Kolmen Ristin Kirkko

Kolmen Ristin Kirkko on yksi Imatran seurakunnan kirkoista, joka sijaitsee Vuoksenniskalla. Alvar Aaltoa pyydettiin toisen maailmansodan jälkeen laatimaan Imatran yleiskaavaa, jossa yhdistettiin kolme, suhteellisen etäällä toisistaan sijaitsevaa vanhaa kylää: Imatrankoski, Vuoksenniska ja Tainionkoski. Vuoksenniskan teollisuusyhdyskunta tarvitsi myös kirkolliset palvelut, ja Aalto sai uuden kirkon suunnittelutehtävän vuonna 1955. Aalto halusi suunnitella Vuoksenniskan teollisuusyhdyskunnan kirkosta sellaisen, että siinä voisi yhdistyä niin kirkolliset kuin muutkin sosiaaliset toiminnot. Kirkko valmistui vuonna 1958 Saimaan ja Immalanjärven vesistön väliselle mäntyharjanteelle.

Aalto toimistoineen suunnitteli valaisimia, kolehtihaaveja ja kynttiläjalkoja myöten kirkon sisustuksen, joka pääpiireittäin toteutettiin kokonaistaideteoksen hengessä. Valkoisen, veistoksellisen rakennuksen päämotiivi on kirkkosalien muodostama tilaryhmä. Kirkon pääsali voidaan jakaa kolmeen erityyppiseen tilaan liikuteltavien väliseinien avulla, joista alttaripääty kiinteine penkkeineen sekä urku- ja kuoroparvineen on kaikkein pyhin. Toisena ääripäänä on kirkkosalin eteläpääty, jossa saatettiin pelata lento- tai sulkapalloa – toisen toiminnan, arkkitehtonisen kokonaisuuden tai kirkon sakraalin luonteen siitä häiriintymättä. Arkisia seurakunnan toimia varten tehtiin vielä keittiö ja kokoontumistila kellariin.

Kirkon kokonaisuuteen kuuluvat myös betonirakenteinen, veistoksellinen 34-metrinen kellotorni sekä eteläpihaa rajaava pappilarakennus.

Aalto työsti sakraalirakennuksia koko uransa ajan, mutta useat hänen kirkkosuunnitelmistaan olivat palkinnoitta jääneitä kilpailuehdotuksia. Toteutuneista vuonna 1958 valmistunut Vuoksenniskan Kolmen ristin kirkko on erityinen helmi. Pienehkö, mäntykankaalla veistoksena kohoava seurakunnan sivukirkko ilmentää hänen arkkitehtuurinsa vapaamuotoista ja kekseliästä puolta. Kirkon voi sanoa olevan Aallon vastaus keskieurooppalaisen modernin kirkkoarkkitehtuurin kehitykseen.

Kolmen Ristin Kirkon monimuotoinen ulkoarkkitehtuuri kätkee jykevien siirtoseinien liikeradat, jotka vaikuttavat rakennuksen suunnitelmaan sen kaikilla tasoilla. Aallon mukaan:

”Tekijä on tällä pyrkinyt yht’aikaisesti kahteen ratkaisuun probleemeissa, joista toinen liikkuu miltei yksinomaan psykologisella alalla (saarnan akustinen sävy) ja toinen puhtaasti teknillisellä alalla (kirkkosalien tehokas toisistaan eristäminen).” (Arkkitehti 12/1959, 201)

Aalto kritisoi ajankohtaisia kirkkorakennuksia Vuoksenniskan kirkon esittelyn yhteydessä:

”Teollisuusseudun kirkollinen toiminta on luonnollisesti ratkaistava siten, että sen pääpaino on kirkon sosiaalisen toiminnan alalla. Tällaisia kirkkotoiminnan eri yhdistelmiä on maailmassa useita, valitettavaa vain on, että monet sosiaalisluonteiset institutiot useimmiten ovat vieneet kirkkorakennuksilta niiden julkisen rakennuksen karaktäärin. Hyvin usein nämä ovat eräänlaisia setlementtihotellien, nuoriso- ja seurakuntakerhojen, seurakuntasalien ja niihin liittyvän, vaatimattoman varsinaisen kirkkotilan välimuotoja.” (Arkkitehti 12/1959, 201)

 

 

Kolmen Ristin kirkon julkisivu lännestä. Kuva Maija Holma.

Kolmen Ristin kirkon sali alttarille päin. Kuva Maija Holma.

Vuoksenniskan Kolmen ristin kirkko on erityinen helmi. Pienehkö, mäntykankaalla veistoksena kohoava seurakunnan sivukirkko ilmentää Alvar Aallon arkkitehtuurin vapaamuotoista ja kekseliästä puolta.

Kohde kartalla

1. Kolmen Ristin Kirkko

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Kolmen Ristin kirkko, Ruokolahdentie 27, 55800 Imatra

Talvikautena kirkko on avoinna viikonloppuisin klo 9-15, arkisin suljettu. Kesäkaudella kirkko on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 9-16. Tarkistathan tarkat aukioloajat aina myös Imatran Seurakunnan sivuilta!

Saapuminen Imatralle

Imatralle voi tulla joko junalla tai linja-autolla. Osoite on Koskikatu 1, 55120 Imatra. Imatralla on myös toimiva joukkoliikenne. Alueella on myös kattavat taksipalvelut. Taksiasema Imatran löydät osoitteesta Koskikatu 1 ja taksin voit tilata numerosta 0200 60 400.

Lue lisää Kolmen Ristin kirkosta

Lue lisää Imatran matkailukohteista