matkatoimisto. Rakennusta hallinnoi nykyään Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo ja siellä toimii Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo.  Päärakennuksessa sijaitsevat näyttelytilat, kokoustila, info ja museokauppa. Piharakennuksessa on myös näyttelytiloja sekä museon toimisto.

Suojeluskuntatalo on säilynyt muuttumattomana nykyhetkeen ja sen rakennukset pihapiireineen suojeltiin rakennussuojelulailla vuonna 2002.

Rakennustyyliltään Suojeluskuntatalo on pohjoismaista klassismia, jossa on myös piirteitä pohjalaisesta rakennusperinteestä. Päärakennuksen epätavallinen porrashalli, julkisivun pilasterit sekä pompeijilaistyylisesti maalattu kokoussali tekevät rakennuksesta erään Aallon uusklassistisen kauden päätöistä. Aalto suunnitteli myös osan sisustuksesta kuten huonekaluja, valaisimia ja muita yksityiskohtia.

Alkuperäisen suunnitelman loggiaportaikkoa päädyn sisäänkäynnin yhteyteen ei toteutettu.

Rakennuksen sisäpihalla on kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä valtakunnallinen Suojeluskuntalainen-patsas sekä Suojeluskuntapoika ja Lotta -reliefi.

 

 

Suojeluskuntatalossa toimii nykyään Suojeluskuntamuseo sekä Lotta Svärd-museo. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Suojeluskuntatalon pihaa ajateltiin käytettävän harjoitus -ja paraatialueena. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Rakennustyyliltään Suojeluskuntatalo on pohjoismaista klassismia, jossa on myös piirteitä pohjalaisesta rakennusperinteestä. Päärakennuksen epätavallinen porrashalli, julkisivun pilasterit sekä pompeijilaistyylisesti maalattu kokoussali tekevät rakennuksesta erään Aallon uusklassistisen kauden päätöistä.
Seinäjoen suojeluskuntalotalo
Seinäjoen suojeluskuntatalo edustaa pohjoismaista klassismia, jossa on myös piirteitä pohjalaisesta rakennusperinteestä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Seinäjoen suojeluskuntalotalo
Osa Seinäjoen suojeluskuntatalon sisustuksesta kuten huonekalut, valaisimet sekä koristeiden yksityiskohdat ovat myös Aallon ideoimia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Seinäjoen suojeluskuntalotalo, kokoussalin kattovalaisin
Seinäjoen suojeluskuntatalon pyöreän kokoussalin kattovalaisin. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Seinäjoelle

Seinäjoki sijaitsee noin 400 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä Seinäjoelle pääsee junalla, Onnibussilla sekä Matkahuollon busseilla. Seinäjoen Suojeluskuntatalo sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 17. Suojeluskuntatalo sijaitsee kävelyetäisyydellä (500m) Seinäjoen Matkakeskukselta.

Suojeluskuntatalossa toimii nykyään Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, jonka tavoitat numerosta 06 416 2734. Seinäjoen taksin tavoitat numerosta 0100 84 999.

Seinäjoella toimii myös kattava paikallisliikenneverkosto.

Seinäjoen Suojeluskuntatalo on avoinna:

Keskiviikkoisin klo 12–18

Torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16

Kesäsesonkina (1.6.–31.8.):

Tiistai-Keskiviikko klo 12–19

Torstai- Sunnuntai klo 12–17

Suojeluskuntatalon päärakennuksessa sijaitsevat näyttelytilat, kokoustila, info sekä museokauppa. Piharakennuksessa on näyttelytiloja ja museon hallinnollinen toimisto.

Pääsymaksut:

Aikuiset 6 €

Lapset ja nuoret 8–18 vuotta 4 €

Opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet, työttömät 4 €

Huom. Keskiviikkoisin museoon on vapaa pääsy.

Tarkista aukioloajat sekä hinnat aina ennen vierailuasi myös Seinäjoen kaupungin sivuilta 

Lue lisää Seinäjoen Aalto-keskuksen kohteista Visit Seinäjoki -matkailusivuilta

Lue ja kuuntele lisää Alvar Aallosta ja Seinäjoen kohteista

Lue lisää Aallon Seinäjoesta 

 

Opastetut kierrokset

Ajalla 1.6.–31.8. opastetut kierrokset keskiviikkoisin klo 14.00 ja 17.00.

Lisätietoa

Visit Lakeuden kautta voit varata matkapaketteja sekä opastuksia Seinäjoen alueella, puh. +358 (0)6 420 9090 tai sähköposti sales@visitlakeus.fi