Kansaneläkelaitos

Kansaneläkelaitoksen pääkonttori (1953-1956) sijaitsee lähellä Helsingin keskustaa. Vivahteikkaan monumentaalinen pääkonttori edustaa Aallon toimistorakennusten parhaimmistoa. Rakennus on edelleen alkuperäisessä käytössään.

Aino ja Alvar Aalto voittivat suunnittelukilpailun pääkonttorista vuonna 1948. Rakennusta varten tehtiin uudet suunnitelmat tontin vaihduttua toiseen. Uudelle kolmionmuotoiselle tontille sijoitetun rakennuksen tilaohjelma jaettiin pienemmiksi rakennusyksiköiksi, mikä kevensi suuren rakennusmassan vaikutelmaa. Rakennuksen keskelle jää katuliikenteeltä rauhoitettu korotettu sisäpiha. Julkisen rakennuksen luonnetta on korostettu poikkeavalla sijoittelulla naapurirakennuksiin verrattuna. Rakennus on porrastettu madaltuen puiston suuntaan.

Tilat suunniteltiin huolellisesti käyttäjää varten. Sisustus suunniteltiin kalusteita, valaisimia ja tekstiilejä myöten osaksi kokonaisuutta. Käytetyt materiaalit vaihtelevat tilojen arvokkuuden mukaan, tilojen hierarkia avautuu materiaalivalintojen kautta.

Kansaneläkelaitos asiakaspalvelupiste 1953-1957 kuva Maija Holma Alvar Aalto -museo
Kansaneläkelaitos asiakaspalvelupiste 1953-1957 kuva Maija Holma Alvar Aalto -museo

Kohde kartalla

1. Kansaneläkelaitos

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Lisätietoja Kansaneläkelaitoksen arkkitehtuurista voit lukea säätiön sivuilta.

Kelalta on mahdollista tiedustella opastettuja kierroksia, tarkemmat ohjeet samoin säätiön sivulla.