Erottajan paviljonki

Erottajan paviljonki on yksi varhaisimpia Aallon Helsinkiin suunnittelemia rakennuksia. Väestösuojan sisäänkäynniksi suunniteltu pieni rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin ydinkeskustassa.

Aallon toimisto voitti arkkitehtuurikilpailun koko Erottajan alueesta. ”Paviljonki” on osa tätä suunnitelmaa. Rautarunkoinen paviljonki on verhoiltu pronssilla ja graniitilla.

Lähellä Akateemista kirjakauppaa sijaitseva Erottajan paviljonki on Aallon tuotannossa kuriositeetti, joka muistuttaa yhdestä Helsingin keskustaa koskeneesta laajemmasta ja toteutumattomaksi jääneestä suunnitelmasta.

Erottajan paviljonki on Aallon ensimmäinen Helsinkiin piirtämä julkinen rakennus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Erottajan väestönsuojan sisäänkäynti 1950-1951. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

digi 1107
Erottajan paviljonki on pieni ja helposti ohikäveltävä rakennus, joka kuuluu sarjaan kuriositeetteja Aallon arkkitehtuurissa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
digi 1113
Rakennus toimii nykyään parkkiluolan sisäänkäyntinä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Erottajan paviljonki

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Erottajan paviljonki

Erottajan paviljonki sijaitsee Helsingin keskustassa kadulla Erottaja. Paviljonki toimii nykyisin kadunalaisen parkkihallin sisäänkäyntinä. Paviljonkiin voi tutustua sen ulkopuolelta.

Lue lisää Helsingin nähtävyyksistä