Takaisin listaukseen

Aalto-kirjasto Seinäjoella

Kaupunki: Koulukatu 21, Seinäjoki, Suomi Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Teemat: Hallintokeskukset, Kulttuurirakennukset

Aukioloajat

Talviaukioloajat
ma-to 9–20
pe 9–18
la 11–16
Kesäaukioloajat
ma-to 9–20
pe 9-18
la 11-16


Seinäjoen kirjasto suunniteltiin osaksi Seinäjoen Aalto-keskustaa ja se valmistui vuonna 1965. Alunperin yleisö- ja työtilat olivat pääosin rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Kirjaston alakerrassa oli varasto- ja näyttelytiloja. Aallolle tyypillisesti myös kirjaston kiintokalusteet, huonekalut sekä valaisimet suunniteltiin osaksi rakennuskokonaisuutta.

Aallon kirjasto toimi Seinäjoen pääkirjastona vuoteen 2012 kunnes uusi pääkirjasto Apila valmistui. Apila ja Aallon kirjasto yhdistettiin toisiinsa maanalaisella käytävällä, jolloin kulku rakennusten välillä myös mahdollistettiin. Apilan valmistumisen jälkeen aloitettiin Aallon kirjaston remontti, jonka aikana rakennuksen alkuperäinen asu palautettiin. Aallon kirjaston peruskorjaus valmistui keväällä 2015 ja sitä pidetään hyvin onnistuneena ja esimerkillisenä. Remontin aikana myös lukusalin kalusteet ja valaisimet kunnostettiin ja palautettiin alkuperäisille paikoilleen. Nykyään kirjaston tiloissa toimii maakuntakokoelma, sukututkimus sekä erillinen lasten osasto. Niiden lisäksi kirjastoon on sijoittu kirjallisuus koskien arkkitehtuuria, kansantiedettä, taidetta sekä historiaa.

Aallon kirjaston entisessä lehtienlukusalissa ja lainaus-palautuspisteessä on nykyään nähtävillä mittava Aalto-lasikokoelma. Lasikokoelman omistaa Seinäjoen kaupunki.

Aallon kirjaston julkisivu on hyvin pelkistetty ja sitä hallitsee säleikköjen peittämät ikkunanauhat. Rakennuksen nähdään edustavan vapaamuotoista salikirjatotyyppiä. Aallolle tyypillisesti myös rakennuksen valaistukseen ja luonnonvalon hyödyntämiseen kiinnitettiin erityistä huomioita rakennusta suunniteltaessa. Kirjaston lainaustiski sijaitsee keskellä rakennusta ja sen takaa löytyy Aallon kirjastoille tyypillinen laskettu lukusali. Rakennuksen pohjapiirustuksessa yhdistyvät toisiinsa viuhkan ja suorakaiteen muodot, jotka myös helpottavat valvontaa kirjaston tiloissa.

Seinäjoen Aalto-kirjaston peruskorjauksen yhteydessä lukusaliin palautettiin Aallon “nauris” valaisimet. Kuva: Katja Lösönen, Visit Seinäjoki

Aalto-kirjaston välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös Aallon suunnittelema teatteri. Kuva: Visit Seinäjoki, Katja Lösönen.

Aallon kirjaston peruskorjaus valmistui keväällä 2015 ja sitä pidetään hyvin onnistuneena ja esimerkillisenä. Remontin aikana myös lukusalin kalusteet ja valaisimet kunnostettiin ja palautettiin alkuperäisille paikoilleen.
av 447_seinäjoki_kirj
Aallon kirjaston julkisivu on hyvin pelkistetty ja sitä hallitsee säleikköjen peittämät ikkunanauhat. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Seinäjoen_kirjasto
Seinäjoen kirjastosta löytyy Aallon kirjastoille tyypillinen laskettu lukusali. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Aalto-kirjasto Seinäjoella

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Seinäjoelle

Seinäjoki sijaitsee noin 400 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä Seinäjoelle pääsee junalla, Onnibussilla sekä Matkahuollon busseilla. Matkailijalle Seinäjoen Aalto-keskus, jossa kirjastokin sijaitsee on vaivaton saavuttaa, koska esimerkiksi junayhteys tuo aivan kaupunkikeskustaan saakka. Aallon kirjasto sijaitsee osoitteessa Koulukatu 21, noin 200 metrin päässä Seinäjoen Matkakeskuksesta. Aallon kirjaston henkilökunnan tavoitat numerosta 06 416 2638. Seinäjoella toimii myös kattava paikallisliikenneverkosto. Seinäjoen taksipalvelun tavoitat numerosta 0100 84 999.

Seinäjoen kirjasto palvelee seuraavasti:

Talviaukioloajat:

ma 10–20
ti–pe 10–19
la 10–15
su ja juhlapyhinä sekä jouluaattona kiinni
arkipyhien aattoina 10–17

Kesäaukioloajat:

ma 10–20
ti–to 10–19
pe 10–17
la–su sekä juhannusaattona kiinni

Lue lisää Seinäjoen Aalto-keskuksen kohteista Visit Seinäjoki -matkailusivuilta

Lue ja kuuntele lisää Alvar Aallosta ja Seinäjoen kohteista

Lisätietoa

Visit Lakeuden kautta voit varata matkapaketteja sekä opastuksia Seinäjoen alueella, puh. +358 (0)6 420 9090 tai sähköposti info@visitlakeus.fi