Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo, Alvar ja Elissa Aallon kesähuvila, sijaitsee Muuratsalon saaren länsirannalla Pohjois-Päijänteellä. Koetalon tontilla sijaitsevat kesähuvila, puuvaja ja savusauna. Koetalo sijaitsee kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa.

Koetalo muodostuu päärakennuksesta (1952–54) ja vierashuonesiivestä (1953). Päärakennuksen L-muoto ja muuriaiheet sulkevat sisäänsä sisäpihan, joka aukeaa etelään ja länteen. Valkoiseksi slammattu ja maalattu julkisivu muuttuu sisäpihalla punatiiliseksi. Pation sydämen muodostaa avoin tulisija pihan keskellä.

Savusauna sijaitsee rantapoukamassa. Luonnonkivien varaan rakennetussa hirsisaunassa on turvekatto. Sisätilassa on löylyhuoneen lisäksi pieni pukuhuone. Elissa Aalto laati saunan työpiirustukset Alvar Aallon luonnosten pohjalta.

Lue lisää rakennuksen arkkitehtuurista Alvar Aalto -säätiön sivuilta

Muuratsalon koetalo. Kuva: Maija Vatanen, Alvar Aalto -museo

Muuratsalon koetalo sijaitsee Päijänteen rannalla. Kuva: Alvar Aalto -museo

Kohde kartalla

1. Muuratsalon koetalo

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Muuratsaloon

Muuratsalon koetalo sijaitsee Jyväskylän ja Säynätsalon kupeessa Muuratsalon saaressa osoitteessa Melalammentie 2. Jyväskylän keskustasta kulkevat bussit 16 ja 21 puolen tunnin välein Muuratsaloon. Matka-aika on noin 1 tunti. Tarkista aikataulut Jyväskylän joukkoliikenteen reittioppaasta.

Huomaathan, että Aallon koetaloon voi tutustua vain opastetulla kierroksella kesäsesonkina! Vuonna 2019 koetalo on auki 1.6.-15.9.2019. Tarkista hinnat ja aukioloajat ennen suunniteltua vierailua.

 

Opastetut kierrokset

Osta yksittäiset liput suoraan verkkokaupasta

Ryhmävaraukset erillisvarauksella: museum@alvaraalto.fi

Lisätietoa

Varsinaisen asuinrakennuksen lisäksi kierroksella tutustutaan savusaunaan ja Aallon suunnittelemaan veneeseen, jonka hän nimesi ”Nemo propheta in patria”. Vierailun opastettu osuus kestää noin 45 minuuttia, ja sen jälkeen alueella voi kiertää vielä itsekseen klo 15.30 asti. Kierrokselle mahtuu enintään 20 henkilöä ja opastus tapahtuu suomeksi ja englanniksi.