Kansaneläkelaitoksen asuinalue

Alvar Aalto sai Kansaneläkelaitokselta toimeksiannon suunnitella kerrostaloryhmän Munkkiniemeen vuonna 1952. Asunnot oli alunperin tarkoitettu Kansaneläkelaitoksen työntekijöille. Aaltojen yhteistyö Kansaneläkelaitoksen kanssa oli alkanut jo vuonne 1949 kun Aino ja Alvar voittivat ensimmäisen palkinnon Kansaneläkelaitoksen pääkonttorin arkkitehtuurikilpailussa. Nykyään Munkkiniemen kerrostalo kokonaisuus on muutettu normaaliksi asunto-osakeyhtiöksi. 

Kansaneläkelaitoksen kerrostalorakennuksia on kaikkiaan neljä. Rakennukset sijaitsevat osoitteissa Kadetintie 10, Riihitie 14 sekä Tallikuja 2, 4 ja 6. Rakennusten sijoittelu, niiden volyymi sekä yksityiskohdat muodostavat rikkaan asumiskokonaisuuden alueella.  Rakennuksista kolme on muodoltaan suorakaiteita mutta yksi katujen kulmauksessa sijaitseva on eri suuntiin polveileva rakennus. 

Neljä- ja viisikerroksiset talot sijoitettiin kadun varteen ja näin talojen pihoille jäi runsaasti tilaa. Ajatuksena oli, että talot suojaavat piha-alueen katuliikenteen häiriöiltä. Talojen yhteyteen Aalto suunnitteli kivetyn aukion, piazzan, johon oli tarkoitus rakentaa suihkulähde. Suihkulähde ja piazzan viereen suunniteltu pieni lastentarharakennus eivät toteutuneet. Katutasosta hiukan korotettu aukio ja muut piha- ja katutilat muodostavat monivivahteisen kokonaisuuden. Alunperin yhden kerrostalon pohjakerroksessa toimi elintarvikeliike ja tätä julkisempaa luonnetta haluttiin korostaa arkadikäytävillä. Nykyään elintarvikeliikkeen paikalla on toimistotiloja, joita löytyy myös muiden rakennusten pohjakerroksista. 

Munkkiniemen punatiiliset kerrostalot muodostavat kaupunkikuvallisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Tiilien vaaleahko sävy toteutettiin erityisesti tätä rakennusryhmää varten H. G. Paloheimo Oy:ssä. Talot ovat nähtävissä vain ulkopuolelta.

Munkkiniemi oli Aallolle tuttu alue. Aalto suunnitteli 1930-luvun alussa alueelle toteutumattomaksi jääneen asuinalueen M.G. Stenius -yhtiölle. Hän oli myös Munkkiniemen rakennustoimikunnan jäsen vuosina 1937–39. Alvar Aallon kotitalo että ateljee sijaitsevat myös Munkkiniemessä.

Asuintalojen parvekkeet avautuvat pihalle päin. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Helsingin Munkkiniemen kerrostalot suunniteltiin Kansaneläkelaitoksen työntekijöille. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Rakennusten sijoittelu, niiden volyymi sekä yksityiskohdat muodostavat rikkaan asumiskokonaisuuden alueella.  Rakennuksista kolme on muodoltaan suorakaiteita mutta yksi katujen kulmauksessa sijaitseva on eri suuntiin polveileva rakennus. 
Helsinki-asuinkerrostalot-munkkiniemi-kuva-maija-holma-©-alvar-aalto-saatio
Ullakkokerroksen käyttötarkoitus poikkeaa asuinkerroksista. Tämä näkyy myös julkisivussa, jossa tiililimitys on erilainen. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Kansaneläkelaitoksen asuinalue

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Munkkiniemeen

Kansaneläkelaitoksen asuinalue on nähtävissä vain ulkopuolelta. Talot ovat yksityiskäytössä. Ne sijaitsevat hyvin lähellä Alvar Aallon kotitaloa, joka sijaitsee osoitteessa Riihitie 20. Helsingin keskustasta voit ottaa rautatievaunun numero 4 Munkkiniemeen. Kätevin pysäkki Riihitielle on ”Laajalahden aukio”. Lue lisää Helsingin seudun joukkoliikenteestä.

Kansaneläkelaitoksen pääkonttori

Kansaneläkelaitoksen pääkonttori sijaitsee lähellä Helsingin keskustaa osoitteessa Nordenskiöldinkatu 12. Rakennus on hyvin saavutettavissa Helsingin joukkoliikenteen kulkuvälineillä. Voit vierailla rakennuksessa opastettujen kierrosten aikana. Opastettuja kierroksia järjestään maanantaisin kello 14:00. Kierroksille vaaditaan ennakkovaraus ja se tulee tehdä viimeistään edellisen viikon keskiviikkona. Kierroksia voit tiedustella lähettämällä viestiä osoitteeseen opastukset.paatalo@kela.fi

Lue lisää Kansaneläkelaitoksen pääkonttorista

Lue lisää Aallon arkkitehtuurista Helsingissä