Takaisin listaukseen

Muuratsalon koetalo

Osoite: Melalammentie 2, 40900 Jyväskylä Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 15 € - 30 € / henkilö

Opastukset: Opastettuja kierroksia järjestetään vain kesäkaudella 1.6.-15.9.

Teemat: Aallon kodit, Kuriositeetti, Punatiili, Saunat ja altaat

Kotisivu: Alvar Aalto -säätiö

Aukioloajat

1.6.–30.6 ja 1.9-15.9
ma, ke, pe 12:30 (suomi), 14:30 (englanti)

1.7-17.7 ja 31.7-31.8
ma-pe 12:30 (suomi), 14:30 (englanti)
18.7-30.7
ma, ke, pe 12:30 (suomi)

Muuratsalon koetalo, Alvar ja Elissa Aallon kesähuvila, sijaitsee Muuratsalon saaren länsirannalla Pohjois-Päijänteellä. Koetalon tontilla sijaitsevat kesähuvila, puuvaja ja savusauna. Koetalo sijaitsee kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa.

Koetalo muodostuu päärakennuksesta (1952–54) ja vierashuonesiivestä (1953). Päärakennuksen L-muoto ja muuriaiheet sulkevat sisäänsä sisäpihan, joka aukeaa etelään ja länteen. Valkoiseksi slammattu ja maalattu julkisivu muuttuu sisäpihalla punatiiliseksi. Pation sydämen muodostaa avoin tulisija pihan keskellä.

Savusauna sijaitsee rantapoukamassa. Luonnonkivien varaan rakennetussa hirsisaunassa on turvekatto. Sisätilassa on löylyhuoneen lisäksi pieni pukuhuone. Elissa Aalto laati saunan työpiirustukset Alvar Aallon luonnosten pohjalta.

Lue lisää rakennuksen arkkitehtuurista Alvar Aalto -säätiön sivuilta

Atriumpiha on keskeinen osa Koetalon arkkitehtuuria. Kuva: Maija Vatanen, Alvar Aalto -säätiö

Koetalon ulko-ovelta on suora näkymä järvelle. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Koetalo sijaitsee kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa. Koetalon tontilla sijaitsevat kesähuvila, puuvaja ja savusauna.
Muuratsalo_Experimental_House_Alvar_Aalto_Foundation
Erilaiset keraamiset pinnat Koetalon sisäpihalla ovat yksi rakennuksen hurmaavimmista yksityiskohdista. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
LAKE_Jyväskylä_Alvar_Aalto_Foundation
Muuratsalon koetalo sijaitsee Päijänteen rannalla.
digi 3032
Aalto rakennutti kesähuvilansa yhdessä vaimonsa Elissan kanssa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
nemo-propheta-in-patria-vene-muuratsalon-koetalon-rannassa-alvar-aalto-kuva-alvar-aalto-museo
Alvar Aalto kuvattuna veneessään, joka on myös nähtävillä Koetalon vierailun yhteydessä. Kuva: Alvar Aalto -säätiö
Muuratsalon koetalo
Koetalo sijaitsee kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Muuratsaloon

Muuratsalon koetalo sijaitsee Jyväskylän ja Säynätsalon kupeessa Muuratsalon saaressa osoitteessa Melalammentie 2. Etäisyys Helsinkiin on noin 270 kilometriä. Julkisia liikennevälineitä käyttäen parhaiten Muuratsaloon pääsee Jyväskylän kautta. Jyväskylän keskustasta kulkevat bussit 16 ja 21 puolen tunnin välein Muuratsaloon. Matka-aika on noin 1 tunti. Tarkista aikataulut Jyväskylän joukkoliikenteen reittioppaasta.

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Alvar Aallon koetaloon Muuratsalossa sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

Opastetut kierrokset

Opastettuja kierroksia järjestetään vain kesäkaudella 1.6.-15.9.

Lisätietoa

Varsinaisen asuinrakennuksen lisäksi kierroksella tutustutaan savusaunaan ja Aallon suunnittelemaan veneeseen, jonka hän nimesi ”Nemo propheta in patria”. Vierailun opastettu osuus kestää noin 45 minuuttia, ja sen jälkeen alueella voi kiertää vielä itsekseen. Kierrokselle mahtuu enintään 15 henkilöä ja opastus tapahtuu suomeksi ja englanniksi.