Iittalan lasitehdas ja Designmuseo Iittala

Suomalainen muotoilu on tunnettu lasistaan. Iittalassa elää ja voi hyvin suomalaisen lasin keskus, maan ainoa toiminnassa oleva lasitehdas. Iittalan tarina alkoi vuonna 1881, jolloin kylälle perustettiin lasitehdas. Nykyään Iittalan muotoilutarina tunnetaan ympäri maailman.

Alvar ja Aino Aallon nimet on yhdistetty Iittalaan alusta alkaen. Alvar Aalto halusi vapauttaa lasin geometrisesta muodosta ja luoda vaikutelman orgaanisista, elävistä muodoista. Alvar ja Aino Aalto uskoivat, että esineiden tulee olla olennaisia, kauniita, hyödyllisiä ja demokraattisesti kaikkien saatavilla. Tänä päivänä Aalto-maljakko on suomalaisen muotoilun symboli ja yksi maailman kuuluisimmista lasiesineistä. Jokainen maljakko on suupuhallettu Iittalan lasitehtaalla.

Iittalan lasitehdas tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata, miten taitavat puhaltajat loihtivat sulasta lasimassasta Aalto-maljakoita, taide-esineitä ja kaikille tuttuja käyttöesineitä. Lasinpuhaltajien vaativaa työskentelyä voi seurata joko itsenäisesti tehtaan katseluparvella tai ennakkoon varatulla käynnillä oppaan kanssa.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Iittalan lasitehtaan teollisuusympäristössä sijaitsee myös Designmuseo Iittala, jossa kävijä voi tutustua lasitehtaan ja sen taiteilijoiden historiaan. Perusnäyttely esittelee Iittalan lasihistoriaa, niin tunnettuja taide-esineitä kuin merkittäviä sarjatuotteita 1880-luvulta nykypäivään. Keskeisessä osassa ovat Aalto-maljakko ja suomalaisen muotoilun kultakaudella, 1950-luvulla, syntyneet esineet.

Iittalan lasitehtaan lasinpuhaltajien vaativaa työskentelyä voi seurata joko itsenäisesti tehtaan katseluparvella tai ennakkoon varatulla käynnillä oppaan kanssa. Kuva: Iittalan lasitehdas

Designmuseo Iittalassa esitellään lasitehtaan historiaa. Kuva: Iittalan lasitehdas

Iittalan lasitehdas tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata, miten taitavat puhaltajat loihtivat sulasta lasimassasta Aalto-maljakoita, taide-esineitä ja kaikille tuttuja käyttöesineitä.
Glass_production_Iittala_3_JPG
Jokainen Aalto-maljakko on suupuhallettu Iittalan lasitehtaalla. Kuva: Iittalan lasitehdas
Iittala_2018_Making-of-Aalto_15_JPG
Lasitehtaalla syntyy sulasta lasimassasta Aalto-maljakoita, taide-esineitä ja kaikille tuttuja käyttöesineitä. Kuva: Iittalan lasitehdas

Kohde kartalla

1. Iittalan lasitehdas ja Designmuseo Iittala

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Iittalaan

Iittala sijaitsee 118 km Helsingistä ja on hyvin saavutettavissa ympäri Suomen. Iittala on erinomaisten kulkuyhteyksien päässä, ja löydät sinne kätevästi sekä junalla että autolla. Helsingin ja Tampereen suunnista kulkeva taajamajuna pysähtyy Iittalan asemalla, josta on vain noin 700 m matka Lasimäelle. Linja-autot pysähtyvät alle 500 metrin päässä ja Lasimäellä on myös runsaasti maksutonta pysäköintitilaa.

Iittalan lasitehdas on avoinna arkisin ma-pe klo 9-20.

Huom! Pyhäpäiviä edeltävinä tai seuraavina päivinä aukioloissa voi olla poikkeuksia.

Designmuseo Iittala on avoinna seuraavasti:

Syyskuu-toukokuu:
la–su klo 11–17

Kesäkuu-elokuu:                                                                                                                          ti-su klo 11-17, maanantaisin suljettu

Joulunajan viikonloppuina 21. – 22.12.2019 ja 28. -29.12.2019 museo on suljettu.

Huom! Pyhäpäivinä aukioloissa voi olla poikkeuksia.

Lue lisää Iittalan lasitehtaan alueesta

Guided tours

Opastukset Lasitehtaassa ja Designmuseo Iittalassa vain ennakkovarauksella puh. +358 20 439 6230 tai iittala.museum@iittala.com