Erottajan paviljonki

Väestösuojan sisäänkäynniksi suunniteltu pieni rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin ydinkeskustassa. Lähellä Akateemista kirjakauppaa sijaitseva Erottajan paviljonki on Aallon tuotannossa kuriositeetti, joka muistuttaa yhdestä Helsingin keskustaa koskeneesta laajemmasta ja toteutumattomaksi jääneestä suunnitelmasta.

Erottajan paviljongin historia liittyy sota-ajan vaiheisiin. Helsingin kaupunki järjesti vuonna 1941 arkkitehtuurikilpailun, joka koski Erottajan mäen alle rakennettavan väestönsuojan ympäristön järjestelyä. Kutsukilpailun tehtävänä oli suunnitella suojan sisäänkäynti, jonka yhteyteen sai sijoittaa ”mukavuuslaitoksia, virvoitusjuoma-, sanomalehti- ja puhelinkioskeja”. Samalla tuli suunnitella Erottajan alueen uusi liikennejärjestely. Aallon arkkitehtitoimisto voitti kilpailun ehdotuksella nimellä ”Hurra för den lilla skillnaden”. Erottajan paviljonki onkin yksi varhaisimpia Aallon Helsinkiin suunnittelemia rakennuksia. 

Sotatilan vuoksi Aallon alkuperäinen suunnitelma jäi toteuttamatta, ja paikalle suunniteltiin ja rakennettiin aluksi vain väliaikaiseksi tarkoitettu puinen rakennelma portaineen. Lopulta nykyinen paviljonki rakennettiin vasta vuonna 1951. Toteutunut paviljonki poikkeaa kilpailuehdotuksesta huomattavasti koska Aalto halusi muokata suunnitelmiaan. Aallon toimiston osuus rakennuksesta on paviljongin maanpäällinen osa sekä sen portaikko. Helsingin kaupungin rakennustoimisto suunnitteli paviljongin maanpinnan alapuolella sijaitsevat tilat. Aallon suunnittelemat uudet liikennejärjestelyt jäivät myös toteutumatta.

 

Erottajan paviljonki on kaupunkikuvassa miltei huomaamaton vaatimattomuudessaan, mutta se on pienikokoinen mestariteos. Paviljongin julkisivussa käytetyt materiaalit kuten pronssi ja graniitti ovat arvokkaita. Rakennuksessa on myös pronssisia yksityiskohtia kuten sen ulkoseinää kiertävä käsijohde, ikkunaprofiilit sekä ulko-ovet. Paviljongin seinät ovat osaksi lasia, koska Aalto todennäköisesti koki läpinäkyvän rakennuksen olevan liikenteen kannalta turvallisempi.

Erottajan paviljonkia on muuteltu useasti sen valmistumisen jälkeen. Muun muassa rakennuksen alkuperäiset lasiset ilmanvaihtokanavat on muutettu messinkisiksi, kattoikkuna kukkaverkkoineen on poistettu sekä portaikon alkuperäinen punatiililaatta on peitetty. Muutokset ovat valitettavasti osaltaan heikentäneet rakennuksen arkkitehtonista arvoa.

Erottajan paviljonki on Aallon ensimmäinen Helsinkiin piirtämä julkinen rakennus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Erottajan paviljonki on pieni ja helposti ohikäveltävä rakennus, joka kuuluu sarjaan kuriositeetteja Aallon arkkitehtuurissa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Erottajan väestönsuojan sisäänkäynti 1950-1951 kuva Alvar Aalto säätiö
Paviljonkin sisäänkäynnillä oli alunperin lasiset ilmanvaihtokanavat sekä kattoikkuna kukkaverkkoineen. Kuva: Alvar Aalto -museo
digi 1107
Erottajan paviljonki on pieni ja helposti ohikäveltävä rakennus, joka kuuluu sarjaan kuriositeetteja Aallon arkkitehtuurissa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
digi 1113
Rakennus toimii nykyään parkkiluolan sisäänkäyntinä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Erottajan paviljonki

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Erottajan paviljonki

Erottajan paviljonki sijaitsee Helsingin keskustassa kadulla Erottaja. Paviljonki toimii nykyisin kadunalaisen parkkihallin sisäänkäyntinä. Paviljonkiin voi tutustua sen ulkopuolelta.

Lue lisää Helsingin nähtävyyksistä