Takaisin listaukseen

Lakeuden Ristin kirkko ja seurakuntakeskus

Osoite: Koulukatu 24, 60100 Seinäjoki Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Opastukset: Kesäkaudella (kesä-elokuu) kirkossa päivittäin paikalla opas klo 11-17

Teemat: Funktionalismi, Kalkkislammaus, Kirkot, Toimistorakennukset

Kotisivu: Alvar Aalto Seinäjoella

Aukioloajat

Avoinna joka päivä 17.8.–4.9.2022 kello 11-17 , paikalla opas. Poikkeuksena 25.8. avoinna klo 15–17, paikalla ei silloin opasta.

4.9. jälkeen avoinna joka päivä klo 15–17 sekä tilaisuuksien yhteydessä.

Aalto osallistui Seinäjoen seurakunnan kirkon ja seurakuntakeskuksen suunnittelukilpailuun vuonna 1951. Hänen kilpailuehdotuksensa nimi oli ”Lakeuksien risti”.

Toisin kuin muut kilpailuun osallistuneet, Aalto ei sijoittanut seurakunnan tiloja kirkkoon tai pieneen erillisrakennukseen, vaan otti lähtökohdaksi Pohjanmaalla kesäisin järjestettävät suuret, uskonnolliset juhlatilaisuudet. Hän sommitteli kirkon pääjulkisivun eteen suuren, kirkkoa kohti viettävän piazzan, jota seurakuntakeskus rajaa toiselta sivulta. Tämä tilaa vievä ratkaisu ylitti sallitun kilpailualueen rajat, joten tuomaristo ei voinut palkita Aaltoa kilpailussa, mutta lunasti kuitenkin hänen ehdotuksensa ja suositteli sitä toteutuksen pohjaksi.

Aaltoa pyydettiin kehittämään suunnitelmaansa edelleen. Kirkko rakennettiin vuosina 1958-60 ja seurakuntakeskus 1964-66. Kirkko noudatti pääasiassa kilpailusuunnitelmaa, paitsi että Aallon toivoma musta graniitti oli liian kallis julkisivumateriaali. Ainoastaan sivukappeli päällystettiin graniitilla, muu kirkko oli valkoiseksi slammattua tiiltä.

Kokonaisuuden pääpiirteet ovat seuraavanlaiset: pohjoispuolelle on sijoitettu 65 metriä korkea, tyylitellyn ristin muotoinen kellotorni. Se näkyy lakeuksilla kauas, ja on muodostunut kaupungin maamerkiksi. Hieman kiilanmuotoinen kirkkosali on 47 metriä pitkä ja tarjoaa istumapaikat 1400:lle. Sakasti sijaitsee alttarin takana, ja sen ja tornin väliin jää pieni kaste- ja hääkappeli, jonka lasimaalauksen Aalto on suunnitellut. Aalto suunnitteli myös kirkkotekstiilit ja ehtoollisastiat.

Seurakuntakeskus eroaa kilpailuehdotuksesta jonkin verran. Piazzalta laskeutuu avoin portaikko kohti myöhemmin rakennettua kaupungintalon aukiota, ja tämän portaikon molemmilla puolilla sijaitsevat seurakunnan tilat: seurakuntasali, pitopalvelutilat, rippikoululuokka, kerhohuone, toimistotilat sekä henkilökunnan asuintiloja.

Lakeuden Ristin kellotorni on 65 metriä korkea ja kesäaikaan tornissa voi vierailla myös erillisillä varauksella. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lakeuden Ristin kirkkosali tarjoaa istumapaikat 1400:lle. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Hieman kiilanmuotoinen kirkkosali on 47 metriä pitkä ja tarjoaa istumapaikat 1400:lle. Sakasti sijaitsee alttarin takana, ja sen ja tornin väliin jää pieni kaste- ja hääkappeli, jonka lasimaalauksen Aalto on suunnitellut. Aalto suunnitteli myös kirkkotekstiilit ja ehtoollisastiat.
Lakeuden Ristin Kirkko
Lakeuden Ristin kirkko rakennettiin vuosina 1958-60 ja seurakuntakeskus 1964-66. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Lakeuden Ristin kirkkosalin valaisimet
Lakeuden Ristin kirkkosalin valaisimet ovat myös Aallon suunnittelemat. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Lakeuden Ristin kirkkosalin urut
Näkymä Lakeuden Ristin kirkkosalista uruille päin. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Lakeuden Ristin kirkon alttari ja puuristi
Perinteisen alttaritaulun virkaa Lakeuden Ristin kirkossa toimittaa pelkistetty puuristi. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Seinäjoelle

Seinäjoki sijaitsee noin 400 kilometrin päässä Helsingistä. Helsingistä Seinäjoelle pääsee junalla, Onnibussilla sekä Matkahuollon busseilla. Matkailijalle Seinäjoen Aalto-keskus on vaivaton saavuttaa, koska junayhteys tuo aivan kaupunkikeskustaan saakka. Lakeuden Ristin kirkko ja seurakuntakeskus sijaitsevat osoitteessa Koulukatu 24. Etäisyys Seinäjoen matkakeskukselta kirkolle on noin 1 kilometri. Seinäjoella toimii myös kattava paikallisliikenneverkosto. Seinäjoen taksipalvelun tavoitat numerosta 0100 84 999.

Lakeuden Risti on auki kesäkaudella (kesä-elokuussa) joka päivä klo 11–18 sekä muina aikoina tilaisuuksien yhteydessä ja sopimuksen mukaan. Kesäkaudella Lakeuden Ristin oppaat ovat paikalla päivittäin ja kirkon lähetyskahvila on myös avoinna kävijöille. Talviaikana Lakeuden ristin torni on suljettu huhtikuun loppuun saakka, mutta kevät/kesäkaudella tornivierailu on mahdollista varata etukäteen. Varaukset (06) 418 4260 (päivystävä vahtimestari). Huom. Tornin hissimaksu on 1 €. Muut varaukset ja tiedustelut tulisi osoittaa kirkkoherranvirastoon (06) 418 4901.

Lue lisää Seinäjoen Aalto-keskuksen kohteista Visit Seinäjoki -matkailusivuilta

Lue ja kuuntele lisää Alvar Aallosta ja Seinäjoen kohteista

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta Lakeuden Ristin kirkosta!

Opastetut kierrokset

Kesäkaudella (kesä-elokuu) kirkossa päivittäin paikalla opas klo 11-17